Povestea impresionată a lui Nea Vasilie, paznicul care și-a lansat, la 64 de ani, primul volum de poezie

Ultima actualizare:

Nea Vasile, paznicul obișnuit de la Biblioteca Județeană „Christian Tell“ din Târgu Jiu, și-a schimbat locul de așteptare pentru iubitorii de lectură de la ușa instituției culturale, mutându-se în sala de manifestări.

Vasile Certezanu și-a lansat primul volum de versuri Foto: Alin Ion / Adevarul
Vasile Certezanu și-a lansat primul volum de versuri Foto: Alin Ion / Adevarul

La vârsta de 64 de ani, Vasile Certezanu, agent de pază la Biblioteca Județeană din Târgu Jiu, a lansat marți, 21 februarie 2024, volumul său de poezii intitulat „Frumusețile și durerile unei vieți“, cuprinzând 112 creații.

Sala a fost complet plină, cu rude, prieteni și oameni de litere din județul Gorj prezenți pentru a-l susține la acest eveniment important din viața sa.

Certezanu a fost profund emoționat, cu lacrimi în ochi: „Inițial, am început să scriu pentru a păstra amintirea copilăriei mele și a satului natal cu toate frumusețile și tradițiile sale. Apoi, am simțit că acest lucru nu este suficient și am început să exprim prin poezie experiențele mele de viață, atât bucuriile, cât și tristețile. Pe parcurs, am explorat lumea ideilor și am încercat să înțeleg trecerea noastră pe această lume. Tot ce am scris în acest volum este trăit de mine și provine din adâncul inimii mele. Am scris cu dorința sinceră de a împărtăși ceva din propria mea viață și sentimente.“

Poeziile lui Nea Vasile, apreciate de critici

Criticul literar Ion Popescu Brădiceni, membru al Uniunii Scriitorilor, a apreciat că poeziile lui Certezanu transmit emoție și autenticitate.

Certezanu a mărturisit că a avut emoții mari, deoarece a fost prima dată când și-a prezentat poeziile în fața unui public numeros: „Am fost foarte emoționat. A fost impresionant să văd atâția oameni prezenți la o lansare de carte în bibliotecă. Apreciez mult sprijinul primit și faptul că un om de cultură respectat în Gorj, Ion Mocioi, a avut cuvinte frumoase despre poeziile mele.“

El deja lucrează la un al doilea volum de poezii: „Am început deja să lucrez la al doilea volum de poezii. Aproximativ jumătate dintre poeziile sale sunt deja scrise.“

A devenit pasionat de poezie după ce s-a angajat la bibliotecă

Interesul pentru literatură l-a prins pe Certezanu odată cu începerea lucrului ca agent de pază la bibliotecă, unde a activat timp de 13 ani.

„Lucrând ca agent de securitate și intervenție la Biblioteca Județeană timp de 13 ani, am participat la numeroase evenimente culturale și lansări de carte, ceea ce m-a făcut să-mi dau seama că am o aptitudine pentru scris“, a explicat Certezanu, potrivit Adevarul. 

În afară de literatură, o altă pasiune a lui Certezanu este sculptura. Mai înainte, el a lucrat ca mecanic auto, fiind recunoscut ca un specialist în repararea Daciilor, rezolvând orice defecțiune întâlnită.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Turmă de zimbri Romania. FOTO The Guardian
image
image
image
image
image
image
feodor machnov the russian jpg
flori jpeg
bani jpg
flori jpeg
bani jpeg
Valea Oltului pe unde va trece Autostrada Sibiu Pitești în zona Cornetu Vâlcea Foto Daciana Stoica jpg
supermarket jpeg
pensie jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net