Președintele turc: „Proiectul moscheii de la București e gata”
Președintele României, Klaus Iohannis, este în aceste zile gazda omologului său turc, Recep Tayyp Erdogan. În cadrul vizitei oficiale în Turcia, șeful statului român a discutat cu Erdogan inclusiv subiectul construirii moscheii de la București. În ce stadiu se află acest proiect și ce a primit România la schimb, aflați mai jos.
Muftiatul musulman din România este responsabil cu obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor pentru construirea celui mai impunător lăcaș de cult musulman din Europa. În cadrul întâlnirii pe are a avut cu președintele român, Recep Tayyp Erdogan a declarat că este informat în legătură cu stadiul acestui demers. „Vocile contra se pot auzi în orice țară. În timpul vizitei la București am discutat această chestiune cu domnul președinte. În momentul de față, colegii noștri lucrează pentru a obține autorizațiile. Avem și un proiect definitivat, dar în momentul de față vrem să-l dezvoltăm. Acest lucru va fi expresia cea mai frumoasă a dialogului și a solidarității dintre cele două țări”, a declarat președintele turc, ieri.
Klaus Iohannis a confirmat starea avansată a proiectului, precizând că acesta se află în etapa obținerii autorizației de construire. Terenul alocat comunității musulmane din România (circa 68.000) sea flă în nordul Capitalei, în zona Pieței Presei Libere. Decizia aprobării unui lăcaș de cult musulman la București a împărțit România în două tabere. Mulți români sunt de părere că Bucureștiul nu ar trebui să găzduiască un astfel de lăcaș, mai ales acum, în contextul expansiunii Islamului în Europa.
Partea română a negociat însă repturi similar și pentru comunitatea de români din Turcia. Președintele Iohannis a anunțat ieri că o serie de terenuri au fost puse la dispoziția românilor la Istanbul pentru construirea unei capele și a unui loc de cazare a pelerinilor.
Iohannis s-a deplasat la Istanbul pentru a lua pulsul Turciei în ceea ce privește problema migrației și pentru cooperări ulterioare între cele două state. Șeful statului a afirmat că susține Turcia în demersul ei de a se opune trasnformării sale în centru de refugiați. „Turcia, în calitate de țară care găzduiește pe teritoriul său un număr foarte mare de refugiați, joacă un rol cheie în soluționarea actualei crize, atât din punct de vedere umanitar, cât și al controlului fluxului migrației și al combaterii rețelelor de trafic de persoane. În acest sens, am salutat ințelegerea la care s-a ajuns săptâmana trecută la Consiliul European și sper că aceasta va contribui la reducerea semnificativă sau chiar la stoparea fluxului de migranți ilegali care pătrund din Turcia în Uniunea Europeană. România a fost un susținător puternic pentru ajungerea la această înțelegere”, a spus Iohannis.