VIDEO Ce este „pipăitul în 10 secunde” care provoacă isterie în Italia

Decizia unui judecător a provocat o adevărată isterie pe rețelele sociale în Italia. Un paznic care a umilit o elevă pipăind-o în văzut tuturor, la școală, a fost iertat de instanță. Motivul este considerat revoltător de către italieni.  Mulți tineri din Italia își exprimă indignarea pe rețelele sociale, după ce un judecător a scutit de pedeapsă un paznic de la o școală din Roma după ce a pipăit o adolescentă, pe motiv că gestul nu a durat suficient, relatează BBC.  

image

Este vorba desăre o adolescentă de 17 ani de la un liceu din capitala Italiei.

Incidentul a avut loc aprilie 2022. Fata l-a reclamat la poliție pe paznic, povestind că în timp ce urca scările în unitatea de învățământ a simțit cum îi cad pantalonii, iar o mână îi atinge fesele și îi trage de lenjeria intimă.

Iubire, știi că a fost o glumă”, i-ar fi zis atunci bărbatul în vârstă de 66 de ani.

În fața autorităților îngrijitorul Antonio Avola, a recunoscut că a făcut gestul batjocoritolr, dar s-a apărat spunând că este o glumă.

Un procuror din Roma a cerut o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare. Săptămâna aceasta, un judecător l-a absolvit pe bărbat de orice vină, achitându-l de acuzațiile de agresiuhne sexuală, motivând că că ceea ce s-a întâmplat „nu constituie infracțiune” pentru că a durat mai puțin de 10 secunde.

Revoltă pe rețelele sociale

După această decizie, termenul "palpata breve" (pipăitul scurt) a devenit un trend pe Instagram și TikTok în Italia: italienii postează clipuri cu hashtag-ul #10secondi în care ironizează ideea celor 10 secunde în care pipăirea cuiva fără acordul său nu este considerată agresiune. Tinerii se mângâie pe piept timp de exact 10 secunde, iar clipurile, deși unele sunt inconfortabil de urmărit, au scopul de a arăta cât de lungi pot fi acele secunde.

Primul clip a fost postat de actorul Paolo Camilli ("White Lotus"), iar de atunci mii de oameni i-au urmat exemplul.

Un alt clip a fost postat de Chiara Ferragni, cel mai cunoscut influencer din Italia, cu 29,4 milioane de urmăritori pe Instagram.

Un alt influencer, Francesco Cicconetti, a scris pe TikTok: „Cine decide că 10 secunde nu este un interval lung? Cine numără secundele când ești hărțuit? Bărbații nu trebuie să aibă dreptul de a atinge corpul femeilor fără acordul lor, nici măcar o secundă - darămite 5 sau 10."

El a adăugat că decizia judecătorului de a-l achita pe agresor arată cât de normalizată este hărțuirea sexuală în societatea italiană.

„Această sentință este absurdă. Durata hărțuirii nu ar trebui să diminueze severitatea sa", se arată într-un mesaj pe contul de Instagram Freeda.

Ce spune eleva agresată

„Judecătorul a stabilit că el glumea? Ei bine, pentru mine n-a fost o glumă", a declarat eleva pentru Corriere della Sera. "Paznicul a venit din spate fără să zică nimic. Și-a băgat mâinile în pantalonii mei și sub lenjerie. M-a apucat de fund. Apoi m-a împins în sus, rănindu-mi zona intimă. Pentru mine, asta nu-i o glumă. Nu așa glumește un om în vârstă cu un adolescent", a spus ea.

„Acele câteva secunde au fost mai mult decât suficiente pentru ca paznicul să mă facă să-i simt mâinile pe mine", a continuat ea, adăugând că se simte de două ori trădată - de școală și de sistemul de justiție: „Încep să mă gândesc că am greșit că am avut încredere în instituții. Asta nu e dreptate."

Cifre recente ale Agenției pentru Drepturile Fundamentale a UE (FRA) au sugerat că 70% dintre femeile italiene care au fost victime ale unei hărțuiri între 2016 și 2021 nu au raportat incidentul.

Ei vor simți că raportarea abuzului pur și simplu nu merită. Dar este important, pentru că tăcerea îi protejează pe agresori”, a mai spus fata.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
angajam
image
image
image
image
image
image
furtuni ploi jpeg
Spania jpg
Kate Middleton Prințul William  foto   GettyImages jpg
Akkadian FOTO wikipedia jpg
Proiect construcție casă FOTO Shutterstock
Bucureștiul VEchi jpg
preot freepik jpg
foto jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net