Povestea tristă a lui Tanti Anica. Are o pensie de mizerie și trebuie să aleagă între mâncare și pastile: „Da de murit, tot mor”

Criza pe care o traversează România este resimţită cel mai tare de pensionarii cu cele mai mici venituri. De multe ori, aceştia au de ales între a cumpăra medicamente sau a cumpăra mâncare, după cum au aflat reporterii adevarul.ro. 

Tanti Anica  a lucrat  toată viaţa  la CAP. Foto: Adevărul
Tanti Anica a lucrat toată viaţa la CAP. Foto: Adevărul

Bătrânii cu pensii de CAP, care nu depăşesc 1.000 de lei lunar au ajuns să nu-şi mai permită nici măcar reţetele compensate, pentru că şi medicamentele s-au scumpit foarte mult. De la 1 august, produsele farmaceutice s-au scumpit, în medie, cu 20%. Iar acest lucru a fost resimţit cel mai mult de pensionarii cu venituri mici. În Botoşani, de exemplu, din cei aproximativ 90.000 de pensionari, o treime sunt foşti lucrători agricoli în cadrul CAP-urilor, adică au o pensie de aproximativ 1.000 de lei. Cu aceşti bani trebuie să-şi plătească utilităţile, să se hrănească şi, în plus, să cumpere medicamente. Reporterii „Adevărul” au fost la faţa locului, în sate, pentru a vedea cu descoperi dramele acestor oameni care nu au altă vină decât că au muncit toată viaţa la CAP, pentru ca restul ţării să o ducă bine. Astfel, au scos la iveală drame inimaginabile, cu pensionari care au de ales între a-şi cumpăra medicamentele care le prelungesc viaţa sau de mâncare.

Moş Damian este bolnav cu inima, are diabet tip II şi este hipertensiv. Beneficiză de reţetă compensată, dar lunar trebuie să mai pună încă 200 de lei pentru a-şi cumpăra medicamentele. „Dacă nu era reţeta trebuia să plătesc 500 de lei. Aşa dau numai 200. Dar îi mult tare. Eu am 1300 de lei pensie. Îmi mai rămân 1100 de lei. Lemne de unde? Curent şi alte dări de unde?”, spune bătrânul, cu ochii în lacrimi. El continuă: „Păi 300 pe medicamente, 600 pe niste vreascuri, lumina de plătit, impozitul şi iaca, mă împrumut deja! Şi de mâncare nici nu mi-am cumpărat. Îţi vine să pui mâinile pe piept şi să închizi ochii. Nu mai este de trăit”, spune moş Damian.

Moş Damian  are o pensie  de 1.300 de lei. Foto: Adevărul
Moş Damian are o pensie de 1.300 de lei. Foto: Adevărul

La o altă casă, Tanti Anica, o altă fostă CAP-istă, spune că uneori e nevoită să renunţe la medicamente, mai ales iarna, atunci când trebuie să dea banii şi pe lemne. Acum, recunoaşte ea cu voce tremurândă, odată cu scumpirea, este decisă să renunţe complet la tratament. „Trebuie să plătesc vreo 300 de lei, pe lângă reţetă. Sunt bolnavă. Dar nu mai pot, gata! S-au scumpit şi nu mai pot. Păi ori mănânc, ori cumpăr pastile. Că de amândouă văd că nu se poate. Ori mor de foame, ori de boală! Da de murit, tot mor”, spune botoşăneanca.

Alina Axinie monitorizează starea de sănătate a populaţiei, inclusiv la sat. Ea este mediator sanitar comunitar şi are în jur de 50 de ani şi de aproximativ şapte ani are grijă de bătrânii din Adăşeni. Ea spune că scumpirea medicamentelor este realmente un dezastru pentru pensionarii de la ţară, mai ales pentru cei cu pensii de CAP. „Este extrem de greu pentru ei. O lună îşi iau medicamentele, alta nu! Atâta îşi pot permite! Dacă vor mai fi scumpiri, nu-şi vor mai permite deloc!”, spune, îngrijorată, dar şi revoltată, Alina Axinie, pentru „Adevărul”.

Se dau ajutoare de 500 de lei la pensie

A doua tranşă a ajutorului pentru pensionarea cu venituri sub 3.000 de lei pe lună va fi livrată în octombrie împreună cu pensiile, aşa cum prevede OUG nr. 168/2022. În acest sens, deja au fost tipărite tichetele care vor ajunge în cel mai scurt timp la beneficiari. În tichetele de pensii care ajung în octombrie este menţionat şi cuantumul ajutorului. Cuantumul ajutoarele e după cum urmează: 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv; 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei şi 2.000 lei inclusiv; 300 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei şi 3.000 lei inclusiv. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net