Părinții trebuie să știe acest lucru! Ce vor trebui să aibă elevii din anul școlar 2024-2025
Deja înaintăm în luna august, ceea ce înseamnă că noul an școlar se apropie cu pași repezi. Iar părinții din țara noastră trebuie să știe că începând cu anul școlar 2024 – 2025, legea cere ca toții elevi să aibă un anumit lucru!
Deja începem să înaintăm tot mai mult în luna august, iar anul școlar se apropie cu pași cât mai repezi de elevii din țara noastră. Iar părinții nu trebuie să uite faptul că, începând cu anul școlar 2024 – 2025, legea cere ca fiecare elev să aibă un portofoliu personal, începând de la grupa mijlocie de la grădiniță.
Acest portofoliu va continua să fie utilizat de către elevi până la absolvirea liceului, iar Ministerul Educației dorește ca prin această măsură să se poată centraliza și evalua progresul educațional al fiecărui elev.
Elevii vor fi nevoiți să aibă un portofoliu personal
Această măsură nu este tocmai ceva nou în țara noastră, Legea Educației vorbind despre un portofoliu personal încă din anul 2011. Cu toate acestea, el începe să fie aplicat cu adevărat în grădinițe și școli de abia acum.
Iar potrivit Legii Educației 198/2023, acest portofoliu personal va include documente esențiale ce reflectă performanța și realizările educaționale ale elevului. Este vorba despre rezultate școlare, fișa matricolă, rezultate obținute la examene naționale, dar și diversele diplome obținute pentru activități extracurriculare.
Ce spun părinții despre portofoliul personal
Introducerea acestei măsuri de către Ministerul Educației deja a stârnit mai multe reacții, din partea părinților și a profesorilor. Aceștia consideră că portofoliul personal poate oferi o imagine mai clară a progresului celor mici și va putea ajuta la identificarea zonelor unde este nevoie de sprijin.
În plus, acest portofoliu va fi disponibil și în format digital. „Articolul 133 – (3) În termen de 36 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, portofoliul educațional va fi realizat și în format digital integrat, ca parte a Sistemului integrat de management al școlarității, administrat de Ministerul Educației prin intermediul UESMATD”, scrie în lege.