Ce se întâmplă cu pensiile românilor? Anunțul preşedintelui Casei de Pensii!

 Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, pentru persoanele care vor să-și cumpere vechime în muncă, în baza ordonanței speciale din 2020. Oficialul a punctat câteva aspecte deosebit de importante pentru cei care au în vedere o astfel de procedură. 

image

Românii, care vor să-și cumpere vechime în muncă, mai au doar un an pentru a face o astfel de procedură, pe baza ordonanţei speciale din 2020. Potrivit ultimelor estimări, peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechime în muncă, până la acest moment. Majoritatea dintre cei care au trecut recurs la această soluție lucrează în străinătate. 

Citește și: Fonduri din Pilonul II de pensii au dispărut! Își vor recupera românii banii?

Daniel Baciu a menționat câteva aspecte esențiale pentru românii care vor să își cumpere  își completeze perioada de muncă aferentă obținerii pensiei. 

Ce trebuie să știe românii care vor să-și cumpere vechime în muncă

"Ordonanța nr. 163 pe 2020 prevede foarte clar, față de celălalt act normativ care a fost în vigoare, că perioada de completare a stagiului minim de cotizare sau a stagiului complet de cotizare este de maxim 6 ani de zile, față de vechiul act normativ care se limita la 5 ani de zile.

Nu rata nici: Cât va fi pensia minimă după majorarea de la 1 ianuarie 2023

Putem să cumpărăm această vechime retroactiv în intervalul de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani. Deci, în acest interval, 18-65 de ani, acolo unde am avut goluri privind activitatea în muncă, putem să cumpărăm această vechime retroactiv, achitând contribuția de asigurări sociale, încheindu-se un contract de asigurări sociale la unităţile teritoriale de Pensii, unde avem domiciliu, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă", a precizat preşedintele Casei Naţionale de Pensii.

Pentru cumpărarea vechimii, românii trebuie să contribuie la asigurarea socială cu 25 % șdin salariul pe care și l-ar dori la acel moment. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

cub ionita si viorica de la clejani (1) png
colaj loredana groza jpg
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
Athos Salome jpg
florin zalomir
cub cristian arsinel png
Funeralii Alexandru Arșinel FOTO Inquam / George Călin
foto 1 bec economic jpg
Muzeul Antipa nu se va deschide din 15 mai jpeg
Protest in Iran FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
colaj mormant elisabeta a II-a
florin zalomir
calendar ortodox 2021 04 octombrie sfantul mucenic ierotei episcopul atenei png
gaze Sursă foto: Profimedia
index webp
foto 1 bec economic jpg