Poluare masivă în București. Ministerul Mediului dă vina pe vreme!

Ultima actualizare:

Ziua de miercuri, 16 februarie, a venit cu valori îngrijorătoare în ceea ce privește poluarea aerului din Capitală. Astfel, astăzi a fost înregistrat cel mai periculos indice în aerul pe care locuitorii din București îl inspiră.

Poluare masivă în București, dar și în restul țării Foto: Pixabay
Poluare masivă în București, dar și în restul țării Foto: Pixabay

Senzorii rețelelor care monitorizează calitatea aerului în București au înregistrat miercuri, la orele dimineții, depășiri cu 700% a indicelui PM 2,5. De asemenea, valori mult peste limita admisă au fost înregistrate și pentru PM 10, respectiv cu 400%.

Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a explicat că poluarea ar apărea în urma arderilor ilegale.

Poluare masivă în București, dar și în restul țării

Potrivit datelor înregistrate de rețeaua independentă airly.eu, zonele din Capitală cele mai afectate de poluare au fost Ferentari, Pantelimon și Șoseaua Giurgiului, în ziua de 16 februarie. Totodată și aerlive.ro, o altă rețea independentă, a atras atenția asupra depășirii indicilor de poluare.

 Stațiile oficiale ale Ministerului Mediului au înregistrat, de asemenea, depășiri de până la 250% la PM10 și circa 350% pentru PM 2,5 la stația de la Lacul Morii. 

Dacă ne-am fi uitat la prima oră, vedeam pâclă cenușiu închis. Vorbim de particule provenite din arderi. Aseară la 20.00 – 21.00 nu era trafic intens în Capitală. (…)

Majoritatea fumurilor vin de la focuri de la mașini dezmembrate, extrem de toxice, de 4.500 de ori mai toxice decât lemnul și o ardere dată de sobele din casele care se alimentează cu combustibili solizi”, a afirmat activistul Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu.

  Acesta îl critică pe ministrul Mediului, Tanczos Barna, într-un mesaj publicat pe Facebook, în legătură cu refuzul lui de a-și da acordul pentru proiectul care incriminează arderile ilegale.

Ce riști dacă expiri acest tip de aer poluat

  Particulele în suspensie, PM 10 și PM 2,5, pot trece prin nas și gât, ulterior ajung în alveolele pulmonare. Acesta pot provoca inflamații, intoxicări și dificultăți respiratorii, în special la persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii. De asemenea, copiii, vârstnicii şi cei care suferă de astm, sunt și ei expuși.

Cum răspunde Ministerul Mediului acuzațiilor

Ministerul Mediului a încerct să explice situația, dând vina pe vreme. În zilele de marţi şi miercuri s-au înregistrat creşteri ale concentraţiilor de poluanţi atmosferici în toată ţara,  spun reprezentanții Ministerului, din cauza condiţiilor meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei.

Nu au fost înregistrate sesizări cu privire la existenţa unor focare de arderi care ar fi putut influenţa calitatea aerului”, precizează Ministerul Mediului. „Efectul a fost cel al unui ”capac” care a împiedicat dispersia poluanţilor pe timpul nopţii", mai arată Ministerul Mediului, miercuri, într-un comunicat de presă. Acest lucru s-ar fi întâmplat din existenţei unor condiţii meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, mişcarea aerului pe orizontală a fost extrem de redusă, ceea ce a determinat condiţii de calm atmosferic, iar pe verticală direcţia de deplasare a fost de sus în jos, pe fondul presiunii atmosferice ridicate, a umezelii relative a aerului, în general, ridicate, şi a formării unui strat de inversiune termică, mai explică Ministerul Mediului. 

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat la staţiile din judeţele Alba, Cluj, Giurgiu, Mureş şi Neamţ, precum şi la cele din aglomerarea Bucureşti-Ilfov. Nu vorbim, aşadar, despre un caz izolat pentru regiunea Bucureşti, ci de un fenomen generalizat pe întreg teritoriul României.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net