FOTO Regele Cioabă a plecat, alţi doi regi s-au înscăunat
Scandal în toată regula la Sibiu în ziua înmormântării regelui romilor, Florin Cioabă. Deşi preluarea titlurilor şi a coroanei de către fiul său mai mare, Dorin era considerată o formalitate, în cele din urmă acesta va împărţi puterea cu fratele mai mic Daniel. Totul la presiunea unor lideri ai etniei care îl consideră necopt pe Dorin.
Joi seara, pe strada Alba Iulia din Sibiu, la casa familiei Cioabă a fost linişte, romii din toată ţara s-au perindat pe la căpătâiul răposatului pentru a-i aduce un ultim omagiu. Nu au venit cu zecile de mii cum se estimase, ci doar câteva sute. Liderii etniei strânşi într-un aşa-zis Consiliu de Coroană au decis, cum era de aşteptat, ca pe tron să urmeze fiul său cel mare Dorin.
Iată mesajul înduioşător inscripţionat pe crucea lui Florin Cioabă
FOTO Dorin şi Daniel Cioabă au fost încoronaţi, lângă sicriul tatălui lor
Romii vor avea doi regi! Dorin Cioabă, rege internaţional. Daniel, rege în România
La primele ore ale dimineţii de vineri, lovitură de teatru. Sau de palat. Ceea ce la început a fost o informaţie furnizată de câţiva lideri a devenit apoi certitudine recunoscută chiar de regele nenumit Dorin.
Încoronarea celor doi regi a avut loc chiar lângă sicriul tatălui
„Coroana tatălui meu Florin Cioabă va rămâne în cadrul familiei, la fratele meu, Daniel, care va fi regele romilor din România. Eu voi fi rege internaţional al ţiganilor", a explicat în faţa supuşilor înmărmuriţi Dorin Cioabă. A fost comandată o a doua coroană pentru Dorin, cea purtată de regele Florin Cioabă urmând să revină băiatului mai mic, lui Daniel. „Coroana internaţională a lui Dorin se va face din salbele originale provenite tot din averea familiei Cioabă.
Cortegiul funerar s-a întins pe o distanţă de câţiva kilometri
Chiar mama lor a dat ordinul ăsta", a spus Ferdinand Stănescu unul dintre bulibaşii prezenţi la sfatul din casa Cioabă. „Nu se poate să fie doi regi, căci nu vrem să ne defăimăm şi să ne facem de râs", a sărit ca ars alt bulibaşă, Rudolf Stancu care a votat împotriva ideii.
Muncitorii au ridicat în timp record mormântul lui Florin Cioabă
Până la urmă, decizia a fost: doi regi şi batista pe ţambal, adică "mucles". În tot acest timp, în casa Cioabă mai mulţi lideri ai cultelor penticostal şi baptist au ţinut impasibili slujbe, iar în megafoane a fost difuzată muzică funerară.
Sicriul a fost purtat pe braţe de la intrarea în cimitir până la locul de veci
Şi pentru că mortul trebuia dus la groapă în ciuda gâlcevilor privind împărţirea puterii, alaiul mortuar a pornit spre cimitir în jurul orei 15.00, cu o întârziere de două ore faţă de programul iniţial.
Pe parcursul drumului până la cimitir, cortegiul funerar s-a oprit la fiecare intersecţie mare, pastorii au citit din cărţi religioase şi s-a aruncat cu monezi de 50 de bani conform tradiţiei, unii trecători alergând din cortegiu spre bani, de fiecare dată când gestul era făcut.
În cortegiul care a străbătut străzile până la cimitir au fost în jur de 1.000 de oameni, romi veniţi din toate ţara, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor etniei din alte ţări. Sicriul a fost purtat pe platforma unui tir pe care, înconjuraţi de bodiguarzi, se aflau: Marica, soţia lui Florin Cioabă, nepotul acestuia, Bogdan, femei din familie. Cei doi fii, Dorin şi Daniel, au mers pe jos chiar în urma camionului care ducea sicriul.
Cosciugul lui Florin Cioabă a fost coborât cu o întârziere de două ore în cavoul făcut din granit negru şi roşu închis, dar nu înainte de a mai fi ţinută o slujbă. Ultimul popas al autointitulatului rege al romilor a fost însoţit de sunetul fanfarei, dar şi de urletele sfâşietoare ale apropiaţilor.
Sicriul alb a fost coborât în criptă învelit în steagul Centrului Creştin al Romilor pe care Florin Cioabă l-a condus în timpul vieţii. Nu toţi ţiganii care au plecat de la casa Cioabă pe urmele mortului au ajuns la cimitir.
„Mulţi au fost nemulţumiţi de circul ăsta cu regii. Dacă eşti ţigan nu înseamnă că trebuie să te faci de râs, să te ţigăneşti", a spus un bulibaşă în timp ce se urca în Merţanul negru parcat în mijlocul străzii, lângă cimitir.