Patriarhia Română «tună și fulgeră» la adresa unui spectacol de teatru! Ce gest au făcut actorii
Spectacolul de teatru „Eu sunt. Şi?”, prezentat la Cluj-Napoca în cadrul săptămânii „Pride” a minorităţilor sexuale, a reușit să stârnească reacția negativă a Patriarhiei Române, după ce actorii au luat în derâdere pe scenă câteva simboluri religioase.
Patriarhia Română acuză că spectacolul de teatru „Eu sunt. Şi?”, care a fost prezentat în prima zi a Festivalului Cluj Pride 2019, încalcă Legea cultelor, întrucât „conţinutul indecent al acestei reprezentaţii include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creştine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator”.
Reacția Patriarhiei Române la adresa spectacolului „Eu sunt. Şi?”
Spectacolul de teatru ironizează tabăra creştină care s-a poziționat întotdeauna vehement contra relaţiilor între persoane de acelaşi sex. Actorii manâncă de pe o icoană, în timp ce poartă în partea de sus straie bisericești, iar în cea de jos chiloți. „Asemenea atitudini jignitoare la adresa covârşitoarei majorităţi a românilor, etichetarea negativă a credincioşilor creştini, ofensarea repetată a sentimentelor religioase dezbină societatea şi denotă intoleranţă tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranţă. (..)
Amintim că Legea cultelor 489/2006, la art. 13, alineatul 2, stipulează că „sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase. În acelaşi timp, îndemnăm la promovarea decenţei în spaţiul public, ca premisă pentru o reală toleranţă””, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.
Potrivit descrierii spectacolului, realizat de Asociaţia REACTOR de creaţie şi experiment, acesta porneşte de la situaţia lagărelor de concentrare pentru persoane homosexuale din Cecenia şi expune perspectiva locală/naţională asupra acestui subiect, conform Adevărul. „Spectacolul „Eu sunt! Şi?” abordează problema identităţii sexuale prin prisma ambelor tabere (pro/contra) într-o cheie ironică şi aproape autoironică. Spectacolul este un colaj de idei, rezultatul unei introspecţii individuale şi colective.
Având ca punct de pornire situaţia lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia, spectacolul expune perspectiva locală/naţională asupra acestui subiect polemic. Conţinând elemente de performance, tinde spre o exprimare exacerbată a ideilor noastre cu privire la condiţia comunităţii LGBT. Spectacolul este un test de onestitate şi curaj atât pentru echipă, cât şi pentru public”, arată descrierea spectacolului.