Pe ce cheltuie românii cei mai mulți bani, la cumpărături. Sondajele sunt îngrijorătoare

Datele Eurostat arată că 25% din venituri merg în această direcţie. Sunt două cauze principale, spun specialiştii. Alimentele sunt prea scumpe, iar risipa alimentară se practică în continuare.

Nu doar că dăm mulţi bani  pe alimente, dar alegem şi  produse în mare parte nesănătoase
Nu doar că dăm mulţi bani pe alimente, dar alegem şi produse în mare parte nesănătoase

Potrivit Eurostat, românii sunt campioni la cheltuieli pe alimente, sucuri, apă şi băuturi alcoolice. Pe locul doi, se află Lituania, Bulgaria, Estonia, Polonia şi Slovacia cu 20% din venit, urmat de Irlanda, Luxemburg, Austria, Danemarca şi Germania, cu 8-11% din venit. Revenind la România, dacă facem un calcul simplu, de exemplu, din 1.000 de lei, 250 de lei se duc doar pe mâncare, o arată statisticile.

Cristian Mărgărit, nutriţionist, a explicat pentru Click! de ce ne situăm în acest top european: „Explicaţia pentru ponderea uriaşă a cheltuielilor cu mâncarea în bugetul nostru este costul foarte mare al alimentelor raportat la veniturile din România. Multe alimente sunt importate şi au ajuns să aibă preţuri chiar mai mari decât în Occident. Acest lucru este valabil şi pentru multe alimente produse local. Deci, pentru un minimum de trai oamenii sunt nevoiţi să aloce un procent mai mare dintr-un buget mai mic.”

Citește și - Cele 6 alimente pe care trebuie să le elimini din viața ta. Sunt foarte periculoase pentru inimă

Trecutul plin de lipsuri, una dintre cauze

Cristian Mărgărit a mai declarat, exclusiv pentru Click!, că este vorba în acelaşi timp şi despre o risipă alimentară. „Oamenii cumpără, de multe ori, alimente în cantităţi de care nu au nevoie, la impuls sau pentru a-şi satisface poftele, nu un necesar nutriţional planificat. Din cauza lipsei de educaţie nutriţională, cultură culinară şi organizare sau disciplină personală. Din cauza trecutului plin de lipsuri, oamenii simt nevoia să perceapă o falsă abundenţă prin cantităţile mari de mâncare, chiar dacă este de proastă calitate”, spune nutriţionistul.

Datele Eurostat arată că românii alocă aproximativ 1,3% din bani pe băuturi non-alcoolice. „Ponderea băuturilor nu este exagerat de mare, dar şi consumul lor reflectă aceeaşi lipsă de educaţie nutriţională, lucru pe care părinţii îl transmit şi copiilor. Consumul în exces de băuturi răcoritoare cu zahăr poate duce la malnutriţie (pentru că se pierd celelalte alimente, care ar fi furnizat nutrienţii necesari), obezitate (prin excesul de calorii), diabet, boli cardiovasculare sau chiar şi cancer”, explică pentru Click! nutriţionistul.

Sfaturi de la nutriţionist

Cristian Mărgărit a spus care ar fi soluţiile pentru o viaţă mai sănătoasă. ,,Românii, ca şi orice alţi oameni de pe planetă, ar trebui să îşi planifice mesele şi să urmeze o dietă sănătoasă, în special evitând zahărul şi dulciurile, făina albă (şi produsele de patiserie), prăjelile, fast-foodurile. În plus, trebuie să gătească “la comun”, pentru mai multe persoane deodată, pentru reducerea risipei alimentare şi probabil că ar trebui să înceapă să producă mai multă mâncare pe cont propriu”, concluzionează Cristian Mărgărit.

image

Analiză. O plată din 4 e la supermarket!

O altă analiză recentă ne arată că în 2022 românii au realizat 203 milioane de tranzacţii cu Revolut, iar o plată din patru a fost la supermarket sau la magazine alimentare. 457 de milioane de euro au lăsat românii în magazine alimentare şi supermarketuri şi 213 milioane de euro în restaurante.

Aplicaţia financiară britanică are peste 25 de milioane de clienţi la nivel global, din care 2,5 milioane în România, a doua piaţă după Regatul Unit. Potrivit studiului realizat, toate categoriile de cheltuieli au fost pe un trend ascendent, atât ca sumă totală, cât şi ca număr de tranzacţii, dar în topul creşterilor după numărul de tranzacţii, în 2022 faţă de 2021, s-au aflat categoriile de bugete: divertisment (+37%), cumpărături/shopping (+34%), restaurante (+33%).

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net