Mărirea pensiilor și a salariilor din anul 2023, lovitură grea pentru buget

Ultima actualizare:

PSD vrea să facă noi măriri de pensii şi salarii, de la 1 ianuarie 2023. Mai mult, la Curtea Constituţională se mai află un pachet de legi privind mărirea salariilor în zona bugetară, dezvăluie adevarul.ro. În replică, premierul Nicolae Ciucă spune că trebuie să şi avem banii necesari pentru aşa ceva.

Mihai Tudose
Mihai Tudose

Într-un moment în care românul e prins între scumpiri, secetă, război şi multe alte crize, Partidul Social Democrat a anunţat cu cât ar putea creşte salariul minim pe economie, dar şi pensiile românilor de la începutul anului următor.

O veste bună pentru români, proastă pentru buget! Zilele trecute pe Litoral, între două beri şi o baie în mare, conducerea extinsă a social-democraţilor a discutat despre noi „pomeni”. Astfel, social-democraţii vor ca salariul minim să fie mărit de la 2.550 de lei la 3.000 de lei, scrie adevarul.ro.

În plus, reprezentantul PSD, Mihai Tudose, fost prim-ministru al României, a transmis că partidul său vrea ca pensiile să crească începând cu data de 1 ianuarie 2023 cu cel puţin 10%.

Citește și: Cât vor crește pensiile și salariile la începutul anului 2023

„Pensiile vor creşte cu mai mult de acel procent de 5,7%, noi insistăm pe minimum 10, iar salariul minim de la 2.550 la 3.000. Vorbesc de brut. Şi cu o parte de compensare de 200 de lei pe această diferenţă pe care să o suporte statul. Acestea vor face obiectul unor discuţii în coaliţie pentru că înţelegem că vor fi de acord, în condiţiile în care Ministerul de Finanţe demonstrează, cu cifrele pe faţă, că bugetul suportă acest lucru”, a declarat Mihai Tudose, într-o conferinţă de presă.

„Iertaţi-mă, dar pensia nu este o pomană! Pensia este un drept câştigat prin muncă şi ai dreptul la un trai decent, că aşa scrie în Constituţie. Nu este nici un fel de măsură populistă! În Constituţie scrie că statul este obligat să asigure bunăstarea cetăţenilor”, a menţionat europarlamentarul social-democrat.

Potrivit unor surse social-democrate, la Ministerul Muncii au fost făcute mai multe analize, pe diferite procente pentru creşterea pensiilor. „S-au făcut calcule cu majorări de 8%, 10%, 12% şi 15%”, precizează surse din conducerea PSD. Social-democraţii înclină spre varianta de 10% sau 12%, dar aşteaptă să vadă şi părerea liberalilor.

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

Aceste propuneri privind pensiile şi salariile nu sunt luate deocamdată la nivelul Executivului. Pentru moment, ele rămân doar sugestiile înaintate de Partidul Social Democrat. Ulterior, coaliţia de guvernare va analiza variantele. De altfel, premierul nu a fost prea încântat de gestul făcut de social-democraţi.

„Ca să putem să asigurăm acest pachet de măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a putea să mărim, să majorăm, atât pensiile, cât şi salariile”, a afirmat Nicolae Ciucă într-o conferinţă de presă, întrebat în legătură cu propunerea PSD de majorare a salariului minim la 3.000 lei. Nicolae Ciucă a adăugat că până acum au fost măsuri pentru cetăţenii vulnerabili şi au fost mărite salariile în sectorul bugetar. „Ştiţi foarte bine că în pachetele de sprijin de până acum am avut două măsuri, care au vizat cetăţenii vulnerabili şi pensionarii cu pensii sub 2.000 lei. Am avut, de asemenea, discuţii cu partenerii noştri sociali şi ne-am angajat ca în momentul în care vom finaliza rectificarea bugetară, în funcţie de posibilităţile bugetare, vom majora şi salariile şi ne-am permis să asigurăm o pătrime din ceea ce rămăsese neacordat în conformitate cu prevederile Legii 153”, a menţionat premierul.

Ciucă a spus că, în funcţie de evoluţia colectărilor la buget şi de propunerile din coaliţie, se va ajunge la o decizie.

Vezi și: Veste proastă pentru pensionari! Anunțul făcut de către ministrul de Finanțe 

Majorările de lefuri pentru bugetari, la mâna CCR

La Curtea Constituţională, pentru a fi supuse controlului de constituţionalitate, sunt două proiecte de lege, adoptate de Parlament pe 31 mai, prin care sunt introduse noi sporuri, dar şi prin care au loc actualizări ale lefurilor aleşilor locali.

În primul rând, e introdus un spor de complexitate a muncii de 15% din salariul de bază, pentru cei din Ministerul Transporturilor şi Ministerul Culturii.

Proiectul mai propune ca personalul care desfăşoară activităţi în cadrul autorităţilor publice cu rol în gestionarea şi/sau implementarea fondurilor europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) să beneficieze de majorarea salariului de bază cu până la 50%.

De asemenea, vor mai fi creşteri de lefuri, de aproximativ 10%, pentru primari, viceprimari, preşedinţi de Consiliu Judeţean şi vicepreşedinţi de Consiliu Judeţean.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!          

image
image
image
image
image
image
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net