Povestea Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, teatrul celor mai mari violențe româno-maghiare din ultimii 20 de ani

Ultima actualizare:

    Peste 400 de români au venit joi să serbeze Ziua Eroilor în cimitir deși accesul era interzis de autorități Foto: G4 Media
Peste 400 de români au venit joi să serbeze Ziua Eroilor în cimitir deși accesul era interzis de autorități Foto: G4 Media

Război între români și unguri în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului! Sute de români și maghiari s-au încăierat joi printre crucile cimitirului, în cele mai mari violențe interetnice din ultimii 20 de ani. Click! îți explică de ce a devenit Cimitirul Eroilor din Valea Uzului câmp de luptă.

Scandalul în jurul cimitirului eroilor din Valea Uzului, la poalele munților Ciucului, a început la jumătatea lunii mai, înainte de alegerile europarlamentare, când Primăria orașului Dărmănești din județul Bacău a decis reabilitarea tuturor monumentelor și cimitirelor de pe raza administrativ teritorială a orașului.

"In contextul manifestarilor dedicate Centenarului Marii Uniri si Primului Razboi Mondial, Primăria si Consiliul Local Dărmănești au hotărât reabilitarea tuturor monumentelor și cimitirelor de pe raza administrativ teritorială a orașului. Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului a fost fondat de Societatea Cultul Eroilor intre anii 1926 si 1927, fiind înhumați un numar de 1.306 militari de naționalități diferite: români, maghiari, germani, austrieci, italieni, ruși și sârbi. In vederea reabilitării parcelei eroilor români din Cimitirul Valea Uzului, Primaria Darmanesti a primit în 4 octombrie 2018 o adresă emisă de către Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Bacău prin care ni se comunica faptul că amplasamentul Cimitirului Internațional al Eroilor Valea Uzului se afla în interiorul UAT Dărmănești", au motivat lucrările autoritățile din Dărmănești într-un comunicat remis Mediafax. Reprezentantii primăriei băcăuane susțin că statutul de Cimitir International al Vaii Uzului s-a păstrat până în anul 1994 când, la inițiativa autorităților locale din comuna Sânmartin, judetul Harghita, s-a început reabilitarea parcelei eroilor maghiari, "lucru care a continuat până în anul 2013, fără a se ține cont de planul de amplasament al cimitrului din anul 1926". Necunoscuți au acoperit atunci crucile unor eroi români din cimitir și de aici până la un conflct în toată regula nu a mai fost decât un pas.

Poziția UDMR despre Cimitirul Eroilor din Valea Uzului

"Este inadmisibil din punct de vedere politic și ilegal din punct de vedere administrativ faptul că primăria localității Dărmănești din județul Bacău a alocat ilegal parcele pentru mormintele soldaților români în incinta cimitirului din Valea Uzului, localitate aflată in judetul Harghita, fără să ceară permisiunea Primăriei Sânmartin, care administrează si întreține cimitirul", se arată într-o scrisoare pe care Kelemen Hunor a adresat-o premierului Dăncilă, după decizia primăriei din Dărmănești.  Liderul UDMR cerea premierului sa faca demersuri pentru a opri constructia prin procedura administrativă, până la clarificarea situației.

"Cimitirul militar figurează în inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al comunei Sânmartin, reconfirmat cel mai recent prin Hotărârea Guvernului nr. 299 din 31 martie 2010. Incălcând prevederile legale privind dreptul de proprietate, Consiliul Local Dărmănești a adoptat - la data de 29 martie a.c. - o hotărâre prin care schimba încadrarea juridică a cimitirului, obținând avizul Ministerului Apărării pentru înființarea unui alt cimitir militar pe un teren care face parte din patrimoniul public al altei administrații locale", se arăta într-un comunicat al UDMR. Concret, reprezentanții UDMR spun că timp de 30 de ani, în cimitirul menționat au fost făcute renovari din resursele proprii ale Primăriei Sânmartin, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldatilor maghiari ucisi în bătăliile din Valea Uzului. Nimeni nu a spus nimic, pentru ca să apară această hotărâre a Primăriei Dărmănești în plină campanie pentur alegerile europarlamentare.

Bătălia de la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului

Aproximativ 1000 de maghiari au format, joi, un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor. Un grup de 400 de români a intrat cu forța în cimitir, cățărându-se pe garduri, la faţa locului intervenind şi jandarmii pentru ca situaţia să nu escaladeze. Ca de obicei forțele de ordine au fost depășite iar cele două tabere s-au alergat printre cruci, cimitirul arătând după scandal de parcă o ceată de elefanți a alergat printre cruci. În timp ce românii tac chitic, maghiarii au luat foc.”Să intri în cimitir, să-i ataci pe cei care se roagă acolo, să rupi gardul, să rupi poarta, să rupi crucile din pământ, să arunci cu piatră, spunând că tu vii să comemorezi eroi, care la 10-12 kilometri, într-un alt cimitir în Poiana Uzului sunt într-adevăr îngropaţi, un cimitir uitat. A fost o provocare pusă la cale de câteva organizaţii nonguvernamentale, plus câţiva preoţi, plus foşti militari în rezervă, inclusiv generalul Chelaru, foşti europarlamentari, care au fost acolo, s-a văzut că era o coordonare foarte-foarte precisă de a ataca oamenii care au format un lanţ. E inacceptabil ceea ce s-a întâmplat. România ieri a arătat faţa adevărată, modelul european de protecţie a minorităţilor, asta este faţa adevărată a României în 2019”, a declarat în urma evenimentelor, președintele UDMR, Kelemen Hunor, la RFI. Liderul UDMR a cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan și a prefectului de Harghita. Reprezentanții guvernului de la Budapesta au remis un protest oficial ambasadorului român în Ungaria

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
image
actualitate.net
image
actualitate.net