Orașul din România care a ajuns o ruină după ce ani de zile a fost un loc prosper. Oamenii îl abandonează, deși cândva era un colos industrial
Orașul Călan, din județul Hunedoara, prosper înainte de 1989, este acum opusul celui din perioada comunistă. Combinatul siderurgic, odinioară unicul producător de fontă cenușie din țară, a fost decimat bucată cu bucată, iar dispariția lui a adus și la declinul urbei, scrie adevărul.ro. Orașul Călan este doar unul dintre exemplele fostei comunități monoindustriale din județul Hunedoara aflate în declin economic, alături de localitățile miniere din Valea Jiului.
Orașul Călan a ajuns o ruină
Orașul Călan, din județul Hunedoara, a cunoscut prosperitatea înainte de 1989, iar acum a decăzut. Localitatea a fost construită în jurul combinatului siderurgic, unicul producător de fontă cenușie din țară. În 1989, la combinatul din Călan lucrau 6.500 de oameni. Ulterior, după ce combinatul a fost închis totul s-a năruit. În fostul oraș industrial au mai rămas doar clădiri dezafectate, care stau să se prăbușească, platforma fostului combinat, tot o ruină, blocuri gri, parasite și oameni triști.
Populația orașului Călan nu depășește 10.000 de locuitori, dintre care 8.000 reprezintă populația activă. În oraș, sunt acum doar 13 locuri de muncă disponibile. Nici parcul industrial, considerat cel mai mare din vestul țării, nu a salvat situația la Călan. Întins pe mai bine de 40 de hectare a costat 64 de milioane de lei, bani europeni, și era gândit să creeze peste 12.000 de locuri de muncă.
Combinatul Siderurgic „Victoria” Călan. Istoria lui
Primul furnal din zona Călanului a fost construit începând cu anul 1869 și a fost pus în funcțiune doi ani mai târziu. La patru ani după ce a fost așezată piatra de temelie a centrului industrial, a fost pus în funcțiune și al doilea furnal, ridicat de către societatea „Kronständer Verein”, care deținea și minele de la Teliuc. În anul 1916 Uzina Călan, producătoare de fontă, în jurul căreia s-a dezvoltat apoi orașul Călan a ajuns la 1.117 angajați. În vremea comunismului uzinele au fost transformate în combinat siderurgic.
„În Călan, în Călan / Lumea n-are niciun ban / Dar în Călan la noi / Toți sunt șmecheri și smardoi”, era refrenul popular care răsuna în dicotecile și barurile din Hunedoara.
ON K-lan, trupa care a lansat melodia, ironiza în versuri situația dramatică prin care trecea orașul: „Ai ajuns în centru și vezi tot ce-i de făcut. Te uiți în stânga și în dreapta și nu știi ce-i de făcut. În orașul meu, porumbelul este cioara, nu știi unde se află, caută Hunedoara”.
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.