Pandemia a afectat ╚Öi imobiliarele: ÔÇ×Pre╚Ťul caselor poate cre╚Öte cu 20-25% ├«n urm─âtorul anÔÇŁ

image
Apartamentele mici de la bloc e posibil s─â nu se mai bucure de succes

Pia╚Ťa imobiliar─â a fost ╚Öi ea, ├«ntr-un fel sau altul, ÔÇ×infectat─âÔÇŁ de coronavirus. Au fost mai pu╚Ťine tranzac╚Ťii, vizion─ârile de apartamente s-au r─ârit sim╚Ťitor ├«n ultima lun─â, iar pre╚Ťurile chiriilor a sc─âzut u╚Öor. Este de a╚Öteptat ca situa╚Ťia s─â se schimbe ├«n continuare, mai ales c─â ne a╚Ötept─âm la un nou val de pandemie, care ne-ar aduce nesiguran╚Ť─â economic─â ╚Öi mai mult timp petrecut ├«n case.

Pia╚Ťa chiriilor, zguduit─â serios

├Än Rom├ónia, pia╚Ťa chiriilor este ├«n str├óns─â leg─âtur─â cu situa╚Ťia economic─â: ÔÇ×c├ónd economia e prosper─â, tinerii pleac─â de la p─ârin╚Ťi, pentru c─â ├«╚Öi permit, ╚Öi ├«nchiriaz─â 1-2 persoane o locuin╚Ť─â. ÔÇ×Tu╚Öe╚ÖteÔÇŁ economia - e afectat ╚Öi chiria╚Öul, care fie se ├«ntoarce la p─ârin╚Ťi, fie g─âse╚Öte variante s─â se restr├óng─â, s─â locuiasc─â al─âturi de mai multe persoane ├«ntr-un spa╚Ťiu mai mic. Potrivit datelor oficiale, la nivelul Rom├óniei au fost suspendate sau ├«nchise peste un milion de contracte de munc─â ├«n ultimele dou─â luni, pe fondul crizei generate de pandemieÔÇŁ, spune Robert Dobrescu, consultant imobiliar la Nobila Cas─â R─âs─âritean─â. ├Än aceste condi╚Ťii, chiria╚Öii f─âr─â loc de munc─â au plecat spre localit─â╚Ťile de domiciliu, iar mul╚Ťi proprietari s-au trezit cu apartamentele goale. De re├«nchiriat ÔÇô mai greu, at├ót din cauza cererii sc─âzute, c├ót ╚Öi a restric╚Ťiilor de circula╚Ťie. Domeniul imobiliar s-a adaptat ╚Öi el, orient├óndu-se spre online. Tururile virtuale, fotografiile panoramice au ajutat mult. ÔÇ×Problema nu e pentru chiria╚Öi, care ├«╚Öi pot g─âsi rapid locuin╚Ť─â, ci pentru proprietari. For╚Ťa╚Ťi de ├«mprejur─âri, au sc─âzut la pre╚Ť ╚Öi cu 10-15%. Vizon─ârile fizice s-au f─âcut regulamentar, cu masc─â ╚Öi cu p─âstrarea distan╚Ťei. Totu╚Öi, num─ârul de tranzac╚Ťii este de anticipat c─â a sc─âzut ├«n aceast─â perioad─â. Cifrele reale vor fi anun╚Ťate probabil ├«n iunie. Se preconizeaz─â ├«n continuare u╚Öoare sc─âderi de pre╚Ťuri la ├«nchirieriÔÇŁ, explic─â Robert Dobrescu. ├Än momentul de fa╚Ť─â, ├«n Bucure╚Öti, o garsonier─â se ├«nchiriaz─â ├«n medie cu 250-260 de euro, dou─â camere cu 300 de euro, iar trei camere porne╚Öte de la 350 de euro ├«n sus. Conteaz─â loca╚Ťia, dot─ârile ╚Öi mai pu╚Ťin v├órsta blocului.

Apartamentele mici, primele victime ale pandemiei

image
Apartamentele mici de la bloc e posibil s─â nu se mai bucure de succes

Dup─â dou─â luni de izolare ├«n case, oamenii au ├«n╚Ťeles un lucru: e greu s─â tr─âie╚Öti pe 35-40 de metri p─âtra╚Ťi, mai ales dac─â ai copii. Nu-i mai intereseaz─â ca apartamentul lor s─â fie aproape de magazine, de guri de metrou ╚Öi de sta╚Ťii RATB. Va trebui s─â ne reconfigur─âm via╚Ťa. Probabil vom lucra mai mult de acas─â, ne vom face cump─âr─âturile online ╚Öi ne va prinde bine mai degrab─â o zon─â lini╚Ötit─â, cu spa╚Ťiu ╚Öi aer curat. Astfel, speciali╚Ötii ├«n imobiliare se a╚Öteapt─â ca interesul cump─âr─âtorilor de locuin╚Ťe s─â se ├«ndrepte asupra caselor. ÔÇ×Pandemia a adus deja un interes foarte mare pentru case cu curte, dar ╚Öi pentru terenuri. A crescut num─ârul c─âut─ârilor de case pe p─âm├ónt, se fac vizion─âri online ╚Öi, coroborat cu flexibilitatea autorit─â╚Ťilor pentru u╚Öurarea birocra╚Ťiei (cu trimiterea documentelor online), estim─âm c─â interesul de cump─ârare va fi mare. Da, se caut─â ╚Öi se vor c─âuta case, ├«ns─â pre╚Ťul nu va cre╚Öte mult pe termen scurt. Poate fi o cre╚Ötere de 10% ├«n perioada urm─âtoare, dar poate ajunge la 20-25% ├«ntr-un an. Pre╚Ťul va fi influen╚Ťat ╚Öi de num─ârul noilor case ce vor fi livrate. Dac─â se construie╚Öte pu╚Ťin, pre╚Ťurile vor cre╚Öte. Pe de alt─â parte, apartamentele cu dou─â camere, mici ╚Öi scumpe, vor fi primele afectate. Pre╚Ťurile probabil vor sc─âdea sau se vor regla la apartamente, c─âci nimeni nu va mai vrea s─â-l prind─â izolarea ├«n 40 mpÔÇŁ. ┬á

Totu╚Öi, nu v─â a╚Ötepta╚Ťi la mari ieftiniri

Nu v─â a╚Ötepta╚Ťi la ieftiniri prea mari ├«n r├óndul apartamentelor de la bloc. Pia╚Ťa imobiliar─â are totu╚Öi o iner╚Ťie mare. ÔÇ×Pre╚Ťurile locuin╚Ťelor nu se vor pr─âbu╚Öi, iar asta din mai multe motive. Spre deosebire de acum 12 ani, c├ónd dezvoltatorii se bazau pe credite, acum construiesc mai mult din resurse proprii ╚Öi ├«╚Öi permit s─â a╚Ötepte, s─â ╚Ťin─â la pre╚Ť. ├Än situa╚Ťia ├«n care economia ╚Ť─ârii va fi zguduit─â de criz─â ╚Öi va fi la limita supravie╚Ťuirii, primul lucru care se va ├«nt├ómpla va fi s─â scad─â num─ârul de tranzac╚Ťii. Acum, o garsonier─â de la periferie se vinde cu 40.000 de euro, dou─â camere cu 42.000 de euro, iar 3 camere cu 53.000-55.000 de euro. Cu c├ót te apropii de centrul ora╚Öului, cu at├ót pre╚Ťurile cresc, ajung├ónd chiar dubleÔÇŁ, afl─âm de la consultantul imobiliar. Pre╚Ťurile se men╚Ťin la fel ├«n toat─â ╚Ťara, mai pu╚Ťin la Ia╚Öi, unde s-au ├«nregistrat u╚Öoare sc─âderi. Cele mai scumpe apartamente r─âm├ón la Cluj-Napoca, Bucure╚Öti ╚Öi Timi╚Öoara. ÔÇ×Abia dup─â scaderea sim╚Ťitoare a num─ârului de tranzac╚Ťii pe o perioad─â de 4-5 luni este previzibil─â o sc─âdere mai accentuat─â a pre╚Ťului apartamentelor. ├Än principiu, nimeni nu ├«╚Öi dore╚Öte o criz─â economic─â, deci nimeni nu ar trebui s─â se bucure de sc─âderea pre╚Ťurilor pe vreo pia╚Ť─â (bursier─â, imobiliar─â, energetic─â etc). Orice sc─âdere brusc─â de pre╚Ťuri ├«nseamn─â sc─âderi de venituri cam pentru toate categoriile de cet─â╚ŤeniÔÇŁ, spune Robert Dobrescu.

casa imobiliare shutterstock 1692613153 jpeg
Cine vrea s─â-╚Öi cumpere o locuin╚Ť─â e bine s─â ├«nceap─â demersurile acum, vara, c├ónd se vor ridica restric╚Ťiile de circula╚Ťie

Casele câștigă teren

Dac─â vre╚Ťi s─â v─â cump─âra╚Ťi cas─â, trebuie s─â ╚Öti╚Ťi c─â una cu materiale ieftine ╚Öi aflat─â la periferia Capitalei cost─â circa 75.000 de euro. Una construit─â responsabil, cu materiale de calitate, cu 3 camere ╚Öi minimum 100 mp utili ajunge la 100.000 de euro. ÔÇ×C├ó╚Ötig─âtorii acestei crize sunt curajo╚Öii care ├«n anii trecu╚Ťi au construit sau achizi╚Ťionat case la periferia ora╚Öelor. Atunci p─ârea o nebunie s─â iei traficul ├«n piept. Acum, acele locuri sunt o oaz─â de relaxare. ├Än centrul ora╚Öelor mari, lucrurile se schimb─â. Evident, aici sumele sunt mult mai mariÔÇŁ. Potrivit speciali╚Ötilor, cel mai bun moment pentru achizi╚Ťionarea unei locuin╚Ťe este acum, vara, dup─â ridicarea restric╚Ťiilor de circula╚Ťie.

cub cub anamaria prodan lauren╚Ťiu reghecampf png
brenciu si nevasta jpg
image jpeg
sotie cumpanasu jpg
cub laurette png
image png
anca serea jpeg
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Prezentare formular digital PLF - 18 dec 2021 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
incendiu de padure grecia jpeg
image png
image png
Plaja 2 Mai (24) jpg
foto   amenzi mai mari rovinieta  jpg