Codul Rutier se schimbă radical. Iată cum arată noul proiect!

Ultima actualizare:

Parlamentarii cred că amenzile foarte mari vor creşte corupţia.

Mai mult, ei susţin că trebuie scurtată şi perioada maximă de suspendare a permisului, care în noul proiect este de doi ani.

Acesta este motivul pentru care dezbaterea codului a fost amânată pentru încă două săptămâni.

Concret, noul proiect de Cod Rutier dat publicităţii stabileşte sancţiuni mai mici decât forma propusă în prima fază de autorităţi, anunţă rtv.net.

Ai carnetul în buzunar, chiar dacă nu ai plătit amenda

În plus, s-a eliminat prevederea potrivit căreia permisul auto va fi suspendat pentru şoferii care nu îşi achită amenda de circulaţie.

Prima variantă a proiectului de OUG, supusă dezbaterii publice acum 10 zile, stabilea că, dacă nu se face dovada achitării amenzii în termen de 30 de zile, dreptul de a conduce autovehicule va fi suspendat de drept.

Amenzi mai mici de 16.000 de lei

Totodată, a fost scoasă şi dispoziţia care stabilea amenzi de până la 16.000 lei şi permis suspendat pentru 2 ani pentru conducatorii auto care nu respectă culoarea roşie a semaforului, precum şi cea care prevedea amenda de 10.000 lei şi permis suspendat pe 120 de zile pentru şoferii care nu acordă prioritate de trecere pietonilor.

Nu opreşti pe "zebră", amendă 40 de lei

Astfel, cei care nu opresc la "zebră" vor fi sancţionaţi ca şi până acum, cu amendă de până la 40 lei şi permis suspendat pentru 30 de zile.

Documentul modifică, şi de această dată, clasele de sancţiuni. Astfel, în prezent sunt cinci clase de sancţiuni, ultima dintre ele, clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă, fiind valabilă doar pentru persoanele juridice.

Noile dispozlţii stabilesc, însă, ca acestei clase îi vor corespunde de la 21 la 50 puncte-amendă, iar sancţiunile vor putea fi aplicate şi persoanelor fizice.

Amendă mai mică şi pentru alcool

Sanctiunile scad în cazul şoferilor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru cei care depăşesc cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.

Concret, daca în prima variantă a proiectului, aceştia erau sancţionati cu amendă de până la aproape 10.000 lei, acum amenda scade, în funcţie de noile clase de sancţiuni, până la maximum 4.000 lei.

Se pastrează, în schimb, prevederea potrivit căreia acestora li se suspendă dreptul de a conduce pentru o perioada de 180 de zile.

Tot cu amendă prevazuta în clasa a V-a de sancţiuni şi cu reţinerea permisului pentru 180 de zile vor fi sancţionaţi şi cei care conduc un autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată, şoferii care nu opresc la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborate ori în curs de coborâre, precum şi soferii care conduc un autovehicul pe autostradă pe contransens.

Clasa a VI-a de puncte-amendă

În plus, se introduce o nouă clasă, a VI-a - de la 51 la 120 puncte-amendă.

Acest lucru înseamnă că şoferii vor scoate din buzunar maximum 9.600 lei dacă incalca legea, faţă de 16.000 lei, cat prevedea prima varianta a proiectului de OUG.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net