Elevii rămân fără «Şcoala altfel», pentru că profesorii nu vor mai strânge bani de la părinţi pentru activităţi
Învăţământul preuniversitar e susţinut în cea mai mare parte de părinţi şi de profesori. Fără banii aduşi de aceştia, ar fi complet pe butuci. După scandalul de la Şcoala 10, unde o învăţătoare le-a cerut bani părinţilor pentru cadouri, reprezentanţii profesorilor le recomandă acestora să nu mai colecteze bani de la părinţi pentru activităţile desfăşurate de elevi în cadrul programului "Şcoala altfel".
La fel ca în oricare alt domeniu de activitate din România, şi în Educaţie există corupţie. O ştim cu toţii, părinţi şi bunici. Dar, ştim, de asemenea, că fără banii strânşi la fondul clasei, la fiecare început de an şcolar, copiii noştri n-ar avea nici măcar hârtie igienică la toalete, un săpun cu care să se spele pe mâini, cretă pentru a scrie pe tablă, coli de hârtie pentru diverse fişe, hârtie glasată pentru "Lucrul manual" şi tot ceea ce este necesar pentru ca elevii să nu meargă degeaba la şcoală.
Toate acestea ar trebui asigurate de şcoală, bineînţeles, cu fondurile primite de la primării. Că aşa scrie în Constituţie: învăţământul este gratuit!
În urmă cu doi ani, Ministerul Educaţiei a introdus un program de activităţi foarte bine-primit de elevi. Este vorba despre "Şcoala altfel", o săptămână în care copiii merg la teatru, circ, în parc, la muzee şi în diverse alte locuri de unde au ceva de învăţat.
Ca de obicei, programul a fost "sponsorizat", an de an, tot de părinţi, pentru că ministerul n-a avut decât ideea, n-a găsit însă şi resursele necesare pentru susţinerea lui.
În acest an, însă, e posibil ca elevii să nu mai aibă parte de săptămâna "Şcoala altfel", pentru că profesorii sunt decişi să nu mai colecteze bani de la părinţi în acest scop.
Prima care a luat poziţie a fost Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret", care, luni, în cadrul unei conferinţe de presă a făcut un apel către membrii săi.
"Având în vedere campania denigratoare la adresa personalului din învăţământ din ultima lună, recomandă tuturor membrilor de sindicat să refuze din acest moment să mai suporte din salariile lor orice cheltuieli pentru cretă/markere, consumabile (hârtie, toner etc.), dotările pentru cercuri, cluburi, activităţi extracurriculare şi extraşcolare, precum şi alte mijloace de învăţământ necesare în sălile de clasă, laboratoare, biblioteci, ateliere şi săli de sport", se arată într-un comunicat al federaţiei.
"În egală măsură, FSE „Spiru Haret" solicită angajaţilor din învăţământ să nu se mai implice în organizarea activităţilor din cadrul programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!", care presupun colectarea de fonduri de la părinţi (vizite la muzee, excursii tematice, ieşiri la spectacole etc.)", se mai precizează în comunicat.
Marius Nistor, preşedinte FSE "Spiru Haret"
„Le-am recomandat colegilor noştri să nu mai facă apel la părinţi pentru ca aceştia să vină în sprijinul bunei funcţionări a unităţii şi să contribuie financiar la desfăşurarea unui proces instructiv-educativ de calitate (ceea ce, până în prezent, a presupus furnizarea de materiale igienico-sanitare, de cretă/markere, de consumabile şi alte mijloace de învăţământ, asigurarea pazei, ambientarea clasei, dotări pentru cercuri, cluburi şi alte activităţi extracurriculare etc.). Asigurarea acestora este de competenţa autorităţilor administraţiei publice locale şi centrale, iar cadrele didactice trebuie să solicite fondurile necesare, pe bază de referat, consiliului de administraţie al şcolii. Acesta le va centraliza şi le va înainta consiliului local. În plus, solicităm public Ministerului Educaţiei Naţionale să precizeze sursa de finanţare şi procedura de alocare a fondurilor din care se organizează activităţile din cadrul programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!", precum şi alte acţiuni pentru care nu există bani la nivelul unităţilor de învăţământ", a declarat Marius Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret", a declarat preşedintele FSE "Spiru Haret", Marius Nistor.