Aşa îţi aperi casa de hoţi!
Protejarea casei împotriva furturilor nu este completă doar cumpărând o uşă metalică. Ai nevoie şi de un sistem de alarmă care, în caz de nevoie, să te anunţe imediat atât pe tine cât şi autorităţile. Ciprian Ţârlea, inginer tehnic la un magazin de profil, ne spune tot ce trebuie să ştim despre o astfel de modalitate de protejare a locuinţei.
Ciprian Ţârlea a declarat pentru Click! faptul că, în ultima vreme, mulţi români recurg la o astfel de modalitate de protecţie. „Pentru a fi protejată 100%, o locuinţă trebuie să fie dotată cu uşă metalică şi sistem de alarmă. Aceste dotări nu se exclud, ci se completează".
Cum funcţionează
„Un sistem de alarmă antiefracţie este un dispozitiv de pază alcătuit dintr-un paznic - robot, adică centrala de alarmă, care este ajutat de mai multe santinele - detectorii. Sarcina dispozitivului este aceea de a supraveghea locuinţa, iar în caz de efracţie de a sesiza telefonic poliţia, o firmă de pază şi pe proprietar", ne-a spus Ciprian Ţârlea.
„Centrala de alarmă ar trebui montată într-un loc apropiat de uşa de la intrare, iar detectorii în camerele sau în locurile din casă pe care le dorim supravegheate: dormitoarele, livingul, holul, geamurile etc. În cazul în care în locuinţă intră un spărgător, sistemul de alarmă va declanşa sirenele de interior şi de exterior, iar, în acelaşi timp, va apela numerele de telefon din lista care i-a fost dată: poliţie, firmă de pază şi protecţie, rude, prieteni etc. Sirena din interior îl va speria pe hoţ, sirena din exteriorul locuinţei va alerta vecinii".
Ce tip de centrală alegi
Există două tipuri de centrală de alarmă: cu comunicator pe linie fixă şi cu comunicator GSM.
- Centrala de alarmă cu comunicator pe linie telefonică fixă e cuplată la telefonul fix. În caz de alarmă, vei fi apelat pe telefonul mobil de pe telefonul fix. - Centrala de alarmă cu comunicator GSM utilizează o reţea de telefonie mobilă GSM. Pentru asta, trebuie să introduci în centrala de alarmă o cartelă SIM valabilă.
De câţi detectori ai nevoie
E recomandat să ai detectori în fiecare încăpere în care se poate intra prin efracţie. Însă, dacă vrei să cumperi mai puţini detectori, aceştia trebuie plasaţi în locuri strategice: holul, scara interioară din casă, balconul sau terasa.
Cât te costă şi de unde cumperi
Sisteme de alarmă antiefracţie găseşti pe internet, iar preţurile sunt pentru toate buzunarele. „La noi, cele mai ieftine preţuri încep de la 220 de lei", ne-a spus Ciprian Ţârlea. „Preţul e mic pentru că îi lipsesc funcţii care sunt folositoare în cazul unor obiective extrem de importante. Pentru o persoană fizică însă, care doreşte să-şi protejeze apartamentul, garsoniera sau garajul, acest sistem e suficient". Preţurile însă pot urca de la câteva sute de lei la câteva sute de euro. Depinde foarte mult de funcţiile de care dispun aceste sisteme. Cu cât sunt mai complexe, cu atât sunt mai scumpe.
Cine montează sistemul
Ciprian Ţârlea a adăugat că, din acest punct de vedere, trebuie respectată legislaţia în vigoare. „Firma care vine să monteze sistemul de alarmă trebuie să deţină autorizaţie de funcţionare obţinută de la poliţie.
Dacă nu, rişti ca cei care vin ziua să-ţi monteze alarma să se reîntoarcă noaptea să-ţi spargă casa. În cazul în care montezi singur sistemul de alarmă, nu ai nevoie de o autorizaţie anume, iar asta din simplul motiv că eşti chiar proprietarul locuinţei pe care doreşti s-o protejezi". În general, preţurile de montaj sunt destul de mari, ajungând şi până la 500 de lei. Deci, manopera poate fi mai scumpă decât produsul în sine. Aşa că este recomandat să îţi montezi singur sistemul căci este foarte simplu", a mai spus inginerul.
- Nu deschide uşa celor care vin cu „promoţii", în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!- Verifică legitimaţia celor care spun că sunt de la gaze, deratizare etc.!- Nu da informaţii necunoscuţilor despre bunurile din casă sau despre ale vecinilor!- Nu lăsa la vedere ambalaje ale obiectelor de valoare!- Nu vă lăudaţi că plecaţi de acasă pentru mult timp în public sau pe reţele de socializare. - Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţineţi în casă bunuri de valoare!- Când plecaţi, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune!
Poliţiştii au făcut un profil al hoţului român, spărgător de locuinţe. E un bărbat cu opt clase, fără ocupaţie, care nu se teme de nimic. E tânăr, singur, fără obligaţii. Cel mai adesea, este recidivist, are între 14 şi 40 de ani şi provine dintr-o familie dezorganizată. În schimb, este activ pe reţelele de socializare, având foarte mulţi prieteni. Astfel, el află informaţii despre locuri unde poate da o nouă lovitură. Spărgătorul de locuinţe nu trebuie decât să privească fotografiile de familie ale prietenilor săi virtuali pentru a afla ce bunuri de valoare deţin aceştia în casă, unde locuiesc, când pleacă în vacanţă, când se întorc etc.
Alarmă wireless Fortezza TEL - N3L - 220 leiCmunicator telefonic pe linie fixă ce semnalizează alarma apelând 6 numere de telefon private, centrala poate înrola 99 de senzori şi detectori.Magazin: atelieralarme.ro
Alarma wireless Fortezz PRO TEL-P1D - 390 leiAcceptă detectori wireless şi detectori pe fir, sistemul semnalizează alarma apelând 6 numere de telefon (patru numere personale, 2 numere ale dispeceratului de monitorizare). Se pot înrola 32 de detectori wireless, 8 telecomenzi, o sonerie wireless şi un număr nelimitat de sirene wireless. Magazin atelieralarme.ro
Alarmă wireless cu apelator linie fixă AIM-906 - 217 lei
8 zone cablate şi 32 zone wireless, 8 telecomenzi, confirmare vocală a comenzilor, poate apela 6 numere de telefon, armarea/dezarmarea şi funcţionarea sirenei pot fi controlate prin telefon mobil sunând pe numărul centralei. Magazin: magazinalarme.ro
Alarmă wireless cu apelator telefonic ARLS-806 - 297,6 lei
Acumulatori backup 24 ore, un senzor de mişcare, un senzor magnetic, două telecomenzi, mini-sirenă piezoelectrică 110 dB, alimentator panou controlMagazin: magazinalarme.ro