Obiceiuri moderne de Paşte: Statul la coadă pentru cozonaci FOTO
Sărbătorile Pascale sunt un prilej de lenevit. Marea majoritate a românilor beneficiază de zile libere de la locul de muncă şi profită de acestea.
Au trecut vremurile când în Joia Mare intrai în bloc şi mirosul de cozonari îţi lua minţile. Lumea e din ce în ce mai ocupată şi preferă ca puţinul timp pe care îl are liber să-l petreacă cât mai departe de bucătărie. Cum însă suntem un popor care se laudă că păstrează tradiţiile, cozonacul nu poate lipsi de pe masa de Paşte. Apelăm prin urmare la cea mai simplă soluţie şi anume produsele din comerţ care sunt gata făcute şi aşteaptă doar să fie cumpărate. Însă şi aici e în funcţie de gusturi, iar cei mai sensibili dintre noi dacă tot fac un sacrificiu şi plătesc 30-40 de lei pe un cozonac, vor şi ceva de calitate superioară. Cum gusturile nu se discută dar se recomandă, patiseriile de cartier cu renume au fost luate cu asalt în aceste zile premergătoare Sărbătorilor Pascale cu comenzi uriaşe la acest produs.
Vineri, 10 aprilie, ora 09.15
Este şi cazul unei patiserii din cartierul bucureştean Vitan care, vineri dimineaţă a început să livreze clienţilor comenzile date de aceştia cu câteva zile înainte. Vremea a ţinut cu bucureştenii care au optat pentru cozonac cumpărat şi soarele le-a scăldat chipurile cu razele sale, cât timp stăteau la coada de peste 50 de persoane care se formase deja. Imaginea a fost surprinsă şi transmisă redacţiei de un cititor Click!.
Vineri, 10 aprilie, ora 14.15
Figurinele reprezentând iepuri de mărimea unui om, înlocuite în acest an cu ouă cu funde şi lumânări. Primăria Sucevei a renunţat în acest an să mai amplaseze în zona centrală a oraşului, în apropierea Târgului de Paşte, figurinele reprezentând iepuri de mărimea unui om, realizate pe cadru metalic învelit cu beteală, cu beculeţe, instalând doar ouă cu funde şi lumânări în sensuri giratorii din oraş. În ultimii ani, în zona centrală a Sucevei, de Paşte, municipalitatea instala mai multe figurine reprezentând iepuri de mărimea unui om, dar şi aranjamente cu ouă şi lumânări, realizate pe cadru metalic învelit cu beteală, cu beculeţe care se aprindeau seara.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a renunţat la aceste aranjamente de Paşte şi a achiziţionat doar aranjamente cu ouă cu fundă şi lumânări, care au fost instalate în sensuri giratorii. În zona centrală, pe stâlpi, au fost montate pentru această perioadă instalaţii ornamentale de iluminat sub formă de lumânări.
Obiceiuri moderne de Paşte: Galați - ouă roşii, iepuri și elemente de iluminat festiv închiriate
În Grădina Publică şi Parcul Eminescu din Galați au fost amplasate figurine reprezentând ouă roşii sau iepuraşi, dar şi panouri cu o serie de simboluri specifice Paștelui. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Galaţi, sunt peste 35 de figurine, panouri ornamentale şi ornamente tridimensionale înfăţişând personaje şi simboluri specifice acestor sărbători. Elementele de iluminat festiv sunt închiriate de către Primărie de la SC Exclusiv Deco Lightning SRL, valoarea contractului fiind de aproximativ 127.000 de lei. Iluminatul festiv de Paşte va fi funcţional până după praznicul Izvorului Tămăduirii, care este sărbătorit în prima zi de vineri după Înviere.