Peste 75% dintre români susțin reducerea cheltuielilor statului. Creșterea taxelor pentru firme, respinsă de o majoritate covârșitoare
Majoritatea covârșitoare a românilor este de acord cu măsuri ferme de reducere a cheltuielilor statului, în contextul deficitului bugetar tot mai accentuat. Potrivit celui mai recent barometru realizat de INSCOP Research, la comanda Informat.ro, 77,1% dintre români susțin reducerea cheltuielilor de funcționare ale aparatului de stat – excepție făcând costurile legate de angajați.

Românii vor un stat mai suplu și mai eficient
Concret, 58,4% dintre cei chestionați sunt total de acord, iar 18,8% oarecum de acord cu această măsură. Doar 18,9% se opun (total sau parțial), în timp ce 4% nu au un răspuns. Susținerea este puternică în rândul alegătorilor PNL și USR (peste 90%), dar și a celor care votează cu PSD și AUR (peste 65%). Sunt mai înclinați să susțină astfel de măsuri bărbații, persoanele cu educație superioară, locuitorii din marile orașe și chiar angajații din sectorul public.
Reducerea numărului de angajați la stat este susținută de aproape două treimi dintre respondenți (67,3%), în timp ce aproape un sfert (21,3%) se opun categoric. Susținătorii acestei măsuri sunt în special cei care lucrează în sectorul privat, dar și votanții de centru-dreapta.
Tăierea salariilor bugetarilor, o linie de diviziune socială
Când vine vorba despre reducerea salariilor în sectorul bugetar, părerile sunt mult mai împărțite: 48,4% susțin o astfel de măsură, în timp ce 47,6% se opun. Cei mai favorabili ideii sunt votanții USR și AUR, precum și bărbații cu vârsta între 30 și 44 de ani. În schimb, tinerii sub 30 de ani și angajații la stat se opun cel mai ferm reducerii salariilor.
Investițiile publice și taxele pentru firme, liniile roșii ale populației
Reducerea investițiilor este măsura cu cel mai mare grad de respingere: 54,5% dintre români spun că sunt total împotrivă, iar doar 26,8% se declară de acord. Se opun mai ales cei educați, urbani și angajații din mediul privat, în timp ce un sprijin ceva mai mare vine din rândul votanților AUR, al celor cu studii primare și locuitori din mediul rural.
Pe de altă parte, creșterea taxelor pentru firme este una dintre cele mai impopulare măsuri: peste 70% dintre români se opun, doar 25,4% fiind de acord, total sau parțial. Potrivit directorului INSCOP, Remus Ștefureac, această reacție reflectă îngrijorarea populației cu privire la efectele în lanț pe care le-ar genera o astfel de decizie: reducerea investițiilor private, scăderea veniturilor și creșterea prețurilor.
„Reducerea cheltuielilor de funcționare a statului este cea mai populară măsură, în timp ce opoziția față de reducerea investițiilor și majorarea taxelor pentru firme este semnificativă, întrucât oamenii le percep ca frâne ale dezvoltării economice și surse de impact direct asupra propriului trai”, a explicat Ștefureac, citat de Hotnews.