Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur

Ultima actualizare:

A fost înregistrată o nouă creștere a prețurilor aurului. Acesta a depăşit pragul de 400 lei, ajungând la o cotaţie de 403,0756 lei, scrie adevărul.ro. În ciuda fluctuațiilor de preț, valoarea aurului aduce întotdeauna stabilitate și siguranță, acesta fiind în același timp și foarte ușor de vândut atât în străinătate, cât și în România.

Rezerve de aur Foto: Shutterstock
Rezerve de aur Foto: Shutterstock

Cererea globală pentru aur a fost puternică

De la începutul anului 2024, prețul aurului a crescut constant, atingând valori record pe piețele internaționale, având o valoare de 2.660 de dolari pe uncie. În ultimul an, prețul aurului a fost marcat de maxime istorice, începând cu un preț record de 2.050 de dolari pe uncie și continuând să stabilească noi recorduri. Analiștii estimează că anul se va încheia cu noi aprecieri ale prețului.

Cererea globală pentru aur a fost puternică, înregistrând 1.258 de tone în al doilea trimestru, ceea ce a reprezentat o creștere de 4% față de anul trecut. Potrivit lui Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România, acest trimestru a fost cel mai puternic din 2000 încoace, semnalizând o tendință de creștere a interesului pentru aur drept investiție sigură.

 Aurul este privit ca fiind o investiție sigură

Băncile centrale din lume consideră aurul o rezervă stabilă, iar acordul privind achizițiile sale de către investitori a crescut. Banca Națională a României, în schimb, nu a mai achiziționat aur din 2002, deținând în prezent 103,6 tone, care reprezintă 10,5% din rezervele sale internaționale. Aceasta subliniază o diferită abordare în raport cu alte instituții financiare care își măresc constant rezervele de aur.

Pe fondul inflației și al incertitudinilor geopolitice, aurul este privit ca o investiție sigură, ceea ce determină o creștere a prețurilor. Studiile sugerează că 96% dintre băncile centrale consideră aurul o valoare de refugiu fiabilă, având în vedere provocările globale actuale, ceea ce face ca cererea pentru metalul galben să rămână ridicată.

Sub ce forme poți cumpăra aurul

Aurul este una din cele mai sigure forme de păstrare a averilor, iar băncile din România propun două modalități de investire. Poți cumpăra aur fizic, acesta fiind disponibil sub formă de lingouri bătute sau turnate și monede de aur pur de diverse mărimi și gramaje. În ciuda fluctuațiilor de preț, valoarea aurului aduce întotdeauna stabilitate și siguranță, acesta fiind în același timp și foarte ușor de vândut atât în străinătate, cât și în România.

În ciuda fluctuațiilor de preț, valoarea aurului aduce întotdeauna stabilitate și siguranță, acesta fiind în același timp și foarte ușor de vândut atât în străinătate, cât și în România.

"Cererea de aur este la un maxim istoric”

Aurul înregistrează o creștere constantă a prețului pe termen lung de aproape trei ani, fiind considerat o investiție sigură. Cererea globală de aur pentru al doilea trimestru al acestui an a fost de 1.258 de tone, o creștere de patru procente comparativ cu anul trecut. Mai mult, Consiliul Mondial al Aurului a declarat că acesta a fost cel mai puternic al doilea trimestru de când au început să țină evidența în anul 2000.

De asemenea, achizițiile de către băncile centrale au crescut cu șase procente în comparație cu anul trecut, care a fost un an record. Așadar, putem observa clar faptul că cererea de aur este la un maxim istoric”, spune Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Nicolae al României Alina și Eliabeta Karina profimedia 0703687052 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cetatea medievală Orăștie  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
herd 6554180 1280 jpg
Spania jpg
img jpg
calorifer foto shutterstock 1523338310 jpg
bar pexels jpeg
mario iorgulescu jpeg
Cele mai frumoase staţiuni din Spania: plaja Cala D'Hort din Ibiza jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net