Pelerinajul la Sfânta Paraschiva de anul acesta, doar cu localnicii. Autoritățile au interzis participarea credincioșilor din alte localități

Ultima actualizare:

    Pelerinii s-au așezat la rând de luni Foto: adevarul.ro
Pelerinii s-au așezat la rând de luni Foto: adevarul.ro

Credincioșii care veneau din toată țara să se închine în fața raclei cu moaștele Sfintei Parascheva de la Iași se vor ruga de acasă anul acesta. Autoritățile au decis ca numai localnicii să participe la manifestările religioase care vor începe de joi. Explicația? Riscul de infectare e foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta.

De la o zi la alta apar noi măsuri cu privire regulile care trebuie respectate în contextual pandemiei cu virusul COVID 19. Pentru că ne aflăm într-un trend ascendant privind îmbolnăvirile, membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit, luni seară, măsuri în plus și în ceea ce privește organizarea sărbătorilor religioase. Astfrel, este permisă ”organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.”.

Doar locuitorii Iașiului pot participa la manifestările religioase 

Și cum zilele următoare urmează să se desfășoare cel mai mare pelerinaj din țară, la Iași, restricțiile s-au suplimentat. Astfel, nu mai pot participa la manifestările religioase defășurate cu ocazia Sfintei Parascheva decât locuitorii orașului Iași. Ceilalți credincioși din alte localități care voiau să se închine în fața raclei sunt obligați să se roage de acasă. ”Îi îndemnăm pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iaşi să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei. De exemplu, pot citi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu nădejdea că Dumnezeu le va asculta cererile cele bune şi le va aduce mângâiere. Cu siguranţă pentru aceşti pelerini va veni şi clipa când vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaşte”, a declarant purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Gheorghe Sturzu. De asemenea, Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană, programată pe 14 octombrie, va avea loc, cu restricțiile în vigoare. 

Raed Arafat: ”Riscul major e pe durata transportului” 

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a explicat că ”Acest lucru este extrem de necesar pentru că riscul major nu e numai participarea la faţa locului, riscul major e pe durata transportului. Dacă se stă în autocar sau maşină ore, e suficient să fie o singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi care au călătorit în mijlocul respectiv infectaţi acasă. Sper că populaţia ne înţelege această decizie, sărbătorile se fac, dar participanţi vor fi numai cei care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea respective.”. 

Sute de credincioşi au stat, luni, la o coadă formată pe zeci de metri pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cu câteva zile înainte ca racla să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Oamenii au spus că au vrut astfel să evite aglomeraţia care se va crea în următoarele zile. 

Primaul Iașiului a cerut MAI să preîntâmpine organizarea de convoaie auto  

Primarul Iaşiului, Mihai Chirică, a anunţat, luni, că a cerut Ministerului de Interne să preîntâmpine, prin intermediul prefecturilor, organizarea de convoaie auto care să vină la Iaşi. Edilul a spus că pericolul răspândirii coronavirusului este ridicat şi că primăria nu va asigura parcarea autocarelor cu credincioşi care vor veni la Iaşi în perioada următoare. Întrebat dacă este normal ca un număr mare de persoane să vină la Iaşi în perioada următoare, Chirica a răspuns: "Eu nu consider că este normal, dar nu pot eu, ca primar, să iau un drept legitim de deplasare a populaţiei. Noi ne organizăm doar într-o manieră preventivă. Noi nu încurajăm să fie sărutată racla, pentru că nu sunt condiţii fireşti de desfăşurare a unei sărbători religioase”, scrie adevarul.ro.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a spus că ”sfinţenia nu este contagioasă”, întrebat despre oportunitatea desfăşurării pelerinajului, în condiţiile în care la Iaşi numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant. 

Citește și: 

Primii pelerini la hramul Cuvioasei Parascheva din Iași. Ce măsuri speciale au fost luate în acest an

Pelerinajul anual la Sfânta Parascheva de la Iași, organizat cu restricții suplimentare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
aly majorkas hpMain 20210326 202414 jpg
muma lui stefan cel mare jpg
statuie brukenthal 10 g5yh jpg
ds jpg
Monowi jpeg
volan masina sofer1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net