Patriarhul Daniel și primarul Pandele se întrec în megacatedrale

Ultima actualizare:

     Patriarhul Daniel construieşte în Capitală Catedrala Mânturii Neamului, iar primarul Florentin Pandele o ditamai biserica în Voluntari
Patriarhul Daniel construieşte în Capitală Catedrala Mânturii Neamului, iar primarul Florentin Pandele o ditamai biserica în Voluntari

N-avem şcoli, spitale şi drumuri asfaltate, dar avem catedrale. Şi ce catedrale! Unele mai gigantice ca altele. La distanţă de doar 14 km, se construiesc două: una în Capitală, alta în Voluntari.

Anul 2007 a fost unul bun pentru a pune piatra de temelie la cele mai spectaculose proiecte bisericeşti din ţară. Mai întâi la Catedrala ”Intrarea Domnului Iisus în Ierusalim”, din Voluntari, apoi la Catedrala Mântuirii Neamului. La prima au şi început lucrările rapid, în octombrie 2008, iar Prea Fericitul Daniel a spus la momentul respectiv că lăcaşul din Ilfov este o sursă de inspiraţie pentru cei care vor face Catedrala Mântuirii Neamului.

Mii de enoriaşi se strâng la biserici  atunci când se scot moaştele vreunui sfânt
Mii de enoriaşi se strâng la biserici atunci când se scot moaştele vreunui sfânt

În decembrie 2011, s-a dat drumul şi aici la treabă. Suntem în 2016. Ce avem? Două biserici uriaşe, încă în lucru, amplasate la 14 km distanţă una de alta. La final, vor încăpea la o singură adunare populaţia oraşului Odobeşti, spre exemplu, adică 8.000 de enoriaşi (5.000 în catedrala bucureşteană şi 3.000 în cea ilfoveană). Cea ridicată de Patriarhie ”înghite” în jur de 400 de milioane de lei, în timp ce sora mai mică de la ţară aproximativ 25 de milioane de lei: peste 15 milioane din fonduri europene, peste 3,3 milioane de la Guvern şi restul de la Primăria Voluntari. ”Nu aveam nevoie de aşa ceva. Sunt şase biserici numai aici, în zona catedralei. Dar dacă aşa a vrut primarul...”, se confesează Nicu Constantin. Gheorghe Mihuţ stă chiar vizavi de construcţia care este aproape gata şi spune că fostul edil gândise altceva. ”S-au turnat betoane, fundaţie pentru o şcoală şi un spital, dar a apoi a venit Pandele şi a schimbat lucrarea. Şi iată-ne cu catedrala asta. Cică de Florii vine Patriarhul să o sfinţească”, ne-a spus omul.În curtea megacatedralei există încă un lăcaş de cult, care poartă hramul “Sfânta Parscheva”. Muncitorii o tencuiau, ieri, pe exterior, ca să fie şi ea gata până la vizita Prea Fericitului.

Click! spune

Catedrala Mântuirii Neamului va fi înaltă de 120 de metri, cât un bloc cu 30 de etaje, va avea 12 lifturi, restaurante, librării şi parcare subterană. Ar trebui să fie gata în iunie 2017.

Catedrala “Intrarea Domnului Iisus în Ierusalim” are un buncăr imens, unde va fi un muzeu, un teatru, o bibliotecă, o şcoală de duminică. La etaj se vor oficia slujbe. Se va urca şi coborî cu liftul, lăcaşul fiind înalt cât un bloc cu 10 etaje.  

Taxi cântă împotriva Catedralei Neamului

Dan Teodorescu şi colegii săi din trupa Taxi au invitat alte 33 de vedete să cânte alături de ei piesa “Despre smerenie”, un cântec îndreptat împotriva ridicării Catedralei Mântuirii Neamului. Piesa se referă la faptul că Dumnezeu poate fi găsit în interiorul fiecăruia din noi sau în bisericile mici, din lemn, şi nu în Catedrala Neamului, construcţie pentru care, în 2015, Guvernul a alocat 25 de milioane de euro. Dan Bittman, Ştefan Bănică, Andi Moisescu, Horia Moculescu, Irina-Margareta Nistor, Pavel Bartoş, Andreea Esca, Răzvan Simion, Grigore Leşe, Oana Pellea şi Victor Rebengiuc sunt doar câteva dintre vedetele care cântă, pe rând, refrenul: “Eu cred că Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici”.

În România se construieşte un lăcaş de cult în fiecare zi

Pietrele de temelie, puse în 2007
Pietrele de temelie, puse în 2007

România este ţara lui „Doamne, ajută!”. Potrivit Secretariatului pentru Culte, citat de gandul.info, în fiecare zi, după Revoluţie, a mai apărut o biserică nouă. Biserica Ortodoxă Română deţine 16.403 lăcaşe de cult, 3.191 fiind construite în ultimii 25 de ani, iar 1.078 sunt în curs de finalizare. Din aceeaşi sursă aflăm că avem o biserică la aproape 1.000 de ortodocşi. Singurele culte care nu şi-au construit noi lăcaşuri după Revoluţie sunt Arhepiscopia Bisericii Armene, Biserica Evanghelică CA din România şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul mozaic, care au, în total, 9.311 credincioşi declaraţi la ultimul recensământ.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net