Olguța deschide punguța. Ce salarii promite ministrul muncii
Ministerul Muncii lucrează de zor la două proiecte legislative care vizează încurajarea angajării tinerilor. Conform documentelor, firmele vor fi subvenționate cu 250 de euro pe lună pentru angajarea unui ucenic pentru o perioadă de cel puțin trei ani. Beneficii de 300 de euro lunar îi așteaptă și pe angajatorii care încadrează în muncă absolvenți cu studii superioare. Într-un interviu acordat agenției Mediafax, ministrul Olguța Vasilescu a precizat care vor fi veniturile minime și maxime ale medicilor.
Noua lege a salarizării pe care o pregătește ministerul prevede salarii de la 1.200 de euro la 3.600 de euro pentru medicii din România. Conform Olguței Vasilescu, această majorare se va face etapizat, până în 2020. Demnitarul spune că Executivul a prevăzut aceste indexări în programul de guvernare, măsuri care vor necesita o infuzie de 32 de miliarde de lei. Primele majorări ar trebui să intre în vigoare la 1 iulie.
„Legea unitară a salarizării va fi acoperitoare pentru toate categoriile de bugetari şi eu sunt absolut convinsă că majoritatea vor fi mulţumiţi pentru că în proporţie de 90% bugetarii vor fi mulţumiţi de ce se întâmplă. Dar pot să vă spun că medicul care va avea cel mai mare salariu va fi medicul de medicină de urgenţă, cu cel mai mare grad, şi va ajunge la 3.600 de euro, conform programului de guvernare. Am încercat să asigurăm o salarizare foarte aproape de Uniunea Europeană, aproximativ la 70% din ce se câştigă în UE pentru medici , astfel încît să evităm situaţia în care toţi medicii să plece peste graniţă după ce sunt formaţi de către statul român”, a afirmat Olguța Vasilescu pentru sursa citată.
Ministerul se gândește serios la stimularea încadrării în muncă a tinerilor ucenici și stagiari, pentru stoparea exodului acestora în alte state europene. În acest moment, la minister sunt în fază de avizare două proiecte de lege care privesc ucenicia și stagiul. Firmele private vor fi recompenate cu 250 de euro pe lună dacă încadrează în muncă un ucenic pentru cel puțin trei ani. Conform ministrului Olguța Vasilescu un ucenic poate fi o persoană de la 16 ani până la vârsta pensionării. Banii pe care firmele îi vor primi pentru angajarea acestor persoane nu vor veni din bugetul de stat, ci din programe finanțate de Uniunea Europeană.
„Firma respectivă va primi de la statul român, prin finanţare europenă pe programul naţional capital uman, suma de 250 de euro, adică practic angajatorul va primi aproape salariul minim pe economie prin fonduri europene, pe lună, pe o perioadă de trei ani. După ce se va termina perioada de trei ani, angajatorul este obligat să elibereze acel certificat de ucenicie astfel încât dacă nu-şi mai permite să ţină angajatorul respectiv măcar avem siguranţa că persoana s-a perfecţionat şi îşi poate găsi cu uşurinţă un alt loc de muncă”, a spus Olguța Vasilescu.
Pentru absolvenții de facultate autoritățile pregătesc alt sprijin, de data aceasta în valoare de 300 de euro, acordat angajatorilor.
„O altă lege care este în avizare, legea stagiului, se referă la persoane care au absolvit o facultate. Angajatorii vor primi suma de 300 de euro, deci este vorba de salariul minim pe economie până la urmă, la care, sigur, angajatorul mai poate să adauge ceva dacă doreşte şi la fel există obligaţia pentru angajator ca să ţină această persoană la locul de muncă trei ani de zile, pe o perioadă în care va primi banii respectivi din finanţare europeană pe POCU (Programul Operațional Capital Uman – n.r.)”, a spus ministrul.