În curând, vei putea deosebi la raft alimentele cu mai puţine E-uri. Iată ce le va diferenţia

Ultima actualizare:

    Inclusiv pâinea poate fi certificată cu sigla CEFF
Inclusiv pâinea poate fi certificată cu sigla CEFF

Azi a fost lansat în România un sistem de certificare a elimentelor fără aditivi cu potenţial periculos sau controversaţi. Produsele alimentare care nu includ în compoziţie niciun aditiv dintr-o listă de 70 vor fi evidenţiate cu sigla CEFF (Certified E-Friendly Food).

În curând, când mergi la cumpărături, dacă vrei să mănânci sănătos, va trebui să cauţi produse cu sigla CEFF. Aceasta atestă faptul că respectivele produse nu conţin conservanţi, îndulcitori, coloranţi artificiali sau glutamaţi care, deşi sunt acceptaţi de Uniunea Europeană, sunt controversaţi şi au potenţial periculos.

simeon stalpnicul png

Potrivit unui sondaj realizat anul acesta, 80% dintre români citesc cu atenţie eticheta produselor alimentare care conţin E-uri, însă doar una din zece persoane înţelege cu adevărat ceva din ea. Astfel, marca CEFF vine în ajutorul oamenilor care au dificultăţi în a interpreta eticheta cu ingrediente. Ei trebuie să ştie că toate produsele care conţin ştampila în culorile verde, albastru şi portocaliu sunt sigure.

Pentru a obţine certificarea CEFF, producătorii trec printr-un flux strict de evaluare ce include analize de laborator coordonate de Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Bio-Resurse Alimentare. Produsele certificate pot avea imprimat pe ambalaj ştampila CEFF timp de un an, însă trimestrial sunt efectuate teste pentru control. Evaluarea produselor se face doar la cererea producătorului, deci nu toate alimentele vor fi supuse setului de analize. „Pentru producători, să aibă ştampila CEFF este un plus de marketing deoarece consumatorii se vor orienta către produsele lor. Deocamdată suntem în discuţii cu producătorii şi sperăm ca în câteva luni să avem pe rafturi primele produse certificate", spune Daniela Niculescu, director general CEFF România.

La ora actuală, marca CEFF este prezentă în Cehia, Slovacia şi Polonia, iar până în 2017 se va extinde în alte 10 ţări din Europa.

Lista de aditivi alimentari permişi şi aprobaţi de UE ajunge la 322. Vorbim aici de coloranţi, antioxidanţi, îndulcitori, agenţi de corectare, stabilizatori, emulgatori, potenţiatori de aromă etc. Din cei 322 au fost selectaţi 70, mai controversaţi şi mai periculoşi. Produsele alimentare care nu conţin aceşti 70 de aditivi pot primi ştampila CEFF, la cererea producătorului.

Oamenii trebuie să ştie că E-urile aprobate de UE nu sunt periculoase dacă nu le consumăm în mod constant. Dacă mănânci un crenvurşt o dată la micul dejun nu e o tragedie. Probleme apar dacă mănânci aşa ceva constant, în fiecare dimineaţă. "În afară de E-uri, pentru o alimentaţie sănătoasă mai trebuie să fim atenţi la conţinutul de sare, la calorii, zaharuri, lipide etc.", explică prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net