Orban a făcut plângere penală împotriva lui Dăncilă și a lui Dragnea. Ce înseamnă acuzația de înaltă trădare?

Ultima actualizare:

    PSD-iștii cer demisia președintelui Liviu Dragnea și o propun pe Viorica Dăncilă interimar
PSD-iștii cer demisia președintelui Liviu Dragnea și o propun pe Viorica Dăncilă interimar

Președintele PNL, Ludovic Orban spune că a găsit soluția pentru a da șah-mat coaliției PSD-ALDE, care guvernează România. Orban a făcut o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă și a președintelui PSD, Liviu Dragnea, pe care îi acuză de înaltă trădare şi uzurparea funcţiei publice. Ce înseamnă acuzațiile liderului PNL și cât de grave sunt?

Plângerea penală a fost redactată deja de juriștii PNL și a fost trimisă DIICOT, structura de parchet care se ocupă cu astfel de speţe, informează româniatv.net. Deși Orban nu a vrut să o arate, el a spus care sunt motivele plângerii penale: înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.  

Codul Penal încadrează înalta trădare la Capitolul III, "Infracţiuni contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate". De înaltă trădare pot fi acuzaţi preşedintele statului sau ceilalţi membri ai CSAT, premierul fiind vicepreşedinte de drept al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

”Transmiterea de informaţii secrete de stat unei puteri sau organizaţii străine ori agenţilor acestora, precum şi procurarea ori deţinerea de documente sau date ce constituie informaţii secrete de stat de către cei care nu au calitatea de a le cunoaşte, în scopul transmiterii lor unei puteri sau organizaţii străine ori agenţilor acestora, săvârşite de un cetăţean român, se pedepsesc cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, sună articolul 395 din Codul Penal, cel la care, potrivit româniatv.net, face referire acuzația lui Ludovic Orban. 

"Deocamdată noi nu avem înregistrat nimic, e posibil să ajungă în cursul zilei de mâine plângerea(…)Prima chestiune pe care o vom verifica este competenţa (...), vom vedea dacă plângerea întruneşte toate elementele de fapt solicitate de Codul de procedură penală", a declarat despre sesizare, șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Cele mai cunoscute cazuri de demnitari condamnați pentru înaltă trădare după Revoluție, sunt cele ale fostului ministru al Economiei, Codruț Șereș și fostului ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy. Cei doi au fost condamnați în decembrie 2013, de judecătorii Curţii Supreme, la şase ani de închisoare cu executare și respectiv cinci ani de închisoare. Ei sunt acuzaţi că s-ar fi folosit de funcţiile pe care le-au deţinut pentru a favoriza mai multe persoane în dosare de privatizare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net