Prețul alimentelor crește amețitor. Două produse devin un lux, după ce prețul lor a crescut cu peste 100%

Ultima actualizare:

Schimbările climatice și fenomenele meteorologice extreme provoacă o criză alimentară globală, cu efecte directe asupra prețurilor. Cafeaua, ciocolata, uleiul de floarea-soarelui și alte alimente de bază s-au scumpit considerabil în ultimul an, iar experții avertizează că situația va continua să se agraveze. Pentru ciocolată și cafea se așteaptă scumpiri de peste 100%.

Cafeaua, ciocolata și uleiul, în topul scumpirilor

Conform unei analize realizate de compania de consultanță Inverto, cacao și cafeaua au fost cele mai afectate de fenomenele meteorologice extreme.

Prețul alimentelor crește amețitor. Foto: George Frey/Bloomberg
Prețul alimentelor crește amețitor. Foto: George Frey/Bloomberg

În ultimul an, prețul boabelor de cacao a crescut cu 163%, iar cel al cafelei cu 103%. Seceta și temperaturile extreme din regiunile producătoare, precum Africa de Vest, Brazilia și Vietnam, au dus la scăderea producției și la dezechilibre majore în piață, relateaza The Guardian

Pe lângă aceste produse, și alte alimente de bază au înregistrat creșteri semnificative de preț. Uleiul de floarea-soarelui s-a scumpit cu 56%, în principal din cauza secetei severe care a afectat recoltele din Bulgaria și Ucraina. Situația din Ucraina este și mai complicată din cauza războiului, care a perturbat lanțurile de aprovizionare și a redus capacitatea de export.

Prețul sucului de portocale și al untului a crescut cu peste 30%, iar carnea de vită s-a scumpit cu aproximativ 25%. Toate aceste creșteri reflectă instabilitatea climatică și dificultățile cu care se confruntă fermierii și producătorii.

Soluții pentru evitarea crizei alimentare

Creșterea prețurilor alimentelor nu este doar o problemă economică, ci și una de securitate alimentară. Experții în lanțurile de aprovizionare recomandă mai multe măsuri pentru a preveni o criză alimentară de amploare.

1. Diversificarea surselor de aprovizionare – Marii producători și retailerii din industria alimentară trebuie să reducă dependența de anumite regiuni afectate de schimbările climatice. Investițiile în noi piețe și în tehnologii agricole mai eficiente pot reduce impactul acestor fenomene.

2. Creșterea rezervelor de alimente esențiale – Stocarea strategică a unor produse-cheie ar putea ajuta la stabilizarea pieței și la prevenirea penuriei.

3. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – Potrivit specialiștilor, schimbările climatice vor continua să afecteze producția agricolă dacă nu se iau măsuri urgente pentru reducerea impactului acestora.

Katharina Erfort, reprezentantă a companiei Inverto, subliniază importanța unor strategii mai flexibile în industria alimentară: „Pentru a reduce riscurile asociate cu eșecurile de recoltă, este esențial să evităm dependența de o singură regiune și să investim în alternative sustenabile.”

Pentru a preveni o criză alimentară majoră, este necesar ca guvernele, companiile și consumatorii să ia măsuri din timp. În caz contrar, prețurile vor continua să crească, iar accesul la alimente esențiale va deveni din ce în ce mai dificil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
munte gunoi delhi jpg
homework 2521144 1280 jpg
kate middleton gettyimages jpg
andrej lazarov instagram jpg
dieta, creier, longevitate jpg
Dr  Vlad Ciurea jpeg
Insula Ada-Kaleh. Vedere generală. Carte poștală din 1943  (© iMAGO Romaniae)
evaluare nationala 2019 simulare examen jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net