Jan, primul cerşetor cu acte în regulă!
Sătul de amenzile pentru cerşetorie pe care le primea de la Primărie, un bărbat a cerut autorizaţie să cânte la acordeon, pe stradă. A devenit astfel singurul cerşetor „legalizat" din Petroşani.
La 44 de ani, Jan Drosu are o soţie bolnavă şi cinci copii, dintre care patru sunt surdomuţi. Bărbatul a lucrat în mină până când s-a îmbolnăvit şi nu a mai putut să-şi întreţină familia. Înduioşat de situaţia lui, un bărbat i-a dăruit un acordeon, iar Jan Drosu a început să cânte pe străzile din Petroşani. Câştiga ceva bani de la trecători, dar amenzile de la Primărie au început să curgă.
Aşa că bărbatul s-a autorizat la primărie pentru a putea cânta şi, în acelaşi timp, pentru a putea cerşi, în centrul municipiului. „Înainte de a merge la primărie luam amenzi, dar după ce m-am autorizat, nu mai are nimeni treabă cu mine. Ar trebui să plătesc impozite pentru autorizaţia primită, dar nu am mai avut bani. Sunt un om sărac, cu multe probleme", spune Jan.
Fostul miner poartă cu el o cutie de carton, în care trecătorii sunt invitaţi să doneze „cât îi lasă inima", spune el.
„Am patru copii surdomuţi, pentru că nevasta mea este surdomută şi vreau să cumpăr fiecăruia proteze auditive. Eu nu mai pot să lucrez, m-am îmbolnăvit în mină, aşa că am ajuns la mila oamenilor şi trebuie să îmi întreţin familia", a povestit Jan.
Bărbatul nu se consideră tocmai un cerşetor, pentru că le oferă muzică celor care îl ajută. Cântă şi pentru cei care nu se opresc în dreptul lui, dar şi pentru cei care în loc de bani îi aduc mâncare. „Primesc de pomană, dar ceea ce fac eu nu este cerşetorie, este o artă. Mai degrabă, cerşetori pot fi numiţi cei care oferă icoane pe stradă şi cer bani în schimbul lor", spune Jan.