Părinții, ”falimentați” de mofturile copiilor

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Românul este mare amator de cumpărături și nu ezită să arunce și ultimul leu din buzunar când iese la ”shopping”. Ba chiar se si împrumută când nu îi ajung banii. Necazul și mai mare este că achiziționăm lucruri de care nu aveam neapărată nevoie!

Ne plângem că suntem săracii Europei, dar spargem bani mai ceva ca bogătanii planetei. Suntem și fițoși până la Dumnezeu și nu ezităm să cheltuim bani grei ca să fim în ton cu moda. Chiar dacă asta ne îndatorează peste măsură.

Potrivit unui studiu al Top Factoring, reprezentantul în România al companiei Intrum, leaderul european în managementul creditelor, românii simt o presiune socială de a cheltui mai mult decât își permit. De regulă, râvnesc la tot ce văd la alții.

Cei mai afectați sunt părinții, care sunt presați să scoată mai mulți bani din buzunare decât își permit, pentru a satisface mofturile copiilor. Mofturi, căci nu pentru educație sau sănătate cheltuim, ci pentru telefoane mobile ultimul răcnet, laptopuri și tablete.

Aproape fiecare al patrulea român (35%) crede că este în regulă să cumpere bunuri precum televizoare, calculatoare sau telefoane pe credit, acest trend înregistrând o creștere susținută în ultimii doi ani.

Potrivit studiului, patru din zece părinți au experimentat presiune în ultimul an, simțindu-se fortați de către contextul social să cumpere pentru copiii lor lucruri cu care nu erau financiar confortabili. Doar 3% dintre aceștia au rezistat presiunii și au decis să achiționeze doar ceea ce era prevăzut în buget.

Părinții tineri, cu vârste între 18-34 ani, sunt cei mai vulnerabili: 5 din 10 au simțit constant o presiune a societății atunci când vine vorba despre cumpărături efectuate pentru copiii lor. Rețelele de socializare joacă de asemenea un rol important în crearea presiunii asupra consumatorilor moderni. 65% dintre românii intervievați au fost de acord cu afirmația “Rețelele de socializare mă fac să cumpăr mai mult decât aș avea nevoie”. La nivel European, media celor care au răspuns afirmativ la această întrebare este de doar 39%.

“Presiunea asupra părinților este una delicată și îngrijorătoare. De aceea, principiile de bază pe care se poate așeza o educație financiară și administrarea unui buget ar trebui să fie parte din materia de studiu de la școală, încă de la vârste mici. Multe țări europene au introdus aceste informații în curricula școlară”, spune Cătălin Neagu, director general Top Factoring. Așadar, părinți, învățați să spuneți NU copiilor când vine vorba de cheltuieli care nu sunt absolute necesare și, mai ales, nu sunt prevăzute în bugetul de cumpărături. Altfel, riscați să vă treziți falimentari peste noapte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
marelbo png
loto jpeg
cincsor dimineata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net