Poluare masivă în București. Ministerul Mediului dă vina pe vreme!

Ziua de miercuri, 16 februarie, a venit cu valori îngrijorătoare în ceea ce privește poluarea aerului din Capitală. Astfel, astăzi a fost înregistrat cel mai periculos indice în aerul pe care locuitorii din București îl inspiră.

image
Poluare masiv─â ├«n Bucure╚Öti, dar ╚Öi ├«n restul ╚Ť─ârii Foto: Pixabay

Senzorii re╚Ťelelor care monitorizeaz─â calitatea aerului ├«n Bucure╚Öti au ├«nregistrat┬ámiercuri, la orele dimine╚Ťii, dep─â╚Öiri cu 700% a indicelui PM 2,5. De asemenea, valori mult peste limita admis─â au fost ├«nregistrate ╚Öi pentru PM 10, respectiv cu 400%.

Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a explicat că poluarea ar apărea în urma arderilor ilegale.

Poluare masiv─â ├«n Bucure╚Öti, dar ╚Öi ├«n restul ╚Ť─ârii

Potrivit datelor ├«nregistrate de re╚Ťeaua independent─â airly.eu, zonele din Capital─â cele mai afectate de poluare au fost Ferentari, Pantelimon ╚Öi ╚śoseaua Giurgiului, ├«n ziua de 16 februarie. Totodat─â ╚Öi aerlive.ro, o alt─â re╚Ťea independent─â, a atras aten╚Ťia asupra┬ádep─â╚Öirii indicilor de poluare.

┬áSta╚Ťiile oficiale ale Ministerului Mediului au ├«nregistrat, de asemenea, dep─â╚Öiri de p├ón─â la 250% la PM10 ╚Öi circa 350% pentru PM 2,5 la sta╚Ťia de la Lacul Morii.┬á

ÔÇ×Dac─â ne-am fi uitat la prima or─â, vedeam p├ócl─â cenu╚Öiu ├«nchis. Vorbim de particule provenite din arderi. Asear─â la 20.00 ÔÇô 21.00 nu era trafic intens ├«n Capital─â. (ÔÇŽ)

Majoritatea fumurilor vin de la focuri de la ma╚Öini dezmembrate, extrem de toxice, de 4.500 de ori mai toxice dec├ót lemnul ╚Öi o ardere dat─â de sobele din casele care se alimenteaz─â cu combustibili soliziÔÇŁ, a afirmat activistul Octavian Berceanu, fost ╚Öef al G─ârzii de Mediu.

  Acesta îl critică pe ministrul Mediului, Tanczos Barna, într-un mesaj publicat pe Facebook, în legătură cu refuzul lui de a-și da acordul pentru proiectul care incriminează arderile ilegale.

Ce riști dacă expiri acest tip de aer poluat

┬á Particulele ├«n suspensie, PM 10 ╚Öi PM 2,5, pot trece prin nas ╚Öi g├ót, ulterior ajung ├«n alveolele pulmonare. Acesta pot provoca inflama╚Ťii, intoxic─âri ╚Öi dificult─â╚Ťi respiratorii, ├«n special la persoanele cu boli cardiovasculare ╚Öi respiratorii. De asemenea, copiii, v├órstnicii ┼či cei care sufer─â de astm, sunt ╚Öi ei expu╚Öi.

Cum r─âspunde Ministerul Mediului acuza╚Ťiilor

Ministerul Mediului a ├«ncerct s─â explice situa╚Ťia, d├ónd vina pe vreme. ├Än zilele de mar┼úi ┼či miercuri s-au ├«nregistrat cre┼čteri ale concentra┼úiilor de poluan┼úi atmosferici ├«n toat─â ┼úara,┬á spun reprezentan╚Ťii Ministerului, din cauza condi┼úiilor meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei.

ÔÇ×Nu au fost ├«nregistrate sesiz─âri cu privire la existen┼úa unor focare de arderi care ar fi putut influen┼úa calitatea aeruluiÔÇŁ, precizeaz─â Ministerul Mediului. ÔÇ×Efectul a fost cel al unui ÔÇŁcapacÔÇŁ care a ├«mpiedicat dispersia poluan┼úilor pe timpul nop┼úii", mai arat─â Ministerul Mediului, miercuri, ├«ntr-un comunicat de pres─â. Acest lucru s-ar fi ├«nt├ómplat din existen┼úei unor condi┼úii meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei.

Potrivit Administra┼úiei Na┼úionale de Meteorologie, mi┼čcarea aerului pe orizontal─â a fost extrem de redus─â, ceea ce a determinat condi┼úii de calm atmosferic,┬áiar pe vertical─â direc┼úia de deplasare a fost de sus ├«n jos, pe fondul presiunii atmosferice ridicate, a umezelii relative a aerului, ├«n general, ridicate, ┼či a form─ârii unui strat de inversiune termic─â, mai explic─â Ministerul Mediului.┬á

Cele mai semnificative cre┼čteri s-au ├«nregistrat la sta┼úiile din jude┼úele Alba, Cluj, Giurgiu, Mure┼č ┼či Neam┼ú, precum ┼či la cele din aglomerarea Bucure┼čti-Ilfov. Nu vorbim, a┼čadar, despre un caz izolat pentru regiunea Bucure┼čti, ci de un fenomen generalizat pe ├«ntreg teritoriul Rom├óniei.

Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! ┼či pe┬áGoogle News!┬á

vladut
cub ion ╚Ťiriac png
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
1 bruce willis jpg jpeg
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
FotoJet (2) jpg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 19 august sfantul andrei stratilat si credinciosii sai soldati 2593 la numar fresca la manastirea sucevita jpeg
Lacul Morii jpg
pensionari care au deplatit facturi 0 jpeg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
Orașul Granadilla jpg
GettyImages 1338148296 jpg