Pandemia a afectat și imobiliarele: „Prețul caselor poate crește cu 20-25% în următorul an”

Ultima actualizare:
Apartamentele mici de la bloc e posibil să nu se mai bucure de succes
Apartamentele mici de la bloc e posibil să nu se mai bucure de succes

Piața imobiliară a fost și ea, într-un fel sau altul, „infectată” de coronavirus. Au fost mai puține tranzacții, vizionările de apartamente s-au rărit simțitor în ultima lună, iar prețurile chiriilor a scăzut ușor. Este de așteptat ca situația să se schimbe în continuare, mai ales că ne așteptăm la un nou val de pandemie, care ne-ar aduce nesiguranță economică și mai mult timp petrecut în case.

Piața chiriilor, zguduită serios

În România, piața chiriilor este în strânsă legătură cu situația economică: „când economia e prosperă, tinerii pleacă de la părinți, pentru că își permit, și închiriază 1-2 persoane o locuință. „Tușește” economia - e afectat și chiriașul, care fie se întoarce la părinți, fie găsește variante să se restrângă, să locuiască alături de mai multe persoane într-un spațiu mai mic. Potrivit datelor oficiale, la nivelul României au fost suspendate sau închise peste un milion de contracte de muncă în ultimele două luni, pe fondul crizei generate de pandemie”, spune Robert Dobrescu, consultant imobiliar la Nobila Casă Răsăriteană. În aceste condiții, chiriașii fără loc de muncă au plecat spre localitățile de domiciliu, iar mulți proprietari s-au trezit cu apartamentele goale. De reînchiriat – mai greu, atât din cauza cererii scăzute, cât și a restricțiilor de circulație. Domeniul imobiliar s-a adaptat și el, orientându-se spre online. Tururile virtuale, fotografiile panoramice au ajutat mult. „Problema nu e pentru chiriași, care își pot găsi rapid locuință, ci pentru proprietari. Forțați de împrejurări, au scăzut la preț și cu 10-15%. Vizonările fizice s-au făcut regulamentar, cu mască și cu păstrarea distanței. Totuși, numărul de tranzacții este de anticipat că a scăzut în această perioadă. Cifrele reale vor fi anunțate probabil în iunie. Se preconizează în continuare ușoare scăderi de prețuri la închirieri”, explică Robert Dobrescu. În momentul de față, în București, o garsonieră se închiriază în medie cu 250-260 de euro, două camere cu 300 de euro, iar trei camere pornește de la 350 de euro în sus. Contează locația, dotările și mai puțin vârsta blocului.

Apartamentele mici, primele victime ale pandemiei


    Apartamentele mici de la bloc e posibil să nu se mai bucure de succes
Apartamentele mici de la bloc e posibil să nu se mai bucure de succes

După două luni de izolare în case, oamenii au înțeles un lucru: e greu să trăiești pe 35-40 de metri pătrați, mai ales dacă ai copii. Nu-i mai interesează ca apartamentul lor să fie aproape de magazine, de guri de metrou și de stații RATB. Va trebui să ne reconfigurăm viața. Probabil vom lucra mai mult de acasă, ne vom face cumpărăturile online și ne va prinde bine mai degrabă o zonă liniștită, cu spațiu și aer curat. Astfel, specialiștii în imobiliare se așteaptă ca interesul cumpărătorilor de locuințe să se îndrepte asupra caselor. „Pandemia a adus deja un interes foarte mare pentru case cu curte, dar și pentru terenuri. A crescut numărul căutărilor de case pe pământ, se fac vizionări online și, coroborat cu flexibilitatea autorităților pentru ușurarea birocrației (cu trimiterea documentelor online), estimăm că interesul de cumpărare va fi mare. Da, se caută și se vor căuta case, însă prețul nu va crește mult pe termen scurt. Poate fi o creștere de 10% în perioada următoare, dar poate ajunge la 20-25% într-un an. Prețul va fi influențat și de numărul noilor case ce vor fi livrate. Dacă se construiește puțin, prețurile vor crește. Pe de altă parte, apartamentele cu două camere, mici și scumpe, vor fi primele afectate. Prețurile probabil vor scădea sau se vor regla la apartamente, căci nimeni nu va mai vrea să-l prindă izolarea în 40 mp”.  

Totuși, nu vă așteptați la mari ieftiniri

Nu vă așteptați la ieftiniri prea mari în rândul apartamentelor de la bloc. Piața imobiliară are totuși o inerție mare. „Prețurile locuințelor nu se vor prăbuși, iar asta din mai multe motive. Spre deosebire de acum 12 ani, când dezvoltatorii se bazau pe credite, acum construiesc mai mult din resurse proprii și își permit să aștepte, să țină la preț. În situația în care economia țării va fi zguduită de criză și va fi la limita supraviețuirii, primul lucru care se va întâmpla va fi să scadă numărul de tranzacții. Acum, o garsonieră de la periferie se vinde cu 40.000 de euro, două camere cu 42.000 de euro, iar 3 camere cu 53.000-55.000 de euro. Cu cât te apropii de centrul orașului, cu atât prețurile cresc, ajungând chiar duble”, aflăm de la consultantul imobiliar. Prețurile se mențin la fel în toată țara, mai puțin la Iași, unde s-au înregistrat ușoare scăderi. Cele mai scumpe apartamente rămân la Cluj-Napoca, București și Timișoara. „Abia după scaderea simțitoare a numărului de tranzacții pe o perioadă de 4-5 luni este previzibilă o scădere mai accentuată a prețului apartamentelor. În principiu, nimeni nu își dorește o criză economică, deci nimeni nu ar trebui să se bucure de scăderea prețurilor pe vreo piață (bursieră, imobiliară, energetică etc). Orice scădere bruscă de prețuri înseamnă scăderi de venituri cam pentru toate categoriile de cetățeni”, spune Robert Dobrescu.

Cine vrea să-și cumpere o locuință e bine să înceapă demersurile acum, vara, când se vor ridica restricțiile de circulație
Cine vrea să-și cumpere o locuință e bine să înceapă demersurile acum, vara, când se vor ridica restricțiile de circulație

Casele câștigă teren

Dacă vreți să vă cumpărați casă, trebuie să știți că una cu materiale ieftine și aflată la periferia Capitalei costă circa 75.000 de euro. Una construită responsabil, cu materiale de calitate, cu 3 camere și minimum 100 mp utili ajunge la 100.000 de euro. „Câștigătorii acestei crize sunt curajoșii care în anii trecuți au construit sau achiziționat case la periferia orașelor. Atunci părea o nebunie să iei traficul în piept. Acum, acele locuri sunt o oază de relaxare. În centrul orașelor mari, lucrurile se schimbă. Evident, aici sumele sunt mult mai mari”. Potrivit specialiștilor, cel mai bun moment pentru achiziționarea unei locuințe este acum, vara, după ridicarea restricțiilor de circulație.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sange transfuzie adobestock jpg
ANNE BRAD PITT CAPTURA VIDEO jpg
cancer 389921 1280 jpg
image png
lebanon 3836125 1280 jpg
sencha 7807228 1280 jpg
image png
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
image
actualitate.net
image
actualitate.net