Omenirea, la un an de coronavirus. 5 întrebări care au rămas fără răspuns

Ultima actualizare:

    Acest virus a dat total peste cap anul 2020
Acest virus a dat total peste cap anul 2020

11 decembrie 2020. S-a împlinit exact un an de când, cel puțin teoretic, pacientul zero se prezenta la spital cu febră. Este vorba despre o vânzătoare din piața Wuhan, China, acolo de unde se crede că a izbucnit pandemia. A fost cel mai ciudat, mai greu și mai trist an pe care l-am trăit vreodată, unul în care am încercat prin toate metodele să combatem virusul ucigaș. Din păcate, nici până acum nu am reușit să-l înțelegem pe deplin.

Originea COVID-19, încă neclară

La începutul pandemiei, ziarele chinezești citate de Wall Street Journal scriau că virusul a apărut într-o piață din Wuhan, iar prima persoană testată pozitiv a fost o vânzătoare de creveți. Ulterior au început să apară noi date. Un medic chinez declara la BBC că primul om care a făcut boala a fost un bărbat de 70 de ani, care a mers la piața Wuhan pe 1 decembrie.

Numărul celor infectați e mult mai mare decât arată datele oficiale
Numărul celor infectați e mult mai mare decât arată datele oficiale

Alt studiu citat de The Guardian susține că SARS-CoV-2 circula prin Europa chiar mai devreme, respectiv la sfârșitul lui noiembrie. A fost identificat în Italia, la un copil de 4 ani, care avea probleme respiratorii și voma, apoi a dezvoltat o erupție. Medicii au pus atunci totul pe seama rujeolei. Testul efectuat câteva luni mai târziu de cercetători a arătat că micuțul a avut coronavirus. De asemenea, experții americani spun că primele cazuri au apărut în SUA.

Chiar dacă în continuare vor fi ipoteze și dezbateri pe marginea acestui subiect, un lucru este cert: din decembrie 2019, de când am auzit prima dată de acest virus și până în prezent, lucrurile s-au derulat cu o viteză uimitoare, de la „un caz izolat și prea îndepărtat ca să ne afecteze pe noi”, până la o gravă problemă de sănătate publică ce a schimbat viața întregii omeniri. Medicii și cercetătorii au dus o luptă contra cronometru și au lucrat la foc continuu pentru descoperirea unui vaccin. Au analizat virusul pe toate părțile, au căutat răspunsuri legate de modul de răspândire, de efectele pe care le are asupra organismului uman, la ce e rezistent și cum îl putem învinge. Multe dintre întrebări au rămas și acum fără un răspuns clar.

Câte victime sunt de fapt?

Peste 68 de milioane de oameni s-au îmbolnăvit la nivel global, iar numărul deceselor a trecut de 1,5 milioane, arată datele de până acum. Totuși, în afara statisticilor oficiale, trebuie să luăm în considerare asimptomaticii și persoanele nediagnosticate din cauza numărului prea mic de teste disponibile la nivel de țară. În România, de pildă, contacții direcți ai unui bolnav se testează doar dacă ajung să dezvolte simptome.

Principala cale de contaminare e prin inhalarea aerosolilor eliberați de o persoană bolnavă
Principala cale de contaminare e prin inhalarea aerosolilor eliberați de o persoană bolnavă

De ce unii sunt asimptomatici, iar alții ajung la ATI?

La început, credeam că acest coronavirus provoacă doar o răceală mai puternică, mai ciudată, care îi pune în pericol mai degrabă pe bătrâni și pe cei care au alte probleme de sănătate. Teoria s-a dovedit a fi greșită. Am văzut tineri de 30-40 de ani, sportivi, fără comorbidități, ajunși la Terapie Intensivă și bătrâni care au scăpat cu simtome ușoare. Cine va face o formă gravă și cine va fi asimptomatic nu se poate ști. E o loterie.

Ce sechele rămân pe termen lung?

Potrivit medicilor consultați de ziare.com, nici aici nu există o regulă. Unii nu au nicio problemă după boală, alții rămân cu oboseală și cu probleme de respirație, alții semnalează dureri de cap, căderea părului, a dinților, le sunt afectați rinichii, plămânii, ficatul, inima.

Cum se transmite virusul?

Vaccinul va ajunge în curând și în România
Vaccinul va ajunge în curând și în România

Există două feluri: prin aerosolii eliminați de o persoană bolnavă, în momentul când tușește, strănută sau vorbește, și prin atingerea suprafețelor contaminate, apoi ducerea mâinilor murdare la față. Nu se știe cât timp trebuie să stai în contact cu un bolnav până să iei și tu virusul (unii spun 15 minute, alții 20), la ce distanță (mai mică de 1,5 metri sau de 2 metri). De asemenea, nu se știe foarte clar cât timp rezistă virusul pe suprafețe (testele au fost făcute în condiții de laborator).

Vaccinul va pune punct nebuniei?

Prima dată s-a vorbit de Covid-19 în Wuhan, China
Prima dată s-a vorbit de Covid-19 în Wuhan, China

Iată că, în sfârșit, a apărut și vaccinul salvator! În Marea Britanie zilele trecute a început deja campania de vaccinare cu serul produs de Pfizer, Rusia vaccinează și ea pe scară largă cu Sputnik V, iar China a vaccinat deja peste un milion de oameni cu trei seruri experimentale. Vaccinul va ajunge în curând și în România. Va însemna el sfârșitul pandemiei? Din ianuarie ne vom lua viața înapoi? Răspuns: nu! Și nu se știe în timp timp pandemia de COVID va fi eradicată. Este un proces anevoios și abia când gradul de imunizare ajunge la 70% din populație putem spune că suntem în afara pericolului. Vaccinul este, ce-i drept, singura speranță, singura salvare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net