Poluarea aerului ne îmbolnăvește de plămâni. Cum prevenim afecțiunile respiratorii

Ultima actualizare:
Plantele de apartament cu frunze mari absorb mai repede toxinele din aer
Plantele de apartament cu frunze mari absorb mai repede toxinele din aer

Poluarea aerului ne îmbolnăvește de plămâni, iar gradul ridicat de toxine pe care le inhalăm zilnic atunci când ieșim din casă ne pot băga în spital cu boli respiratorii grave. Este vorba despre afecțiuni care se dezvoltă în timp și care, odată instalate, deteriorează destul de serios calitatea vieții. Vestea bună este că ne putem proteja. Iată care sunt cele mai des întâlnite boli și cum le putem preveni.

Poluarea aerului ne îmbolnăvește de plămâni încet, dar sigur. Iată ce boli poate declanșa

Bucureștiul este cel  mai poluat oraș din România, urmat de Brașov și Iași, reiese din măsurătorile parametrilor calității aerului efectuate de-a lungul timpului. Mai mult, se pare că aerul pe care îl respirăm în Capitală este la fel de toxic precum cel din Sydney, cunoscut ca fiind unul dintre cele mai poluate orașe din lume.

Potrivit studiilor efectuate în ultimii ani,  persoanele expuse zi de zi poluării sunt predispuse la afecțiuni precum bronșită, astm, boli cardiovasculare, alergii la polen, cancere pulmonare și boli ale aparatului reproducător. Iată ce riscăm când ieșim zilnic din casă!

Petrece cât mai mult timp în parcuri și grădinik, acolo unde aerul este mult mai respirabil
Petrece cât mai mult timp în parcuri și grădinik, acolo unde aerul este mult mai respirabil

Bronșite acute și cronice

Poluanții atmosferici afectează bronhiile, iar acestea devin mai sensibile și mai fragile. Iată motivul pentru care sunt mult mai expuse virusurilr și bacteriilor – cele care provoacă bronșite acute și cornice. Se estimează că, anual, 950.000 de cazuri de bronșite acute sunt provocate de poluarea aerului. Din aceste 950.000 de cazuri de bronșite acute, 134.000 devin cronice. Bronșitele cronice, din păcate, pot degenera și pot declașa complicații. Apar, astfel, bronhopneumopatiile cronice obstructive. Acestea sunt afecțiuni permanente, iar 15% din totatul lor sunt asociate cu poluarea aerului.

Crize de astm

Astmul reprezintă principala afecțiune declanșată sau agravată de poluarea aerului. Se estimează că între 10% și 35% dintre cazurile de astm identificate în fiecare an  sunt asociate cu acest tip de poluare a aerului pe care îl respirăm zi de zi.

Boli cardiovasculare

Potrivit specialiștilor, poluarea atmosferică este un factor care poate declanșa accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic și angină pectorală. Bolile de inimă sunt, în general, afecțiuni grave, care necesită tratament imediat, iar de cele mai multe ori acesta se administrează pe parcursul întregii vieți. Din păcate, așa cum știm cu toții, afețiunile cardiace sunt, multe dintre ele, fatale.

Poluarea aerului și alergiile

Cele mai des întâlnite alergii sunt cele la acarieni, polen, praf și spori de mucegai, iar un aer viciat le conține pe toate. Alergia apare mai ales primăvara, dar afecțiunea poate fi declanșată în orice anotimp, dacă suntem expuși multă vreme agenților alergeni. Este normal ca la un moment dat organismul nostru să reacționze.

Cancer pulmonar

Calitatea aerului pe care îl respirăm este crucială pentru sănătatea plămânilor noștri. Deși este foarte dificil de estimat cu precizie numărul de cancere declanșate de poluare, specialiștii sunt de părere că aerul viciat este unul dintre factorii declanșatori ai acestei boli.

Afecțiuni ale sistemului reproducător

În urma numeroaselor studii efectuate, specialiștii au ajuns la concluzia că poluarea afectează fertilitatea masculină. Tot din cauza poluării s-au înmulțit și cazurile de nașteri premature, dar și cele de mortalitate intrauterină.

Cum previi îmbolnăvirile cauzate de poluarea aerului

Există, din fericire, anumite lucruri pe care le putem face pentru a ne proteja sănătatea. Iată ce sfaturi primim din partea celor de la Greenpeace România.

Evită centrul orașului la ore de vârf. Calitatea aerului este foarte scăzută!

În centrul marilor orașe, mai ales la orele de vârf, când circulația este foarte intensă, nivelul de poluare a aerului este mult mai ridicat. În Londra, de exemplu, cercetătorii au analizat nivelurile de poluare de pe arterele principale ale orașului și au descoperit că folosirea unei străzi lăturalnice poate reduce expunerea la poluare cu până la 60%. Dacă, de obicei, mergi pe jos sau cu bicicleta pe o stradă aglomerată, merită să cauți străzile mai puțin circulate, cele secundare, deși drumul va fi puțin mai lung.

Poluarea din București a ajuns la cote foarte ridicate, iar Uniunea Europeană ne va aplica amenzi drastice
Poluarea din București a ajuns la cote foarte ridicate, iar Uniunea Europeană ne va aplica amenzi drastice

Ieși la plimbare în parc

Acest sfat este valabil mai ales în perioada sezonul cald, când putem ieși afară, în parc, la plimbare. Alege un parc aflat la marginea orașului, departe de drumurile aglomerate și încearcă să petreci aici cât mai mult timp. Poți ieși cu copiii la leagăne, la groapa cu nisip, te poți plimba cu barca pe lac sau cu vaporașul, poți sta pe iarbă, la un picnic sau, de ce nu, la o terasă savurând o băutură rece.

Copiii sunt mult mai expuși îmbolnăvirilor, deoarece nu au un sistem imunitar foarte puternic, așa cum îl are un adult
Copiii sunt mult mai expuși îmbolnăvirilor, deoarece nu au un sistem imunitar foarte puternic, așa cum îl are un adult

Plante în casă și în balcon

Plantele purifică aerul viciat din locuință, așa că recomandat este să ai câteva ghivece în casă sau în balcon. Alege plante cu frunze mari care să absoarbă toxinele cât mai repede și cât mai eficient. Poți opta pentru flori al căror parfum discret elimină mirosurile neplăcute de aer stătut, fum de țigară etc.

Cumpără un purificator de aer

Te-ar ajuta foarte mult și un purificator de aer pe care să-l muți o dată la câteva ore dintr-o cameră în alta. Aparatul va filtra aerul din încăpere și va reține praful, polenul, acarienii sau ale microorganisme care ar putea să-ți afecteze, în timp, sănătatea. Un alt sfat ar fi să ai mare grijă la cum cureți filtrele aparatului de aer condiționat. Nu în utimul rând, dacă nu ai, cumpără un aspirator fără sac sau unul cu filtrare prin apă. Renunță la sacul clasic din pânză sau la cele de un8ică folosință, din hârtie.

Aerisește cu grijă locuința

Nu ne dăm seama dar, din păcate, dorind să aducem aer cât mai proaspăt în casă, deschidem larg geamurile și lăsăm să pătrundă un aer și mai viciat, și mai poluat față de cel deja existent în locuință. Dacă stai într-un apartament într-un bloc aflat lângă o stradă intens circulată, încearcă să deschizi geamurile în camerele care nu au vedere la stradă. Evident, ține ușile deschise, în așa fel încât toată locuința să se aerisească. Un alt sfat ar fi să aerisești noaptea, când circulația nu mai este așa de intensă, iar noxele ating un nivel mai scăzut.

Poluarea aerului: cum protejăm copiii

Emisiile de gaze și noxe emanate de mașini, camioane și autobuze sunt mult mai concentrate atunci când vehiculele stau la stop sau încetinesc la semafoare. Poluarea este mai ridicată pe aceste segmente de drum, iar pietoniii respiră un aer mult mai viciat. Lucrurile devin cu adevărat grave când ne gândim că cei mici sunt mult mai expuși decât adulții, deoarece, având o înălțime mai mică, ei sunt mai aproape de țevile de eșapament.

Recomandat este ca atunci când mergi cu copilul de mână prin aceste zone, el să nu circule foarte aproape de bordură. Eventual, dacă altfel nu se poate, mergi tu pe acolo și încearcă să-l ții pe cel mic cât mai departe de emisiile de gaze. Un alt sfat: atunci când așteptați la trecerea de pietoni, faceți un pas mai în spate, în așa fel încât să ieșiți cât mai mult din zona intens poluată care se află la marginea drumului. 


    Poluarea din București a ajuns la cote foarte ridicate, iar Uniunea Europeană ne va aplica amenzi drastice
Poluarea din București a ajuns la cote foarte ridicate, iar Uniunea Europeană ne va aplica amenzi drastice

România ar putea plăti amenzi uriașe din cauza poluării din București

Poluarea aerului, care ne poate îmbolnăvi de plămâni sau poate agrava boli deja existente, este o problemă cu care România se confruntă de foarte multă vreme. 11 oraşe printre care Craiova, Cluj, Oradea, Timişoara, dar şi Constanța, trebuie să ia urgent măsuri anti-poluare, altfel riscă amenzi severe din partea Uniunii Europene. Anunţul a fost făcut, luni, de ministrul Mediului, Costel Alexe, care a invitat la discuţii primarii oraşelor aflate deja în procedura de infrigement, respectiv București, Iaşi şi Braşov.

Capitala este tot mai poluată deoarece planul de măsuri nu a fost implementat corect. Întâlnirea de la Ministerul Mediului a avut loc în contextul în care România ar putea fi condamnată de Curtea europeană pentru justiție pentru că nu a luat măsurile necesare pentru a reduce poluarea. Este vorba despre 3 orașe: Iași, Brașov și București. În cazul Iașiului și Brașovului procedura nu este atât de avansată, însă o decizie în cazul Bucureștiului ar putea fi luată în orice moment.

Potrivit ministrului Mediului, dacă România va fi condamnată, Guvernul României ar putea plăti pentru poluarea din București și până la 400.000 de euro pe zi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net