Povestea incendiului sondei din Satu-Mare, cel mai lung din ultimii 10 ani
Localitatea Moftinu-Mare la 26 de km de Satu-Mare. O comună de 900 de locuitori, în care niciodată nu s-a întâmplat nimic. Până în noaptea de 17 spre 18 decembrie, când la o sondă de gaz de la marginea comunei a izbucnit un incendiu de proporții, a cărui stingere a durat 18 zile. Click!vă spune povestea acestuia și de ce spun autoritățile că există pericolul reaprinderii în orice moment a focului
Ora 1.35. O explozie puternică se aude, iar locuitorii din Moftinu tresar speriați din somn.”Am crezut că ne-a sunat ceasul. Am strigat-o pe Leana și am luat copiii așa dezbrăcați și am fugit spre uliță”povestește făcându-și cruce Mioara Bălțatu, zisă a lu Nucu. De când nu este bărbat în casă, ginerele Nicu fiind plecat la muncă în Spania, femeile stau mereu cu frica în sân. Casa lor este la marginea satului și frica este mare.”În depărtare se zărea o flacără mare și împreună cu vecinii am luat-o pe jos spre câmpul cu sonde”își aduce aminte acum și Niculae, unul dintre localnicii care au fost să vadă unde ardea. Nu au venit extratereștrii și nici nu a explodat vre-o bombă. O sondă de gaz de pe câmpul din fața localității a explodat și flăcări de 30 de metri se înălțau prin capul structurii de fier.
Potrivit digi24.ro, la faţa locului au sosit inițial 30 pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare, Adriana Pop.”Incendiul este unul de proporţii, flăcările având o înălţime de câţiva metri, dar nu există victime şi nici pericol de extindere la gospodăriile din localitate. La faţa locului intervin 34 de angajaţi ai ISU Satu Mare, 29 de subofiţeri şi cinci ofiţeri, cu şapte autospeciale de stingere şi o autoscară de lucru la înălţime, care încearcă lichidarea incendiului.
După trei zile, deja peste 70 de pompieri din şase judeţe acţionau la sonda de la Moftinu. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat anunţa la momentul respectiv, că multe din lucrurile făcute de pompieri au fost în premieră. “Au făcut o muncă impresionantă pentru a permite intervenţiile în siguranţă. Lucrurile realizate de colegii de la ISU unele sunt în premieră, nu s-au mai făcut altădată, echipamentele achiziţionate recent au jucat un rol, dar şi oamenii au jucat un rol major aici”, spunea mândru Arafat. El a precizat că nu ştie cât va dura până când va fi rezolvată situaţia, experţii avansând o perioadă cuprinsă între două săptămâni şi două luni. Au fost aduși experți canadieni, de la firma care gestiona zăcământul de gaze din zonă.
Cu ajutorul acestora, pompierii au reușit vineri, 5 ianuarie 2018, stingerea incendiului.”Acestea au fost stinse de volumul mare de apă care a ieșit din pământ, iar acum gaze care să întrețină focul nu mai ies deloc. Lucrurile nu sunt însă rezolvate, deoarece în momentul în care vor ieși din nou gaze și se va termina apa, flacăra va fi reaprinsă” a anunțat vineri, Adriana Pop. Reprezentanta ISU Satu-Mare a explicat că specialiștii canadieni vor încerca în următoarele zile să schimbe capul sondei pentru a capta gazul care iese. Pentru că localnicii s-au plâns că se aud tot timpul bubuituri din pământ și vroiau să știe dacă trebuie să-și părăsească locuințele, specialiștii au discutat cu aceștia pentur a-I liniști:”Nu este vorba de ceva grav, se folosesc mereu aparate de măsurare a emisiilor de gaze, cel mai mic pericol veți fi anunțați”a precizat Adriana Pop