Prețurile la pompă s-au mărit! Cât au ajuns să coste benzina și motorina

Benzina şi motorina s-au scumpit chiar şi cu 40 de bani pe litru, în ultima lună. Pentru un plin de benzină, un șofer plătește, astăzi, 360 lei. La anul, acesta îl va costa mai mult. Crește acciza la carburanţi, iar micii benzinari vor fi obligaţi să plătească un impozit suplimentar.

Prețuri ale carburanților Foto: Shutterstock
Prețuri ale carburanților Foto: Shutterstock

Cât a ajuns să coste benzina și motorina

Prețurile carburanților au crescut constant de la începutul lunii și vorbim despre majorări de prețuri de până la 0,40 lei pe litru. Dacă pe 1 octombrie, de exemplu, găseam atât benzină, cât și motorină sub 7 lei pe litru, iată că astăzi prețurile sunt mai mari, iar benzina a ajuns până la 7,20 lei pe litru, în timp ce motorina costă 7,19 lei pe litru.  Prețurile variază de la o stație peco la alta, însă peste tot sunt peste 7 lei pe litru. 

Dacă vorbim despre un plin pentru o mașină cu un rezervor cu o capacitate de 50l, un șofer plătește astăzi pentru un plin de benzină 360 lei, față de 340 lei, cât plătea pe 1 octombrie. De asemenea, prețul pentru un plin de motorină a crescut cu 15 lei. 

Vom vedea noi scumpiri la pompă

Anul acesta, prețurile carburanților au crescut considerabil de două ori în ianuarie și în iulie, atunci când au fost majorate accizele. Analiștii financiari avertizează că trendul se va menține și anul viitor și vom putea vedea noi scumpiri la pompă. Asta după ce recent a fost adoptată o modificare a codului fiscal care impune un impozit suplimentar pentru companiile de petrol și gaze. Vorbim de o taxă de 0,5% din cifra de afaceri pentru acestea.

Benzinarii particulari care nu au asemenea mari venituri vor fi nevoiţi să scumpească. Acest preț de 0,5% se va regăsi în factură către cetăţean. Între 20 și 40 de bani maximum, dar e de ajuns, pentru că Este posibil să mai crească preţul şi datorită mişcărilor din piaţă ale barilului", spune Ion Tache, Asociaţia Benzinarilor Independenţi.

„Prețuri mai mari la gaze, benzină și motorină”

Scumpirea poate ajunge astfel la 60 de bani pe litru în unele staţii de carburanţi. În România, există peste 1.000 de mici benzinari. Două din 10 staţii sunt deţinute de aceştia. 

„Cea mai mare parte a companiilor de petrol, gaze și carburanți – furnizori, retaileri, distribuitori, transportatori – au cifră de afaceri foarte mare și marjă de profit foarte mică. În fapt supraimpozitul introdus de modificările din Camera Deputaților este mai mare  decât profitul pe care unii dintre aceștia îl obțin.

În această situație unii furnizori / retaileri sunt în situația în care trebuie să achite la stat un impozit (sumă a tuturor tipurilor de impozite) mai mare decât câștigul lor. Adică ar da faliment. Alternativa este majorarea prețului la combustibili și gaze naturale. Iar cel mai probabil inițiativa populistă a deputaților va avea ca efect – prețuri mai mari la gaze, benzină și motorină”, arată Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net