Pericol! "Ploaia îngheţată" va transforma pentru două zile drumurile în patinoare
Cu un ochi râdem, cu unul plângem, iar lacrima ne-ngheaţă! Astăzi, când ne întoarcem veseli din minivacanţa de trei zile, iarna ne arată din plin ce poate. Iar meteorologii nu au deloc veşti bune: ploaia îngheţată va transforma carosabilul în patinoar.
Iarna s-a instalat din plin. E ”cod galben” de viscol, polei, ninsori, rafale de vânt. În Capitală a fost ”ploaie îngheţată” (freezing rain), iar fenomenul se va repeta. ”A fost ploaie îngheţată duminică dimineaţă şi vor fi condiţii până marţi să mai apară local. Se formează atunci când picăturile de apă de ploaie sau lapoviţă cad pe un sol rece, sub zero grade. Este un fenomen periculos, în special pentru şoferi. Vremea se va îndrepta de miercuri, când aria precipitaţiilor se va reduce, iar temperaturile vor creşte uşor”, ne-a explicat Meda Andrei, meteorolog ANM.
Veştile sunt cu atât mai proaste cu cât vor fi afectaţi mii de români care se întorc azi de la munte. Şi drumul de dus, sâmbătă, a fost un coşmar: s-au format cozi de 10 kilometri, în special la intrarea în Comarnic, dar şi între Sinaia şi Buşteni. Drumul de întoarcere va fi şi mai greu, mai ales că se va desfăşura în condiţii de iarnă. Meteorologii au anunţat că azi, până la ora 14.00, este ”cod galben” în zece judeţe din sudul şi sud-vestul ţării (Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi şi Caraş-Severin), pentru precipitaţii mixte şi polei. După-amiază, până marţi seară, avertizarea se va extinde pentru Bucureşti şi alte 17 judeţe (Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Vrancea, Bacău, Neamţ, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Cluj), unde va ninge şi se va depune un strat de zăpadă de 10-15 cm, avertizează ANM. Cantităţile de apă vor depăşi izolat 15-20 l/mp, iar în unele zone se va produce polei. Vântul se va intensifica treptat în sud-vestul şi sudul ţării, atingând viteze de 40-50 km/h, iar în sudul Banatului şi zona montană aferentă vor fi rafale de 70-80 de kilometri pe oră.În Bucureşti, azi, precipitaţiile vor fi slabe cantitativ, mixte sau sub formă de ninsoare, este pericol de polei, iar vântul va sufla cu viteze de 30-40 km/h, potrivit ANM. Însă, la noapte şi marţi, am putea avea un strat de zăpadă de până la 10 cm, în zonele adăpostite.În regiunile sudice şi centrale, se menţin condiţiile de producere a poleiului sau ploaie îngheţată, foarte periculoase pentru trafic, dar şi pentru reţelele electrice şi avioane.
Cinci morți pe șoselele de gheață
Vremea rea a transformat drumurile din țară în adevărate patinoare. La Suceava, doi tineri şi-au pierdut viaţa şi unul e în stare critică după ce maşina în care se aflau a derapat, iar şoferul de 27 de ani nu a mai putut să o redreseze. La Vatra Dornei, un om a murit, iar altul e în stare critică după ce maşina în care se aflau s-a izbit violent de un TIR. Și la Toplița, în județul Harghita, un bărbat de 47 de ani şi soţia acestuia de 49 de ani au murit într-un grav accident.
Flash News
• BUCUREŞTI. Anul acesta, în Capitală, parada se desfăşoară în Piaţa Constituţiei şi nu la Arcul de Triumf ca până acum. Ca atare, traficul va fi restricţionat astăzi, între orele 5:00 şi 14:00, pe Calea 13 Septembrie, strada Izvor, Bd. B. P. Haşdeu, Splaiul Independenţei, Bd. Unirii, Bd. Naţiunile Unite, Bd. Libertăţii, Bd. Regina Maria, Bd. George Coşbuc şi Calea Rahovei.
• BUCUREŞTI. La parada din Bucureşti vor defila aproximativ 2.800 de militari, 280 de mijloace, 40 de aeronave şi 55 de cai.
• BUCUREŞTI. Aproape 10.000 de poliţişti vor asigura ordinea la paradele, ceremoniile pentru depuneri de coroane de flori şi spectacolele care vor avea loc de Ziua Naţională în Bucureşti şi 34 de judeţe.
• BUCUREŞTI. Primăriile de sector organizează şi ele o serie de evenimente dedicate Zilei Naţionale. Cei care ajung în Parcul Titan, intrarea din strada Liviu Rebreanu, începând de la ora 13.00, vor fi aşteptaţi cu o masă caldă, dar şi cu un spectacol de folclor. În parcarea pieţei Drumul Taberei, românii sunt aşteptaţi, între 10.00 şi 15.00 cu tradiţionala fasole cu ciolan.
• CLUJ. Românii se vor bucura de parada militară, dar şi de intrare gratuită la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, la Muzeul Zoologic şi la Grădina Botanică. Începând cu ora 20.00, toată lumea care va veni în Piaţa Avram Iancu va putea admira un minunat foc de artificii.
• Sibiu. Românii pot admira defilarea armatei, expoziţia de tehnică militară, dar şi un concert simfonic sustinut de Filarmonica de Stat. În plus, tot aici, până pe data de 26 decembrie se desfăşoară un mega-târg de Crăciun.
• Alba Iulia. În oraşul Unirii de la 1918, vor avea loc astăzi depuneri de coroane la statuile lui I.I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul şi la cele ale regelui Ferdinand şi reginei Maria. În plus, se va rememora importantul moment de la 1918 prin intermediul unei ceremonii de primire a solilor din cetăţile de scaun pe Terasa Sălii Unirii şi va avea loc şi o slujbă de Tedeum la Catedrala Încoronării.
Cum conduci pe polei şi ce să ai în maşină
Poleiul şi zăpada au pus deja stăpânire pe drumuri, iar veştile de la meteorologi nu sunt deloc încurajatoare. Click! îţi spune cum să conduci în siguranţă şi ce produse nu trebuie să-ţi lipsească din maşină. Când ninge abundent, trebuie să iei în calcul riscul de a rămâne înzăpezit. De aceea, din portbagaj nu trebuie să îţi lipsească lopata, sacii cu nisip, racleta şi spray-ul anti îngheţ. Dacă vei turna nisip în dreptul roţilor, se formează aderenţă, iar maşina poate fi scoasă din zăpadă. Se găsesc în magazinele de bricolaj, iar un sac de 25 de kg costă între 4,7 şi 6 lei. Lopeţile costă între 18 şi 160 de lei, iar racleta pentru îndepărtarea gheţii de pe geamuri, lunetă şi parbriz costă între 20 şi 60 de lei. Spray-urile anti îngheţ pentru portiere şi ştergătoare sunt între 5 şi 15 lei.Sfaturi pentru şoferi• Ai derapat? Pune frâna de motor – Când maşina derapează, schimbăm într-o viteză inferioară.• Nu brusca comenzile în curbe – Nu trage brusc de volan şi nu frâna violent pentru că rişti să blochezi roţile maşinii.• La demaraj, nu tura motorul – Pentru ca maşina să nu se impotmolească, iar pneurile să prindă aderenţă, plecarea de pe loc se face la turaţii mici.• Nu brusca frâna şi acceleraţia - Comenzile agresive rup aderenţa pneurilor la sol, iar derapajul este inevitabil.• Frâneaza înaintea virajelor - În caz contrar, maşina va derapa şi va ieşi de pe banda de mers rotindu-se.• Păstrează distanţa - Nu încerca depaşiri la limită sau să te bagi în faţa altor şoferi.
Uraaa! Am dat prima tură pe pârtii
Distracţie maximă pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Veniţi din toate colţurile ţării să profite de minivacanţa de 1 Decembrie, turiştii au putut schia pentru prima dată în această iarnă, pe Valea Prahovei.
Ce-i drept, zăpada de pe pârtie este artificială, însă stratul a permis amatorilor să dea câte o tură cu schiurile. Administratorii, cu ajutorul tunurilor, au reuşit să facă un strat de aproximativ 30 de centimetri de zăpadă. Pe Valea Prahovei, doar la Azuga s-a schiat, pe pârtia Cazacu, de începători.
Printre cei care au pus schiurile în picioare pentru prima dată s-a aflat şi David, un băieţel de doar 5 anişori, din Bucureşti. “ Eu am venit la zăpadă ca să învăţ să schiez. Nu mi-e frică, şi dacă pic, ce?”, ne-a spus voinicul, în timp ce se ducea după clăpari.
Şi are cine să-l înveţe tainele sportului. Instructorii de schi au fost şi ei la datorie. Iar pentru cei care au venit nepregătiţi, centrele de închirieri echipamente de iarnă şi-au deschis porţile.