Ora de iarnă 2020. 6 întrebări și răspunsuri

Ultima actualizare:

    Începând cu 2021, România ar putea rămâne definitiv la ora de iarnă
Începând cu 2021, România ar putea rămâne definitiv la ora de iarnă

Ora de iarnă 2020. În noaptea de 24 spre 25 octombrie - adică sâmbătă spre duminică - ceasurile se vor da înapoi, iar ora 04:00 va deveni ora 03.00. Iată câteva întrebări pe care sigur ți le-ai pus și tu măcar o dată și răspunsurile venite din partea specialiștilor.

România trece la ora de iarnă - ora inițială - în ultimul weekend al lunii octombrie, iar asta se întâmplă în fiecare an din 1932. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore (față de trei ore când e ora de vară). Iată câteva întrebări pe care sigur ți le-ai pus și tu!

Când trecem la ora de iarnă

România va trece la ora de iarnă în ultimul weekend din luna octombrie. Astfel, sâmbătă spre duminică, în noaptea de 24 spre 25 octombrie ora 04:00 va deveni ora 03:00. Un motiv de bucurie pentru persoanele care nu se împacă foarte bine cu trezitul de dimineață. Motivul? Vor dormi mai mult cu o oră. Această schimbare a ceasului face ca ziua de 25 octombrie să fie cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore. 

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

Medicii din întreaga lume au tras un semnal de alarmă asupra efectelor negative care se observă odată cu schimbarea orei. Bioritmul uman este cu totul dat peste cap, iar unele persoane mai sensibile se obișnuiesc mai greu cu noul program, fie că vorbim despre trecerea de la ora de vară la cea de iarnă sau invers. Se pare că multora dintre noi le trebuie în jur de două săptămâni pentru a-și reveni. Suntem mai obosiți, apatici, anxioși, ne lipsește puterea de concentrare, ne este afectată atenția - mai ales atenția distributivă - suntem mai stresați și - la modul general vorbind - extrem de bulversați. Unele persoane nu resimt nici un efect negativ, în timp ce alții au nevoie de câteva zile bune pentru a se obișnui cu noul ritm. 

Mâine trecem la ora de iarnă, dar în termometre vom avea peste 20 de grade Celsius
Mâine trecem la ora de iarnă, dar în termometre vom avea peste 20 de grade Celsius

Când a trecut România la ora de vară

În România, trecerea la ora de vară s-a făcut pentru prima dată în 1932 și a fost suspendată în perioada 1943 – 1979. În acest din urmă an, Nicolae Ceaușescu a decis revenirea la schimbarea orei în special din rațiuni de economie și eficientizare a orelor de muncă și așa a rămas până în prezent. 

De ce a fost adoptată ora de vară 

Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară s-a făcut pentru că aveam nevoie să profităm la maximum de pe urma zilelor mai lungi din timpul primăverii și verii. Această măsură a fost pentru prima dată adusă în discuție și pusă în aplicare la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Noua Zeelandă și a avut drept scop eficientizarea orelor de lucru, pentru a beneficia din plin de lumina zilei pe timpul verii și pentru economisirea energiei electrice. În zilele noastre aceste rațiuni au rămas în parte valabile, iar ora de vară a fost adoptată de o sută de țări din lumea întreagă. Schimbarea însă nu se face niciodată simultan, din cauza diferențelor impuse de fusul orar. 

Care e ora oficială? Cea de iarnă sau cea de vară?

Dacă nu știai, află că, de fapt, ora „legală” sau cea inițială este ora de iarnă. Trecerea la ora de vară s-a făcut doar din considerente economice și pentru economisirea energiei electrice.

Când renunțăm la schimbarea orei?

Comitetul de Turism şi Transporturi al Uniunii Europene a propus în 2018 ca schimbarea sezonieră a orei să nu se mai facă, iar fiecare stat membru UE va trebui să aleagă dacă rămâne la ora de vară sau la cea de iarnă. Comisia Europeană a organizat în acest sens o consultare publică și a primit 4,6 milione de răspunsuri. Mai precis, 84% dintre statele europene au răspuns în favoarea renunțării la modificarea semestrială a orei, iar 16% au răspuns în favoarea păstrării sistemului de schimbare sezonieră a orei. Propunerea de renunţare la schimbarea orei ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar pentru că unele ţări s-au opus, termenul a fost amânat pentru anul 2021. 

Țările care decid să menţină permanent ora de vară ar urma să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021 (27 spre 28 martie 2021), iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021 (30 spre 31 octombrie 2021).

În mod normal, țările Uniunii Europene ar fi trebuit să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice. Numai că situația specială apărută în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus a schimbat prioritățile. România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de UTC este de trei ore.

În prezent ţările UE trec la ora de vară în ultima duminică din martie şi revin la ora standard în ultima duminică din octombrie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net