Premierul Tudose: "Pilonul II de pensie nu se va desființa"

Ultima actualizare:

    Mihai Tudose a precizat că pilonul II de pensie nu va fi desființatFoto: arhivă personală
Mihai Tudose a precizat că pilonul II de pensie nu va fi desființatFoto: arhivă personală

Ministrul desemnat al finanțelor, Ionuț Mișa, aruncă bomba! Acesta a spus astăzi în comisia de buget-finanțe din Parlament că noul Guvern intenționează să desfiinţeze Pilonul II de pensii. În plenul Parlamentului însă, premierul Mihai Tudose l-a contrazis pe ministrul de finanțe și a menționat că pilonul II de pensie nu se va desființa.

UPDATE: Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat în plenul Parlamentului că pilonul II de pensie nu va fi desființat.

Pilonul II de pensii, care este obligatoriu pentru toți angajații până în 35 de ani, a intrat în vigoare în august 2007.

În tot acest timp, un procent din salariu a plecat lună de lună în contul nostru administrat de fondul ales de fiecare în parte.

Ionuț Mișa spune că nu s-au strâns bani mulți.

„La nivelul Pilonului II de pensii astăzi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care ar primi-o astăzi un contribuitor ar fi undeva la 25 de lei pe lună”, a spus ministrul propus la Finanțelor. Fără să se gândească că mulți dintre noi mai avem de cotizat până la pensie încă cel puțin 30 de ani de acum înainte.

Banii, transferați la Pilonul I sau Pilonul III

Dar ce s-ar întâmpla în această situație cu sumele strânse?

 „Luăm în calcul de a da posibilitatea fiecărui contribuabil să opteze către Pilonul III de pensii, către cel privat facultativ, sau să meargă către Pilonul I. Este alegerea contribuabililor”, a mai arătat ministrul propus al Finanțelor.

Specialiștii vorbesc despre faptul că cei din noul Executiv vor să se folosească de fapt de banii strânși la Pilonul II ca să acopere gaura neagră care există la Pilonul I, cel administrat de stat, și să aibă cu ce plăti majorările promise actualilor pensionari. Pentru că se bazazează că mulți vor migra către Pilonul I.

Câți bani sunt la Pilonul II

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active în valoare de aproximativ 36,1 miliarde de lei, la 31 mai 2017, în creștere cu 34,14% față de nivelul de la 31 mai 2016, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,904 milioane de participanți.

Sunt 6,7 milioane de participanți

Conform datelor ASF, de la începutul colectării în sistem, au fost virate contribuții pentru 6,761 milioane participanți. În luna martie, au fost virate contribuții pentru 4,087 milioane participanți, iar pentru 2,797 milioane nu au fost virate contribuții.

De asemenea, datele ASF arată că există 130.251 de participanți fără contribuții.

Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN și Vital.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net