Povestea elevei premiante, care a fost eliminată de la Bac pentru că avea telefonul la ea, deși era închis. Cazul a ajuns in instanță

O elevă din județul Hunedoara a fost eliminată din sala de examen la ultima probă a Bacalaureatului după ce a fost surprinsă având asupra sa telefonul mobil.

Eleva premiată este din județul Hunedoara / foto: arhiva
Eleva premiată este din județul Hunedoara / foto: arhiva

Aceasta a explicat supraveghetorilor că, din cauza emoțiilor, a uitat telefonul în buzunar. Telefonul era închis și nu a fost folosit, conform imaginilor de pe camerele de supraveghere.

În pofida acestui fapt, eleva a fost eliminată și i s-a interzis participarea la următoarele două sesiuni de Bacalaureat. Ea a contestat decizia în instanță și a obținut o primă victorie, scrie Hotnews.

Mara terminase liceul cu media 9.91

Mara*, absolventă a unui liceu de top din Hunedoara, profilul matematică-informatică, a fost o elevă cu performanțe deosebite, obținând media 9,91 la finalul liceului și note foarte bune la simulările de Bacalaureat.

Însă, la ultima probă, cea de anatomie, a fost eliminată din cauza telefonului mobil pe care îl avea asupra sa. Când a fost întrebată dacă are telefonul, Mara a recunoscut imediat și a arătat că acesta era închis.

În instanță, Mara a explicat că din cauza emoțiilor și a problemelor de sănătate a uitat telefonul asupra ei, fără a-l folosi pe durata examenului.

De asemenea, în acțiunea depusă, se subliniază că Mara nu avea niciun motiv să copieze, provenind dintr-o familie cu performanțe academice constante. Fratele ei a fost olimpic național și șef de promoție al aceluiași liceu.

Comisia de Bacalaureat a aplicat regulamentul strict, eliminând-o din examen și interzicându-i participarea la următoarele două sesiuni. Mara, susținută de familie, a apelat la instanță pentru a anula această decizie, dorind să i se permită participarea la următoarea sesiune de Bacalaureat.

Procesul va începe la Tribunalul Hunedoara la începutul lunii august, însă pentru a evita prelungirea situației, Mara a cerut o ordonanță președințială pentru suspendarea sancțiunii, astfel încât să poată participa la sesiunea din vară.

Interzicerea participării la sesiunea din toamnă îi va pune viitorul în pericol

Avocatul elevei a subliniat că interzicerea participării la următoarea sesiune îi afectează ireparabil viitorul academic, limitându-i accesul la ofertele de la instituțiile de învățământ superior.

Tribunalul Hunedoara a decis pe 12 iulie să permită elevei participarea la a doua sesiune de Bacalaureat, argumentând că altfel viitorul său ar fi afectat în mod ireparabil. Totuși, instanța nu a fost de acord să-i recunoască probele deja promovate, impunându-i să susțină toate probele din nou.

În perioada 8-22 august va avea loc a doua sesiune de Bacalaureat, pentru care înscrierile au început pe 15 iulie. La prima sesiune, rata națională de promovare a fost de 78,2%, iar 103 elevi au fost eliminați pentru tentativă de fraudă.

Regulamentul Ministerului Educației interzice categoric candidaților să aibă asupra lor telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare în timpul examenului, prevedere care a condus la eliminarea Marei din examen.

*Numele elevei a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William și Prințul Harry Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
victor rebengiuc faleze de nisip jpg
Autorul atacului de la Palatul Parlamentului  Imagine amator jpg
2014 Nysa, stare miasto 03 JPG
gunoi freepik jpg
oase jpg
nucsoara istock jpg
complice crime constanta jpg
swan 200461 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net