Vești bune pentru românii care dețin aur în casă. Cât de mult va crește prețul unui gram

Preţurile aurului sunt prognozate să crească cu până la 10% peste valorile curente până la sfârşitul anului, influenţate de potenţialele reduceri ale ratelor dobânzii, conform previziunilor analiştilor de la UBS.

Prețul aurul va fi mai mare în 2024 / foto: Pixabay
Prețul aurul va fi mai mare în 2024 / foto: Pixabay

Această estimare vine în ciuda unei scăderi iniţiale în 2024, iar o declaraţie recentă a UBS menţionează că fluctuaţiile preţurilor sunt considerate minore, în lumina creşterii cu 15% din 2023. Ei subliniază importanţa schimbărilor în politica Federal Reserve.

Conform  News.ro, care citează CNBC, preţul aurului rămâne peste pragul psihologic de 2.000 de dolari pe uncie, iar strategii UBS anticipează o creştere la 2.250 de dolari pe uncie până la sfârşitul anului, în pofida unei volatilităţi pe termen scurt.

De asemenea, analiştii Scotiabank au adoptat o perspectivă mai precaută, revizuindu-şi totuşi estimările de preţ în creştere, ajungând la o prognoză de 2.000 de dolari pe uncie până la sfârşitul anului, faţă de 1.900 anterior.

Ce factori influențează creșterea prețului aurul

Factorii ce influenţează preţul aurului includ instabilitatea geopolitică, incertitudinea pieţei, care pot accentua rolul aurului ca „refugiu sigur”, şi ratele dobânzii, care, atunci când cresc, pot face alte investiţii mai atractive.

În prezent, pieţele sunt incerte în privinţa posibilităţii ca Federal Reserve să scadă ratele dobânzii începând cu martie, cu o probabilitate estimată la 48%, în scădere de la 81%. Investitorii urmăresc, de asemenea, reuniunile viitoare ale Băncii Japoniei şi Băncii Centrale Europene.

În 2022 şi 2023, băncile centrale au fost cumpărători importanţi de aur, ca parte a eforturilor de diversificare a rezervelor.

Această tendinţă a fost parţial motivată de aşteptările privind reduceri ale dobânzii de către Federal Reserve şi de volatilitatea globală asociată cu conflictul Israel-Hamas.

Preţul aurului spot a scăzut recent cu aproximativ 0,26% la Londra, ajungând la 2.024 de dolari uncia.

Cât costă un gram de aur în România, astăzi

În data de 23 ianuarie 2024, la ora 12:15 EET, prețul gramului de aur în România este de 303,82 lei. Acest preț este stabilit de Banca Națională a României (BNR) și este valabil pentru tranzacțiile între bănci.

În cazul vânzării sau cumpărării de aur la amanet, prețul poate fi diferit, în funcție de mai mulți factori, precum karatajul, starea obiectului de aur și politica de prețuri a amanetului respectiv.

În ceea ce privește prețul aurului pe piața mondială, acesta este cotat în dolari americani. La data de 23 ianuarie 2024, prețul aurului spot, adică al aurului pur, este de 2.069,01 dolari pe uncie.

Prețul aurului a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, atingând un nou maxim istoric în decembrie 2023.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net