Pauză de o oră între turele de la şcoală pentru curăţenie

Ultima actualizare:

    Dezinfectantul nu trebuie să lipsească din ghiozdanul elevilor
Dezinfectantul nu trebuie să lipsească din ghiozdanul elevilor

Adeverinţe medicale la înscrierea în unităţile de învăţământ, mai puţine ore la clasă, scaune şi bănci adaptate dimensiunilor copiilor şi spaţiu clar alocat fiecărei persoane, în funcţie de vârstă. Sunt doar câteva dintre regulile pe care trebuie să le respecte creşele, grădiniţele şi şcolile, din 14 septembrie, potrivit normelor publicate în Monitorul Oficial.

Asistenţa medicală

La înscrierea în unităţile de învăţământ sunt necesare: adeverinţa de înscriere în colectivitate eliberată de medicul de familie, dovada de (re)vaccinare (carnet de vaccinări) şi, după caz, fişa medicală de la unitatea frecventată anterior.

Unităţile de învăţământ trebuie să aibă în structură cabinet medical propriu, dotat conform normelor legale. În mediul rural, acolo unde nu există cabinete medicale şi stomatologice în grădiniţe şi şcoli, până la constituirea acestora, asistenţa medicală a copiilor se realizează prin medicii de familie/medicină generală din localităţile respective.

Pentru copiii şi tinerii care sunt depistaţi sau suspecţi de boli transmisibile în perioada în care se află în unităţile de învăţământ, se asigură izolarea asistată a acestora (în cabinetul medical sau izolator) până la preluarea lor de către părinţi, personalul de îngrijire sau serviciul de ambulanţă. Revenirea în creşe şi grădiniţe după o perioadă de absenţă mai mare de 3 zile consecutive, din motive medicale, se va face numai pe baza avizului epidemiologic eliberat de medicul de familie.

Și în alte țări școlile s-au redeschis tot cu mască și distanțare. Așa arată o clasă în Franța!
Și în alte țări școlile s-au redeschis tot cu mască și distanțare. Așa arată o clasă în Franța!

Spaţiul alocat fiecărui copil

  • În dormitoarele din creşe, cubajul minim de aer va fi de 6 mc pentru un copil, iar în spaţiul de joacă din sălile de grupă de 5 mc per copil.
  • În grădiniţe, se asigură 8 mc de aer pentru un copil în dormitoare, săli de mese şi de 5 mc în săli de clasă.
  • În şcoli şi universităţi se asigură un cubaj de aer de 5-8 mc pentru o persoană.
  • În dormitoarele din internate şi cămine studenţeşti, cubajul de aer e de: 10-12 mc pentru şcolarii de 7-10 ani; 13-15 mc pentru cei de 11-15 ani; 16-20 mc pentru elevii de peste 15 ani.

Mai puţine ore la clasă

Antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii din învăţământul primar (clasa pregătitoare şi clasele I-IV) şi elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a au cursuri numai dimineaţa.

Între tura de dimineaţă şi cea de după-amiază să existe o pauză de cel puţin o oră pentru efectuarea curăţeniei grupurilor sanitare şi a spaţiilor de învăţământ.

Numărul zilnic de ore de activitate nu trebuie să depăşească următoarele limite:

  • clasele 0 şi I: 3-4 ore pe zi;
  • clasele II-IV: 4 ore pe zi
  • învăţământul gimnazial: 4-5 ore pe zi
  • învăţământul liceal şi profesional: 5-6 ore pe zi
  • învăţământul postliceal şi universitar: 6-7 ore pe zi.

Toalete şi apă curentă şi în mediul rural

În spaţiile de recreaţie trebuie să fie surse de apă potabilă cu jet sau se amplasează dozatoare de apă potabilă prevăzute cu pahare de unică folosinţă.

În lipsa unor sisteme publice de canalizare accesibile, şcolile şi autorităţile publice locale sunt obligate să îşi prevadă instalaţii proprii pentru colectarea, tratarea şi evacuarea reziduurilor fecaloid-menajere şi a apelor uzate sau fose septice vidanjabile, care se execută şi se exploatează astfel încât să prevină accidentarea copiilor şi să nu producă poluare.

Mobilierul din şcoli trebuie să fie ergonomic

  • Fiecare sală de clasă sau de curs se dotează cu bănci cu mărime reglabilă atât a înălţimii pupitrului, cât şi a înălţimii scaunului sau cu trei mărimi de bănci din cele 8 mărimi existente. Aşezarea băncilor se face în sistem amfiteatru pentru a plasa elevii în funcţie de nivelul lor de dezvoltare şi a evita apariţia deformărilor de coloană vertebrală la elevi şi studenţi.
  • Banca trebuie să se poată adapta cu uşurinţă la fiecare schimbare de utilizator. Pupitrul, planul de lucru să fie înclinabil cu uşurinţă între 0-15 grade.
  • Scaunul să fie modulabil şi cu o porţiune înclinată în faţă la 5-7 grade, permiţând aşezarea în mai multe moduri, dar şi existenţa mai multor puncte de sprijin. Înălţimea scaunului să corespundă cu aproximativ 20% din înălţimea elevului sau cu lungimea gambei plus 2-3 cm, asigurând un sprijin pe toată talpa piciorului. 
  • Se interzice folosirea scaunelor fără spătar sau a celor din material textil.

Greutatea conţinutului ghiozdanului la toate ciclurile de învăţământ nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului.

Reguli în creşe şi grădiniţe

În creșe și grădinițe, trebuie să existe o chiuvetă la maximum 5 copii
În creșe și grădinițe, trebuie să existe o chiuvetă la maximum 5 copii

Creşele şi grădiniţele sunt prevăzute cu încăperi pentru triajul epidemiologic zilnic, situate cât mai aproape de accesul în unitate, şi vestiare amenajate la fiecare nivel al clădirii, iluminate şi ventilate corespunzător, dimensionate astfel încât să se evite aglomerarea la orele de vârf (primirea şi plecarea copiilor).

Trebuie să existe: o chiuvetă pentru maximum 5 copii, un scaun WC pentru maximum 10 copii, un duş flexibil pentru maximum 10 copii, oliţe individuale pentru copiii sub 2 ani.

Paturile se amplasează la intervale de 0,75 – 1 metru.

Pentru servirea meselor în sălile de grupă din creşe, grădiniţe şi centre de zi se respectă următoarele condiţii:

  • mâncarea se transportă de la bucătărie în vase acoperite;
  • personalul care aduce mâncarea de la bucătărie trebuie să poarte echipament de protecţie şi să aibă examinările medicale periodice specifice personalului din unităţile de alimentaţie;
  • se interzice servirea mesei pe măsuţe fără feţe de masă din material textil. Înlocuirea lor se face zilnic şi ori de câte ori este nevoie;
  • măsuţele pe care se serveşte mâncarea copiilor se şterg, în prealabil, cu o soluţie dezinfectantă;
  • înainte de servirea mesei, copiii se spală pe mâini sub supravegherea educatoarelor (la preşcolari), a educatorului puericultor, a asistentelor sau a infirmierelor (în creşe);
  • recipientele copiilor, pentru băut apă între mese, sunt individualizate; nu se permite intrarea în colectivitate cu băuturi sau alimente din exterior.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net