Ce se întâmplă cu pensiile românilor? Anunțul preşedintelui Casei de Pensii!

Ultima actualizare:

 Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, pentru persoanele care vor să-și cumpere vechime în muncă, în baza ordonanței speciale din 2020. Oficialul a punctat câteva aspecte deosebit de importante pentru cei care au în vedere o astfel de procedură. 

image

Românii, care vor să-și cumpere vechime în muncă, mai au doar un an pentru a face o astfel de procedură, pe baza ordonanţei speciale din 2020. Potrivit ultimelor estimări, peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechime în muncă, până la acest moment. Majoritatea dintre cei care au trecut recurs la această soluție lucrează în străinătate. 

Citește și: Fonduri din Pilonul II de pensii au dispărut! Își vor recupera românii banii?

Daniel Baciu a menționat câteva aspecte esențiale pentru românii care vor să își cumpere  își completeze perioada de muncă aferentă obținerii pensiei. 

Ce trebuie să știe românii care vor să-și cumpere vechime în muncă

"Ordonanța nr. 163 pe 2020 prevede foarte clar, față de celălalt act normativ care a fost în vigoare, că perioada de completare a stagiului minim de cotizare sau a stagiului complet de cotizare este de maxim 6 ani de zile, față de vechiul act normativ care se limita la 5 ani de zile.

Nu rata nici: Cât va fi pensia minimă după majorarea de la 1 ianuarie 2023

Putem să cumpărăm această vechime retroactiv în intervalul de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani. Deci, în acest interval, 18-65 de ani, acolo unde am avut goluri privind activitatea în muncă, putem să cumpărăm această vechime retroactiv, achitând contribuția de asigurări sociale, încheindu-se un contract de asigurări sociale la unităţile teritoriale de Pensii, unde avem domiciliu, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă", a precizat preşedintele Casei Naţionale de Pensii.

Pentru cumpărarea vechimii, românii trebuie să contribuie la asigurarea socială cu 25 % șdin salariul pe care și l-ar dori la acel moment. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net