Bucuraţi-vă de Sărbători! Ce ne pregătesc autorităţile pentru anul 2014
Vă dorim să aveţi nervii tari şi să fiţi „groşi la pungă”. Veţi avea nevoie chiar de la 1 ianuarie. Chiar dacă 2014 este an electoral, nu vor pica prea multe cadouri de la guvernanţi. Au modificat modul de calculare a accizelor şi se vor majora toate preţurile produselor, s-a stabilit taxa de stâlp şi se vor plăti asigurări de sănătate din chirii. Majorările de preţuri nu par mari, 1-3 procente, dar adunate ne vor da multe dureri de cap.
AMENZI. O dată cu majorarea salariilor minime brute pe economie, automat, cresc şi amenzile rutiere. Astfel, punctul de amendă se va majora de la 80 de lei, la 85 lei. De pildă, cea mai mică amendă de două puncte, pentru folosirea telefonului mobil sau lipsa centurii de siguranţă, va costa 170 de lei.
TAXE. Persoanele care obţin venituri din chirii vor plăti, de la 1 ianuarie 2014, contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), ca urmare a modificării Codului Fiscal. Plata CASS pentru cei care realizează venituri din chirii va fi limitată la maximum cinci salarii medii brute, adica la 11.115 lei (n.r. - salariul mediu brut in 2013 - 2.223 lei). Baza de calcul nu poate fi mai mică de 800 de lei, salariul minim brut în 2013. * Se va introduce impozitul pe construcţii speciale, care va fi 1,5% din valoarea construcţiei, aşa-numita „taxă pe stâlp”. Impozitul se va aplica şi pe centralele hidroelectrice, staţii de transformare, termocentrale, centrala nucleară de la Cernavodă, piste şi platforme, sonde de ţiţei, gaze şi sare, coşuri de fum, turnuri de răcire, parcări, infrastructură de drumuri precum, alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulaţie, marcaje), linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii, platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, construcţii pentru transportul energiei electrice, canale de irigaţii. La rândul lor, toate aceste servicii se vor scumpi.
GAZE NATURALE. Se scumpesc din prima zi a anului, cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru consumatorii industriali, a anunţat Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie. La 1 aprilie 2014, va fi o nouă majorare cu două procente, la 1 iulie încă 3% şi cu alte trei procente de la 1 octombrie. Aceste majorări sunt ca urmare a calendarului de liberalizare a preţurilor, convenit cu UE.
ENERGIE ELECTRICĂ. De la 1 ianuarie, preţul energiei electrice ar putea creşte cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru consumatorii industriali de la 1 ianuarie 2014, a declarat ministrul Constantin Niţă.
ACCIZE. S-a modificat modul de calcul. Până acum, erau în funcţie de cursul valutar, iar de la 1 ianuarie va fi 4,77%, valoare calculată în funcţie de rata media a inflaţiei de la sfârşitul lunii septembrie. Toate produsele accizate vor fi mai scumpe, de la carburanţi, la ţigări, cafea, băuturi alcoolice, metale preţioase, produse de lux.
CARBURANŢI. În afară de majorarea accizelor, se va mai aplica o creştere de 7 eurocenţi la litrul de benzină şi de motorină, de la 1 aprilie, dacă Guvernul va convinge Comisia Europeană şi FMI.
CAMIOANE. Vehiculele mari trebuie dotate cu plăcuţe metalice din care să rezulte masa maximă autorizată a vehiculului, forma, dimensiunile, modul de amplasare şi autoritatea emitentă a acestora. Este o cerinţă europeană, pentru care România a cerut amânarea aplicării, dar autorităţile se pregătesc să dea amenzi, a avertizat Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).