Permis de conducere de la 17 ani. Se schimbă regulile pentru șoferi. Condiția care trebuie îndeplinită

Ultima actualizare:

Tinerii vor putea susține examenul pentru obţinerea permisului la vârsta de 17 ani. Uniunea Europeană schimbă regulile privind obținerea permisului de conducere.

Tinerii vor putea obține permisul auto de la 17 ani Foto: Facebook
Tinerii vor putea obține permisul auto de la 17 ani Foto: Facebook

Schimbările îi vizează pe tineri 

Noile modificări îi vizează, în special, pe tineri. Aceștia vor putea să obțină permisul de conducere de la 17 ani, dar la început nu vor avea voie să conducă neînsoțiți. Singuri, vor putea șofa doar de la 18 ani.

,,Vor putea dobândii experiență cu ajutorul unui sistem de conducere acompaniată începând cu vârsta de 17 ani și vor putea să obțină un permis de conducere. Dar până la 18 vor conduce doar însoțiți. Aici vorbim de o perioadă de probă", a declarat Anca Păduraru, purtătoarea de cuvânt a reprezentanței Comisiei Europene în România. 

Regulă pentru toleranță zero la alcool

Noua directivă va introduce și o perioadă de probă de cel puțin 2 ani de la promovarea examenului și, în același timp, o regulă pentru toleranță zero pentru conducerea în stare de ebrietate.

Toleranța zero în caz de consum de alcool li se aplică tuturor șoferilor care au obținut recent un permis de conducere, indiferent de vârstă. Însă europarlamentarii români spun că există posibilatea ca măsura să-i vizeze în viitor și pe ceilalti conducători auto.

,,Proiectul poate fi amendat în Parlament și nu m-ar mira să se extindă această toleranță zero și la restul șoferilor, pentru că este o opinie destul de auzită aici, în Parlament, că ar trebui să fie această toleranță zero la toți șoferii, în toate statele", a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Distanța prea mică între mașini ar putea fi infracțiune

Totodată, noul pachet al Comisiei propune și extinderea infracțiunilor rutiere. În viitor, ar putea fi considerate infracţiuni: nemenținerea unei distanțe suficiente în raport cu vehiculul din față; depășirea periculoasă; parcarea periculoasă; traversarea uneia sau mai multor linii albe continue; conducerea pe sens interzis sau utilizarea unui vehicul supraîncărcat.

România, pe primul loc în topul UE privind mortalitatea în accidente rutiere

România ocupă primul loc în topul Uniunii Europene (UE) privind mortalitatea în accidente rutiere, cu un număr de 86 de decese.

Aproximativ 20.600 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui accident rutier în cursul anului 2022 în UE, o creştere cu 3% faţă de 2021, arată datele publicate de Comisia Europeană.

Cele mai multe decese au fost în România (86), fiind urmată de Bulgaria (78) şi Croaţia (71).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net