Pasiunea ascunsă a Regelui Mihai. Ce s-a descoperit pe pian, la Foișor

simeon stalpnicul png
Regele Mihai I a decedat la vârsta de 96 de ani

Este cunoscut faptul că Regele Mihai I a fost pasionat de mașini, motoare, avioane și fotografie. Ceea ce se știe însă mai puțin este faptul că Majestății Sale i-a plăcut mult, mai ales în tinerețe, să cânte la pian. A compus chiar și o lucrare pentru acest instrument: „Elegie”. Click! îți spune povestea impresionantă a acesteia, spusă de Principesa Margareta în cartea sa, „Crăciunul Regal”, publicată în 2013.

În anii ‘30-‘40, când Regele Mihai era un copil, doar mama sa, Regina Elena, și câțiva apropiați știau că lui Mihai îi place să cânte la pian și că lua lecții în acest sens. Această pasiune a sa a rămas necunoscută celor din jur chiar și mai târziu, Regele considerând că plăcerea de a cânta la pian era o preocupare a sa privată, la fel ca fotografia, motoarele, mașinile și avioanele.

În iunie 1948,  când Regele Mihai și Regina Ana se aflau în luna de miere, la Palatul Tatoi de lângă Atena, la invitația Regelui Pavlos al Greciei, Regina a aflat de această pasiune a soțului său.

„Regina Ana se afla în grădina palatului și culegea fructe. Prin ferestrele larg deschise ale salonului de la parter, a auzit o frumoasă melodie interpretată generos la pian. Mare i-a fost mirarea știind prea bine că în palat nu se aflau decât ea și soțul ei. A alergat spre clădire, s-a apropiat, s-a uitat pe fereastră și l-a văzut pe Rege cântând la pian. (…) La cină i-a spus: „Nu știam că ai învățat să cânți la pian atât de frumos”. Iar Regele i-a răspuns: „Da”. Regina, care nu s-a dat niciodată bătută, a continuat: „Cine a scris muzica pe care o cântai?” „Eu”, i-a răspuns, din nou, monosilabic, Regele. Regina își aduce aminte cu multă tandrețe de acel moment în care cuvintele contau cel mai puțin. „Unde a rămas partitura?”, a întrebat Regina. „Cred că pe pian, la Foișor”, a răspuns Majestatea Sa, punând punct subiectului pentru 51 de ani”, povestește Principesa Margareta în cartea „Crăciunul Regal”.

simeon stalpnicul png
Regele Mihai I, cântând la pianFoto: Crăciunul Regal, Editura Curtea Veche Publishing

Într-o altă carte, „Ana a României. Un război, un exil”, scrisă în anul 1999 chiar de Regina Ana și de Principele Radu, Regina a mărturisit că niciodată, de atunci, Regele n-a mai cântat piesa compusă de el. „Nu știu de ce”, a continuat Regina. „Și de 51 de ani nu ați spus nimănui, nici principeselor, despre faptul că tatăl lor cântă la pian?” „Nu. Nu s-a ivit ocazia”, a încheiat Regina.

simeon stalpnicul png
Aceasta este partitura „Elegie”, compusă de Rege și uitată pe pianul din Castelul Foișor. În prezent, documentul se află la Arhivele NaționaleFoto: Crăciunul Regal, Editura Curtea Veche Publishing

Peste ani, în toamna lui 2013,  directorul Casei Majestății Sale i-a spus Principelui Radu că a găsit lucrarea muzicală compusă de Rege și pe care o uitase pe pianul din Castelul Foișor, din Sinaia. „Un muzician militar a dat de ea într-o arhivă. Astfel, a ieșit la iveală că lucrarea se numea „Elegie”, că fusese compusă în anul 1941 și că orchestrația ei fusese semnată de compozitorul I. D. Kirescu. La 7 noiembrie 2013, după 72 de ani de la compunerea ei, „Elegie” a fost interpretată, în premieră absolută, la Sala Radio, în încheierea Concertului Regal susținut de maestrul Dan Grigore, Pianist al Casei Regale”, se mai arată în cartea „Crăciunul Regal”.

Regele Mihai I al României a decedat în 5 decembrie, la reședința sa din Elveția, după o lungă suferință.

Sâmbătă, 16 decembrie, Majestatea Sa a fost condus pe ultimul drum de zeci de mii de oameni.

cub octavia geamanu marian ionescu png
https   www cancan ro wp content uploads 2022 05 vladuta lupau webp
anamaria prodan si ionela prodan
img (3) jpg
Ruxi și cristi mitrea
zanni
tudor chirila 2 jpg
surpriza Sursă foto: Pixabay.com
ips teodosie foto calin gavrilas
Ceremonia depunerii jurământului de investitură a ministrului Educației Ligia Deca la Palatul Cotroceni FOTO Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
image
image
image
image
whatsapp  pixabay
calendar ortodox 2021 05 octombrie sf misail daniil turnu jpeg
pexels karolina grabowska 6919956 jpg
belly gdec03de07 1920 jpg
beach 1867017 1920 (1) jpg
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock