Pleci la drum lung? Uite cum faci economie la carburant!
Să pleci la drum lung cu maşina poate fi foarte costisitor din punctul de vedere al consumului de carburant. De cele mai multe ori, suntem nevoiţi să facem două plinuri, unul pentru dus şi unul pentru întors. Însă există anumite trucuri care, dacă sunt respectate întocmai, duc la o economie – bani pe care îi vei putea folosi în vacanţă. Uite la ce să fii atent!
Nu încărca maşina inutil
Când pleci în vacanţă, ai tendinţa de a lua cu tine tot dulapul: toate rochiile, toate bluzele, haine pentru zilele mai răcoroase, pantofii cu toc, slapii, sandalele, adidaşii. Apoi, hainele copiilor, ale soţului, produse de igienă, de întreţinere, cosmeticele şi lista continuă. Până la urmă nu le cari tu, le cară maşina. Însă, cu cât este mai îngreunată, cu atât va consuma mai mult carburant. Iar dacă drumul pe care îl ai de făcut este lung, atunci fii sigură că va trebui să alimentezi mai des.
Verifică presiunea pneurilor
O valoare corectă a presiunii pneurilor poate reduce cu 3-4% consumul de combustibil, potrivit specialiştilor auto. Pentru a afla valoarea recomandată a presiunii din cauciucuri verificaţi indicaţiile oferite de producător. Pneurile umflate prea puţin cresc rezistenţa la rulare şi, implicit, consumul de carburant.
Fă o revizie înainte de plecare
Înainte de a pleca la drum, du maşina la service şi fă-i o revizie generală. Autoturismul trebuie să fie menţinut în condiţii optime de funcţionare. Asta presupune o geometrie corespunzătoare a roţilor, filtre de aer şi ulei înlocuite, dacă este cazul. De asemenea, cumpără carburant de bună calitate!
Mergi cu viteza optimă
Când drumul este liber, suntem tentaţi să mergem mai repede şi apăsăm pedala de acceleraţie depăşind, de multe ori, limita de viteză admisă. Pe lângă faptul că este foarte posibil să fii amendat de poliţiştii rutieri pentru viteză excesivă, vei consuma şi mai mult carburant. De asemenea, plecatul de pe loc cu scârţâit de roţi, frânele bruşte, manevrarea agresivă a maşinii duc la un consum mult mai mare de benzină sau motorină.
Atenţie la portbagajul exterior
Dacă maşina este prevăzută cu portbagaj exterior, cu siguranţă îl vei folosi. Greutatea bagajelor, dar şi faptul că maşina nu mai este atât de aerodinamică, vor duce la un consum mai mare de carburant. Recomandat este să foloseşti portbagajul când chiar nu ai încotro, iar geamantanele să le aşezi în portbajagul interior al maşinii. Atenţie! Dacă nu cari nimic pe maşină, demontează portbagajul exterior.
Cum foloseşti aerul condiţionat
Aerul condiţionat duce la un consum mai mare de combustibil, mai ales dacă nu ştii cum să-l foloseşti corect. Recomandat este ca, înainte de a-l porni, să laşi habitaclul să se ventileze puţin. Deschide larg portierele şi aşteaptă câteva minute pentru ca aerul încins din interior să fie evacuat. Porneşte apoi la drum lăsând geamurile deschise pentru ca maşina să se răcorească. După ce temperatura a devenit suportabilă, închide geamurile şi dă drumul la aerul condiţionat. Atenţie! Nu deschide geamurile în timp ce climatizarea funcţionează.
Nu deschide geamurile până jos
Dacă nu ai aer condiţionat, cu siguranţă vei deschide geamurile în timpul mersului pentru că, altfel, nu ai putea suporta temperatura. Însă acest lucru „îngreunează” maşina, o „înfrânează”, iar autoturismul va depune un efort mărit. Evident, va consuma mai mult carburant.
Fă-ţi un plan de drum
E foarte important ca atunci când plecăm în concediu într-o zonă în care nu am mai fost până acum să consultăm cu atenţie harta şi să alegem între mai multe rute. Recomandat este să alegi drumul cel mai scurt, însă şi aici pot fi capcane: un drum scurt poate trece prin multe sate şi comune, unde vei fi nevoit să opreşti la treceri de pietoni, la semafoare, unde va trebui să dai prioritate sau, mai rău, să te trezeşti blocat într-o coloană de maşini. Frânele dese, plecatul de pe loc sunt consumatori de carburant. Pe de altă parte, un drum mai lung, dar fără opriri dese, pe care mergi cu o viteză constantă, îţi poate oferi şansa unui consum mult mai mic. Înainte de a pleca de acasă consultă starea drumurilor. Vezi dacă nu cumva pe ruta aleasă de tine sunt lucrări la carosabil, drumuri închise, cu restricţii mari de viteză etc. În caz contrar, există riscul să te trezeşti că eşti obligat să o iei pe rute ocolitoare.
Opreşte motorul dacă stai pe loc
În drumul tău, există posibilitatea de a rămâne blocat într-o coloană de maşini care s-a format din cauza unui accident rutier sau al unui alt incident apărut pe şosea. Recomandat este să nu stai pe loc cu motorul pornit. La fel şi când aştepţi la barieră să treacă trenul. Scoate cheia din contact!