Cât va fi pensia minimă după majorarea de la 1 ianuarie 2023
Îți spunem cât va fi pensia minimă după majorarea de la 1 ianuarie 2023, dar și ce se întâmplă cu pensiile militare, cele ale polițiștilor, dar și cu pensiile speciale. În prezent, România are peste 5 milioane de pensionari. Din păcate, o mare dintre aceștia sunt nevoiți să se descurce cu venituri umilitor de mici.
Care va fi pensia minimă după majorarea de la 1 ianuarie 2023
Țara noastră s-a angajat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să modifice legea pensiilor, astfel încât să fie eliminate inechităţile din sistem. Cu o inflație care lovește mai puternic decât croșeul lui Mayweather, e o nevoie stringentă ca pensiile minime să crească pentru a depăşi riscul de sărăcie.
Merită să citești: Magazinele unde poate fi folosit ajutorul de 250 de lei! Pensionarii au voie la fast food, dar nu și în marile supermarketuri
Problema este una veche, dar explozia prețurilor din 2022 a exacerbat această nedreptate. Un sfert dintre pensionari sunt nevoiți să se descurce cu venituri de 1.000 de lei, iar pensia medie se învârte pe la pragul de 1.600 de lei.
Poate te interesează: Cei mai iubiți artiști au muncit o viață întreagă, iar acum au pensii mizere!
Legea pensiilor urmează să fie modificată, astfel că ar trebui să existe o majorare în 2023. În spațiul public s-au aruncat diferite procente, însă momentan nu este clar cât vor crește veniturile seniorilor țării.
Recent, ministrul finanțelor a dat asigurare această vajorare de pensii va fi aplicată de anul viitor pentru a compensa din pierderea puterii de cumpărare din ultima perioadă.
„Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma "votului" în care economia funcţionează în acest an. Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată", a declarat Adrian Câciu.
Citește și: Când se va acorda ajutorul de 700 de lei pentru pensionari?
Totodată, acesta a vrut să-i liniștească și mai mult pe cei cu venituri mici. Ministrul a precizat clar că pensiile până în 2000 de lei nu vor fi impozitate. Vă reamintim și faptul că pensionarii au primit anul acesta o majorare de 10% a punctului de pensie, de la 1.442 lei la 1.586 lei, în timp ce pensia minimă a crescut cu 25%.
Legea pensiilor militare
Decizia de majorare a pensiilor este așteptată cu mult interes. Cât vor crește acestea rămâne de văzut. Totodată, subiectul pensiilor speciale, dar cel privind veniturile militarilor și polițiștilor a creat multă tensiune în rândul populației.
Dacă discutăm de pensiile militarilor și polițiștilor, tema esta una complicată. Recent, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a vorbit despre angajamentul său de a schimba statutul actual al celor care activează în domeniul Apărării.
Acesta a subliniat că meseria de militar este diferită de orice altă carieră și nu poate fi echivalată cu aceea de muncitor necalificat.
Veste tragică: Militar român, mort în timpul unui exercițiu, la Galați
În schimb, în urmă cu două săptămâni, ministrul Lucian Bode a vorbit despre faptul că jumătate dintre pensionarii care au lucrat în Ministerul Afacerilor Interne au pensii de sub 4.000 de lei.
„Pe de altă parte, când vorbim de MAI, ieri aveam 100.222 de pensionari și am arătat că aproape jumătate dintre aceștia au pensie sub 4.000 de lei iar peste 13.000 de pensionari au pensie sub 2.000 de lei. Eu nu cred că putem vorbi despre pensii speciale pensii sub 2.000 de lei”, a precizat ministrul de Interne, Lucian Bode, potrivit Agerpres.
Legea pensiilor speciale
Când vorbim de majorarea pensiilor în 2023 și rezolvarea inegalității acestor venituri ne zboară gândul imediat către pensiile speciale. România are în acest moment 9.680 de persoane care încasează pensii de serviciu, iar aproape jumătate dintre beneficiarii pensiilor speciale sunt magistrați, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice.
Acestor pensii de serviciu li se adaugă și cele ale militarilor, polițiștilor, angajaților din serviciile secrete. Aceste categorii sunt plătite din fondurile caselor de pensii ale ministerelor apărării și de interne.
Vezi și: Marina Voica nu primește pensie de la stat
În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, respectiv 20.159 de lei, potrivit Agerpres.
Se vorbește clar despre o impozitare mai mare a acestor pensii speciale. Președinte social-democraților, Marcel Ciolacu, a oferit o poziție clară pe tema acestui subiect.
"Pensiile speciale vor fi taxate cu un impozit foarte mare pentru că nu este normal ca acestea să fie mai mari decât veniturile obținute în timpul activității", a precizat liderul PSD.
Poate te interesează: Parlamentarii nu simt criza: CCR ține cu dinții de pensiile speciale
Pensii majorate în 2023. Cum poți să afli când ieși la pensie
Pâna la soluționarea divergențelor privind majorarea pensiilor în 2023, autoritățile au transmis cât de ușor poate afla o persoană când va ieși la pensie. Tot ce trebuie să facă este să intre pe portalul Casei Naționale de Pensii Publice.
„Este foarte simplu. Este exact pe prima pagină de pornire. Mergeți la rubrica 'Când mă pot pensiona' și, într-adevăr, dacă băgați niște date minime, și anume luna și anul nașterii, conform prevederilor legale în vigoare, acest algoritm pe care noi l-am implementat în portal vă dă automat vârsta și anul pensionării”, a explicat ministrul Finanțelor.
Vezi și: Ce pensie are Maria Ciobanu în Statele Unite ale Americii?
România are peste 5 milioane de pensionari. Numărul beneficiarilor de pensii mai mari de 3.000 de lei se apropie de 500.000 de persoane, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice.
Statistica INS din luna mai indica, însă, faptul că 1,3 milioane de bătrâni au venituri care nu depășesc pragul de 1.000 de lei. Așă că o majorarea a pensiilor în 2003 este mai mult decât bine-venită.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!