Oamenii care lucrează afară: «Muncim 12 ore în ger de ne îngheaţă oasele!»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Românii muncesc pe un ger de crapă pietrele. Sparg gheaţa de pe trotuare, vând în pieţe sau în faţa magazinelor ori păzesc diferite obiective. Ieri, când în Bucureşti s-au înregistrat -14 grade Celisus i-am găsit pe stradă, la datorie. „Muncim 12 ore în ger de ne îngheaţă oasele", s-au plâns aceştia, iar inspectorii de muncă au luat măsuri.

O plimbare în aer liber a devenit o adevărată tortură. De cum ieşi pe uşă, îngheţi instantaneu. Dar când eşti nevoit să-ţi petreci ziua afară, deja lucrurile se complică.

Oricâte haine ai pune pe tine, gerul te „paralizează". „Ne e frig de nu mai putem. Suntem îngheţaţi bocnă. De la 07.00 dimineaţa şi până diseară la ora 19.00, trebuie să curăţăm tot Bd. Iuliu Maniu de gheaţă.Nu avem un loc amenajat unde să ne încălzim, iar masa o luăm tot afară. Şefii se plimbă toată ziua în maşini, stau la căldură şi noi murim de frig", s-au plâns câţiva angajaţi de la Urban.

simeon stalpnicul png

În aceeaşi situaţie se află şi Florina. A venit din Miercurea Ciuc ca să vândă cartofi în Piaţa Moghioroş, din Capitală. Chiar dacă femeia este angajată la o firmă, nu are nici un avantaj. Ceaiul, pe care patronul este obligat să i-l ofere, şi-l cumpără singură, de pauze pentru refacerea organismului nu are parte şi de nici un spaţiu unde să-şi mai dezmorţească oasele.

„În piaţă stau toată ziua. Îmi cumpăr câte două, trei ceaiuri şi gata. Astea sunt condiţiile", ne-a spus tânăra, care avea pe ea două geci şi trei pulovere.

simeon stalpnicul png

Paznicii magazinelor, dar şi cei care vând gresie, faianţă şi obiecte sanitare la depozitele de pe Valea Cascadelor, din Bucureşti, au aceeaşi soartă. Inspectorii de Muncă s-au sesizat şi au pornit, ieri, în controale. Concluzia a fost unanimă: angajatorii nu respectă legea, astfel că au împărţi amenzi usturătoare de până la 2.500 de lei.

- 38,5 grade,recordul de ger al României

În prima lună din an, staţiile meteorologice înregistrează cele mai scăzute temperaturi. Aşa se întâmplă de peste 150 de ani, de când există date statistice.

Cea mai geroasă perioadă a secolului trecut, a fost în 1942, când s-au înregistrat mai multe recorduri absolute. La Bod, în judeţul Braşov, în noaptea de 24/25 ianuarie, s-au înregistrat -38,5 grade, la Bucureşti au fost -32,2 grade, la Constanţa -32,4 grade, la Alexandria -34 de grade, iar la Târgu Mureş au fost -32,8 grade.

De 70 de ani, aceste temperaturi nu au mai fost atinse, dar în acest an sunt şanse să se apropie. Ieri noapte, la Întorsura Buzăului au fost -29,3 de grade, iar meteorologii anunţă temperaturi extrem de scăzute la noapte şi mâine noapte, sub -25 de grade, în centrul ţării.

Cele mai tari invenţii inteligente de încălzire la temperaturi extreme de iarnă

Încălzitor pentru mâini sau alte părți ale corpului

Sistemul este compus din o cutie metalică specială, îmbrăcată în catifea, în care se introduce o bucată de cărbune, activat în prealabil prin contact cu flacăra. Se aprinde un capăt şi se lasă să ardă circa un centimetru.

Cutia se închide, se asigură cu elasticul inclus şi se recomandă introducerea ei în săculeţul din catifea inclus pentru a preveni deschiderea accidentală. Încălzitorul produce căldură timp de cca 8 ore.

Pentru a scurta această perioadă se poate folosi jumătate de bucată combustibil sau mai puţin. Se poate purta în buzunar. Costă 33 de lei.

Salopeta ţine de cald şi la - 40 grade

Subţire cât o foaie de ceapă, salopeta este confecţionată dintr-o singură piesă de pânză. Nu este necesar să porţi nimic pe dedesubt, acest accesoriu ţinând corpul cald şi la o temperatură de -40 de grade.

Închiriatul ei costă 20 de dolari (68 de lei) zilnic, dar momentan se găseşte numai în ţări nordice precum Finlanda, Suedia sau Norvegia.

Plasturi termici

În Japonia, la mare căutare sunt Heat Patch, nişte plasturi termici de unică folosinţă care se aplică pe bluza din lână. Ţesutul termic este încălzit la 32 de grade Celsius şi menţinut constant timp de 12 ore.

Căldura se propagă în toată bluza, dacă plasturii sunt lipiţi în zona lombară şi între omoplaţi. Un pachet cu zece plasturi costă 400 de yeni (18 lei).

Săculeţ generator de căldură

Pachetul conţine doi săculeţi cu un amestec de fier, apă, sare, celuloză şi carbon activat. După deschiderea ambalajului se frământă uşor săculeţul pentru a combina oxigenul cu elementele componente şi acesta va începe să genereze o căldură confortabilă timp de până la 7 ore. Costă 8 lei.

Începe iar să ningă

Vom dârdâi şi azi. La noapte temperaturile coboară iar sub minus 26 de grade. Este abia prima zi a lunii, iar meteorologii spun că mai avem mult până scăpăm de frig. Va ninge mult, dar local, chiar în acest weekend, în sudul ţării şi la munte.

Centrul European pentru Prognoza Vremii avertizează că în prima decadă a lunii, temperaturile vor fi mult mai mici decât media lunară. Şi în martie se anunţă o vreme schimbătoare.

Temperaturile se vor apropia de cele normale, adică între minus 1 grad şi 7 grade, în majoritatea zonelor. În aprilie vom avea parte de precipitaţii în exces în estul, centrul şi nordul ţării.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net