Miroase bine, dar nu-i de mine!
A început nebunia cumpărăturilor pentru Sărbători. Târgurile cu produse tradiţionale au fost luate cu asalt, în weekend. Afumături, vin şi ţuică fiartă, brânzeturi pe alese. Cei mai mulţi s-au ales doar cu mirosurile pentru că preţurile sunt uriaşe.
A ieşit lumea din case ieri, ca să înceapă aprovizionarea de Sărbători. Şi-au făcut liste de acasă: cârnaţi afumaţi şi picanţi, slăninuţă, costiţă, ciolan şi telemea. Unii cu gând să cumpere deja, alţii mai mult să-şi facă o idee de preţuri şi să pregătească bugetul.
Cei mai mulţi s-au întors cu sacoşele pe jumătate goale şi cu buzele umflate. S-au uitat, au mirosit, au salivat şi au plecat. Preţurile i-au băgat în sperieţi.
„Am cumpărat foarte puţin anul acesta. De fapt, de câţiva ani nu îmi mai permit să mănânc româneşte de Sărbători. Vom avea sarmale pe masa de Crăciun, dar vom renunţa la cârnaţi, afumături, jumări, piftie şi caltaboşi. Am văzut cât costă şi era să fac atac de cord", ne-a spus bucureşteanca Elena Georgevici, după ce a dat o raită pe la tarabele din Piaţa Obor.
Brânzeturile sunt produse de lux, dacă ne gândim că pot ajunge şi la 100 de lei kilogramul
Într-adevăr, producătorii de produse tradiţionale par să fie la întrecere: cine are preţurile mai mari. De pildă, banalele jumări de porc costă până la 70 lei/kg, cât patru kilograme de pulpă de porc! În toată ţara e nebunie.
La Timişoara, un kilogram de caşcaval costă 100 lei, iar la celebrul bucovinean Ion Baciu, cârnaţii sunt 90-95 lei/kg. La Bucureşti, în topul preţurilor se află purceluşul de lapte: 80 lei/kg. Ţărani spun că preţurile sunt mari pentru că marfa e 100% naturală, provine de la animale crescute în curte, iar afumătura e „ca la carte". Moştenită din străbuni.