Pensiile ar putea fi majorate şi cu 25%, dar nu se vrea. Anunț important făcut de liderii partidelor din coaliție

Ultima actualizare:

Majorarea pensiilor încinge spiritele în coaliţie. Deputata PNL Raluca Turcan şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu s-au contrat în declaraţii pe tema pensiilor. În timp ce Turcan susţine că pensiile ar putea fi „modificate chiar şi cu 25%”, Marcel Ciolacu îi transmite că sunt alte priorităţi.

Raluca Turcan consideră că  majorarea pensiilor  trebuie să acopere  inflaţia
Raluca Turcan consideră că majorarea pensiilor trebuie să acopere inflaţia

Discuţiile au început de la un clip postat de social-democraţi, în care Marcel Ciolacu îi reproşează preşedintelui Klaus Iohannis că nu a majorat pensiile în timpul guvernărilor de dreapta.

Raluca Turcan i-a dat replica: „Eu cred că poziţia PSD este de fapt o poziţie foarte bine gândită şi ea îl are ca principal artizan pe ministrul Muncii, care din prima zi de mandat a început o dezbatere în spaţiul public privind majorarea acelui procent maxim de plată a pensiilor de 9,4% din PIB, pentru a putea creşte pensiile în perioada următoare, creând astfel ideea unei conspiraţii la nivel naţional şi în acelaşi timp percepţia că ei şi-ar dori pensii foarte mari, dar cineva nu-i lasă”, a spus Turcan la RFI, completând că pensiile ar putea fi modificate şi cu 25%, şi nici atunci nu s-ar atinge pragul de 9,4 % din PIB, inclus în PNRR.

Într-o postare pe Facebook, deputata PNL a scris că de la 1 ianuarie valoarea punctului de pensie ar trebui să crească cu maximum posibil.

Marcel Ciolacu spune că,  deocamdată, prioritar  e preţul energiei
Marcel Ciolacu spune că, deocamdată, prioritar e preţul energiei

„Hai să rezolvăm întâi cu energia”

Marcel Ciolacu a reacţionat imediat şi într-o declaraţie televizată a spus că majorarea pensiilor va avea loc doar după îndeplinirea altor priorităţi.

„După părerea mea, să mărim pensiile şi mai mult decât rata inflaţiei, ca să fim foarte liniştiţi. Nu poţi să construieşti un buget, asta încerc să transmit şi colegilor mei de coaliţie şi devin foarte nervoşi, şi chiar domnului preşedinte, nu poţi să construieşti un buget sănătos dacă tu nu ai rezolvat problema energiei, că nu ai de unde să ai. (...) Hai să închidem cu energia, hai să închidem cu pensiile speciale, să vedem ce bani luăm de acolo prin impozitare şi pe urmă venim aplicat”, a răspuns Ciolacu.

Bătrânii  sunt la mijloc
Bătrânii sunt la mijloc

Liberalii nu vor preţ fix la curent

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat, luni, întrebat despre faptul că PSD ar dori să fie un preţ fix la energia electrică de 1,2 – 1,3 lei KWh, că nu au existat astfel de discuţii în interiorul coaliţiei, iar dacă social-democraţii au o propunere concretă în acest sens, atunci ea ar trebui avansată într-o şedinţă a coaliţiei de guvernare şi ulterior anunţată publicului larg, relatează News.ro.

Acesta a mai spus această propunere de preţ de 1,3 lei KWh este mult mai mare decât tariful practicat în prezent de 0,68 KWh pentru electricitate. „Referitor la ceea ce se menţionează în informaţiile date ca fiind surse PSD, dacă se discută despre un eventual preţ de 1,3 lei KW/oră, acesta este mult mai mare decât tariful practicat în prezent 0,68 KWh pentru electricitate.

PNL nu-şi asumă această creştere a acestui preţ, ar fi absurd în condiţiile în care ne dorim îmbunătăţirea legislaţiei care reglementează acest domeniu al energiei să propunem preţuri mai mari”, a mai explicat Stroe. În prezent sunt protejaţi cei care consumă puţin, tarifele crescând odată cu consumul.

Românii plătesc printre cele mai mari tarife la energie electrică

Tarifele la energie în România,  în topul european
Tarifele la energie în România, în topul european

România ajunge în fruntea topului în Europa, dar nu la calitatea vieţii, ci cu tarifele la electricitate. Potrivit Eurostat, ţara noastră are unele dintre cele mai mari preţuri la electricitate din UE pentru consumatorii casnici. Asta, după ce în primul semestru din 2022 România a aplicat cele mai mari creşteri la preţul energiei, în moneda naţională.

Preţul la energie electrică a crescut în primul semestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, de la 22 euro/100 kWh la 25,3 euro/100 kWh. Cel mai semnificativ avans, exprimat în moneda naţională, a fost în Cehia (62%), Letonia (59%), Danemarca (57%), Estonia şi România (ambele cu 55%), scrie Agerpres.

Faceţi economie,  folosind becuri cu LED!
Faceţi economie, folosind becuri cu LED!

Şi preţurile medii la gaze naturale pentru consumatorii casnici din UE au crescut în primul semestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, de la 6,4 euro/100 kWh la 8,6 euro/100 kWh.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
marcel ciolacu si gabriela firea. foto mediafax
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net