Ora de vară 2019. Când dăm ceasurile cu o oră înainte

Ultima actualizare:

    Pe 31 martie, ceasul se dă înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00. Trecem la ora de varăFOTO: adevarul.ro
Pe 31 martie, ceasul se dă înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00. Trecem la ora de varăFOTO: adevarul.ro

Pe 31 martie, ceasul se dă înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00. Trecem la ora de vară, dar Parlamentul European a decis renunțarea la acest mecanism din 2021. Mulți specialiști spun că această schimbare ne afectează sănătatea.

Pe 31 martie, ceasul se dă înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00.

Așadar, ca în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie se face trecerea de la ora de iarnă la cea de vară, adică pe 30/31 martie. Ceasul se dă înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi timp în toate ţările Uniunii Europene.

Cum este afectată sănătatea de schimbarea orei de vară

Sunt multe voci care spun că trecerea la ora de vară sau la ora de iarnă poate afecta sănătatea psihică, până în momentul acomodării. Şi este cu atât grav cu cât această problemă se petrece de două ori pe an. Însă, studiile făcute până acum nu au fost convingătoare.

Printre schimbările ce pot surveni la oganismul odată cu schimbarea orei sunt:

  • Afectarea ceasului biologic, de aceea trebuie să dormi mai puţin. Aceasta apare din cauză că se întunecă mai târziu şi răsare soarele mai repede.
  • Dereglări hormonale: scăderea vigilenţei, oboseala accentuată, afectarea sănătaţii mintale, starea de anxietate şi debusolare.
  • Studiile au arătat că, odată cu schimbarea orei, se pot produce mai multe accidente rutiere din cauza senzaţiei de oboseală care poate suveni pe pacursul zilei.
  • Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.

Cine va fi afectat de ora de vară 2019

  • Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase. Pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că  dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord.
  • Un studiu australian din 2008 a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului. O altă cercetare realizată în 2008, în Suedia, a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.

Sfaturi pentru perioada de tranziție la ora de vară

  • Atunci când suntem obosiți, eficiența, concentrarea și starea generală de bine au de suferit. Există câteva modalități de a ușura perioada de tranziție la ora de vară.
  • Setează alarma de trezire mai devreme decât de obicei în zilele de vineri și sâmbătă de dinainte de schimbarea orei. Va fi mai ușor să te trezești în prima luni de după trecerea la ora de vară.
  • Mănâncă un mic dejun sănătos la prima oră, mâncarea are rolul de a-ți anunța corpul că începe o noua zi.
  • Mergi la plimbare pentru că lumina și mai ales soarele îți ajustează ceasul intern.
  • Culcă-ți copilul cu 10 minute mai devreme în săptămâna de dinaintea trecerii la ora de vară.

Sursa: csid.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente sanatoase jpg
Ceausescu facebook jpg
mancare de tip fast food jpg
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net