Perle la Limba Română, Bacalaureat 2018: „Numai proştii, borfaşii și pesediştii călătoresc!”
Subiectele la proba de Limba şi Literatura Română de la Bacalaureat 2018 au pus la încercare şi în acest an imaginaţia elevilor. Perlele descoperite în lucrări ar trebui să îngrijoreze, spun profesorii corectori, deoarece demonstrează lipsa de interes a elevilor pentru studiu.
Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2018, au început luni, 25 iunie, cu testul de Limba şi literatura română. Au fost 136.871 de candidați înscriși care au avut ceva de furcă, se pare, cu subiectele. La Profilul Real, subiectul al treilea a fost din Genul Liric şi elevii au avut de comentat o poezie scrisă de Eminescu sau de Arghezi. Tot la Profilul Real candidaţii au primit un text dramatic în baza căruia trebuiau să zică ce rol le-a fost atribuit personajelor. La Profilul Umanist candidaţii au avut, printre altele, de comentat arta poetică a operei lui Ion Barbu sau Lucian Blaga.
”Adevărul” a prezentat o parte dintre perlele descoperite de profesori după prima zi de corectare a lucrărilor la proba de Limba Română de la Bacalaureat 2018. Fragmentele sunt reproduse întocmai cum au apărut în lucrările candidaţilor.
- ”Două calităţi ale revistei ”Lumea turistică”: este frumoasă şi interesantă.”
- ”Revista nu are calităţi, nu are cum este imposibil aşa ceva, numai un om are aşa ceva.”
- ”Poate poetul a vrut să impresioneze dar nu prea ia ieşit, asta întâlneşti numai pe scenă când actorii joacă şi spectatorii se uită la ei.”
- ”Autorul nu prea ia nicio atitudine e prea impresionat de străinez.”
- ”Nu a predat nesimţita aia de română notaţiile scenice, o să demonstrez că aparţine genului liric.”
- ”La noi în ţară, numai proştii, borfaşii, cocalarii, pesediştii, cei care au bani să se ducă, ei călătoresc, proştii care muncesc nu au noroc să vadă locuri frumoase.”
- ”Iona de Ion Barbu este un poem filosofic şi prezintă drama unui om singur pe plajă şi a unei ciuperci venită de la Polul Nord, dar nu pot fi împreună, deoarece ei gândesc diferit, unul e mai cu statut, alta e mai bogată.”
- ”Ciuperca îi cere să vină în lumea ei ca în Floare Albastră”
- ”Ciuperca nu voia fragi ea căuta ceva de la băieţaşul ăla”
- ”La Blaga sunt şase tipuri de cunoaştere care încearcă să lumineze lumea sau să o facă mai bună”
- ”O vino dorul meu/ Eu te aştept să-ţi dau fragi şi....”