Pădurarul, mort, suspecţii sunt încă liberi
Cazul pădurarului împuşcat cu propria armă de vânătoare a stârnit un val de indignare în toată ţara. Liviu Pop pornise pe urma unor hoţi de lemne, aflaţi pe un fond forestier privat pe care îl păzea. Tânărul a fost înmormântat sâmbătă, în vreme ce anchetatorii încă n-au pus sub acuzare nici un suspect.
Terifiant! Trupul pădurarului Liviu Pop (37 de ani) a fost găsit, miercuri seară, într-o râpă dintre Rogoz şi Băiuţ (Maramureş). Cadavrul bărbatului era aruncat într-o râpă şi avea o plagă împuşcată.
Faţa tânărului era plină de vânătăi şi un picior era zdrobit. Pop fusese anunţat că hoţii transportă ilegal material lemnos şi a pornit către pădure. El l-a sunat pe şeful de district, iar acesta i-a anunţat de urgenţă pe poliţişti.
Când au ajuns în zona respectivă de pădure, oamenii legii au găsit trupul zăcând într-o râpă. Tânărul era căsătorit şi avea trei copii.
Cei trei suspecţi pe care Liviu Pop i-a văzut pentru ultima dată în viaţă au explicat în faţa procurorului că pădurarul s-a autoîmpuşcat.
„Suspecţii au declarat că Liviu ar fi lovit căruţa cu arma lui, ca să îi sperie. În acel moment, s-ar fi rupt arma şi, fiind îndreptată spre spatele lui, i s-ar fi descărcat accidental în omoplatul drept. Întrebaţi de ce avea piciorul rupt, cei trei au spus că peste Liviu a trecut căruţa. Ei susţin că, după ce Liviu a dat cu arma de căruţă, caii s-au speriat şi au luat-o la vale, iar pădurarul a căzut sub căruţă”, dezvăluie un cunoscut de-al suspecţilor. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş nu oferă detalii, dar iau în calcul varianta potrivit căreia pădurarul a murit prin autoîmpuşcare.
Mai mult, ei susţin că n-au probe nici pentru infracţiunea silvică, în căruţă fiind găsite lemne uscate. Totuşi, legea e clară: dacă lemnele sunt transportate pe un drum public, fără documente de provenienţă, indiferent că sunt uscate sau nu, e cercetat ca un transport ilegal de material lemnos.
„Un caz complex. Au fost audiate mai multe persoane, dar deocamdată nu a fost pus nimeni sub învinuire. Nu excludem nici o variantă, dar nu poate fi vorba despre mafia lemnului, cum s-a spus. Au fost găsite nişte lemne uscate, au fost ridicate, nu ştim nici măcar dacă s-au tăiat acestea din pădurea respectivă. Sunt o mulţime de expertize de făcut, inclusiv expertiza balistică a armei”, anunţă Bogdan Gabor, prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş.
Printre cei trei suspecţi se numără şi finul prim-procuroarei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Lăpuş, scrie adevarul.ro.
Localnicii reclamă relaţiile de rudenie dintre cei care ar trebui să apere legea şi hoţii de lemne, angajaţi ai unor oameni influenţi, despre care presa locală scrie că desfăşoară de mulţi ani o afacere controversată şi că beneficiază de protecţie politică.
Principalul suspect, Nelu Petrişor Giurgiu, finul prim-procuroarei, este şi nepotul acesteia şi este originar din aceeaşi localitate, Lăpuşul Românesc.
„Salariul unui pădurar e de 2.000 de lei în mână, din care i se reţine o garanţie de 30%. Nu avem dotări şi suntem în bătaia puştii. Şi apoi ne mirăm că în ţară sunt cazuri de pădurari care bat palma cu hoţii de lemne. Sunt ameninţaţi, ei şi familiile lor, şi când cineva vrea să le atragă atenţia păţeşte ca Liviu”, se plânge un pădurar, coleg de-al lui Liviu Pop.
Ucis cu toporul de hoţii de lemne
Trei ieşeni (de 16, 17 şi 50 de ani) suspectaţi că, pe 13 septembrie 2019, au ucis cu toporul un pădurar care i-a prins la furat de lemne în localitatea ieşeană Paşcani n-au fost arestaţi nici până în prezent.
Ancheta e îngreunată de expertizele psihiatrice care trebuie realizate în cazul minorilor. Victima suspecţilor a fost Răducu Gorcioaia, un pădurar de 50 de ani. Acesta a fost găsit mort în maşina sa, după ce a fost lovit cu toporul în cap de patru ori.