Prăjitura cu foiţă de aur costă 50 de lei
O mâncare de cinci stele şi de 23 de carate. Asta poţi gusta, mai nou, şi în Bucureşti. Este decorată cu foiţă de aur şi te face să simţi că mănânci ceva cu adevărat preţios.
Creveţi auriţi, torturi şi globuri de ciocolată pudrate cu aur, toate acestea se găsesc în meniul unui restaurant recent inaugurat în Capitală. Şi, culmea, nu costă atât de mult pe cât, poate, ţi-ai imagina. Iar gustul – incredibil. Staţi liniştiţi, nu de la aur se trage. Foiţa aurită nu are niciun gust în mod deosebit. Ea vine doar să sublinieze faptul că preparatul este unul „regesc”.
„Aveţi aici un glob cu glazură de ciocolată Valrhona, cea mai bună din lume, cu cremă de mascarpone şi crem brulee cu fructe de pădure”, ne spune Cristian Serb, un tânăr în vârstă de doar 21 de ani, bucătar șef la Cucina Borghese. Arăta bine, însă noi eram mai curioşi să gustăm decorul aurit. Am rămas puţin dezamăgiţi – foiţa de aur nu are niciun gust în mod deosebit. Însă când am trecut la prăjitură, abia atunci ne-au explodat papilele gustative de plăcere. „Este aur comestibil de 23 de carate pe care îl cumpărăm sub formă de folii de diverse dimensiuni. Se foloseşte exclusiv pentru decor”, explică managerul localului.
O prăjitură de acest gen costă 50 de lei, un orez cu şofran, scoici, baby caracatiţe şi creveţi auriţi costă circa 60 de lei şi tot atât o salată cu fenicul, portocală şi fructe de mare acoperite cu aur.
Click! spune
Aurul este folosit de secole în gastronomie. E drept că nu aduce vreun beneficiu special pentru sănătate şi nici nu are gust senzaţional, dar nici rău nu face. Scopul lui – să-ţi ia ochii, în farfurie, să te facă să te simţi răsfăţat, să dea valoare unui preparat de lux.